DEMONSTRASJON: Lederen for ­Motstandsbevegelsen i Norge, ­Haakon Forwald (i grønn jakke) gikk foran i toget da høyreekstreme ­marsjerte i Kristiansand i fjor sommer.

Nynazister søker politisk makt i Norden

Den nordiske motstandsbevegelsen er for første gang med i svensk valgkamp. Nå planlegges et politisk parti i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I år har Den nordiske motstandsbevegelsen søkt om å få ha stand under Arendalsuka, som er Norges største politiske samling i sommerhalvåret.

– Et utmerket sted å spre vårt budskap, sier Haakon Forwald, leder av Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge til nettstedet Frihetskamp.

– Støtende

Den nordiske motstandsbevegelsen er en nynazistisk, nasjonalsosialistisk bevegelse med avdelinger i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island. Bevegelsen er antisemittisk og tar til orde for at Norden skal være for etniske nordeuropeere.

– Når den norske grenen av motstandsbevegelsen søker om å få ha stand under Arendalsuken, er dette inspirert av den svenske gruppen, sier Jacob Aasland Ravndal, postdoktor ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo.

I fjor hadde Den nordiska motståndsrörelsen stand under Almedalsveckan på Gottland, som tilsvarer den norske Arendalsuka.

– Mange opplevde at det var støtende og at det skadet arrangementet, sier Eva Ahlin til Dagen. Hun er leder av Almedalsveckan.

– Jobber systematisk

I år har Gottland kommune sagt nei til gruppen, som har klaget på avgjørelsen.

– Dette er en del av en strategi om å skape oppmerksomhet rundt gruppen og fremstille seg selv som en seriøs, politisk aktør, sier Ravndal.

Forskeren mener at den nynazistiske gruppen har jobbet systematisk i mange år.

– De er bevisst på at de er i en fase der de skal forberede folket ved propaganda. De innser at deres revolusjon ikke kan inntreffe før folk har våknet opp og innsett tingenes begredelige tilstand ut i fra deres verdensbilde. Samtidig har gruppa fått økt selvtillit de siste årene, sier Ravndal.

– Opptrådte truende

I Sverige dannet motstandsbevegelsen politisk parti i 2015. I år er kjemper de om en plass i den svenske Riksdagen.

– Folk synes det er skremmende, sier Ewa Stenberg, politisk kommentator i Dagens nyheter.

Hun har ingen tro på at partiet, med navnet Nordiska motståndsrörelsen, kommer til å få makt i Riksdagen. Men det fins en liten mulighet på lokalt plan.

– I Ludvika i Dalarna er de sterke, og gruppen har blitt en større del av samfunnet, sier Stenberg.

Hun tror likevel ikke at det vil være tilstrekkelig for å få politisk makt.

– Hvordan merker svensker at bevegelsen nå er en del av valgkampen?

– Folk ser det først og fremst på gatene hvor de demonstrerer med uniformlignende klær og flagg. Det kanskje mest sjokkerende var da de deltok under Almedalsveckan i fjor. De opptrådte ikke som et parti, men var truende, de marsjerte i uniformer, ødela møter og pressekonferanser og kom med antisemittiske uttalelser, forteller Stenberg.

Trenger 5000 u­nderskrifter

Tidligere i vår annonserte Forwald at gruppen jobber med å starte et politisk parti i Norge. I klippet fra deres egen podcast, sier Forwald at de ønsker å samle inn 5000 underskrifter, som er kravet for å starte et politisk parti. Han sier også at den norske grenen har blitt inspirert av den svenske, som startet politisk parti i 2015.

– Men svenskene samlet bare inn 1500 underskrifter, sier Forwald.

Han forteller også at motstandsbevegelsen har andre motiver med å samle inn navn.

– Vi har også strategiske motiver. Vi tenker langsiktig, sier lederen.

– Er ikke naive

At en nynazistisk gruppe får politisk makt i Norge er lite sannsynlig, mener Ravndal. Han tror at Den nordiske motstandsbevegelsen heller ikke ser på det som sannsynlig med det første.

– De er ikke naive, så de har ingen forventning om at de skal oppnå nok støtte til å få politisk innflytelse i dag. Det handler vel så mye om et forsøk på å skape oppmerksomhet og trigge motstemmer slik at de i større grad kan selge sin historie om at de blir undertrykt og holdt utenfor det gode selskap, sier forskeren.

I Norge teller Den nordiske motstandsbevegelsen relativt få personer. Da gruppen mobiliserte 60 nynazister til en demonstrasjon i Kristiansand i fjor, var de fleste av dem svensker, ifølge Ravndal.

Terrortrussel

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp kaller Den nordiske motstandsbevegelsen for en terrorgruppe i en artikkel i det svenske tidsskriftet ETC.

– De er definitivt en terrorgruppe. Dels når det gjelder ideologi, at man vil styrte demokratiet og innføre et nasjonalsosialistisk styre og dels at man har paramilitære aktiviteter og våpen, sa Ranstorp i fjor.

Ifølge PST sin trusselvurdering for 2018 er det lite sannsynlig at høyreekstreme vil begå terrorhandlinger i år. Det er fortsatt personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi som vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året.

Powered by Labrador CMS