GLADE: SVs Marianne Borgen (til høyre), Arbeiderpartiets Raymond Johansen og MDGs Lan Marie Nguyen Berg har ikke brukt mye energi på å utforme en kirkepolitikk for Oslo de neste fire årene. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Nytt byråd i Oslo: Sykkel - kirke 31-0

De tre partiene som skal overta styringen av Oslo, har lagt fram sin samarbeidsplattform. Der er kirken knapt å finne.

Publisert Sist oppdatert

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet ( Ap), Marianne Borgen fra Sosialistisk Venstreparti ( SV) og Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne ( MDG) skinte om kapp med høstsola på da de la fram sitt samarbeidsdokument mandag.

Les mer om byrådserklæringen i Oslo

Klima, men ikke kirke

Dokumentet der plattformen for byrådssamarbeidet i hovedstaden er formulert, er bredt anlagt og omhandler økonomi og klima, helse og kultur – men ikke kirke.

På de 58 sidene er ordet klima brukt 39 ganger, sykkel 31 ganger og kirke null ganger.

I kun ett avsnitt er tro og religion berørt. Da handler det blant annet om krav til likestilling:

«Det er mange frivillige organisasjoner og trossamfunn som gjør en uvurderlig innsats for å skape et inkluderende samfunn. Byrådet vil spille på lag med disse og bidra med forutsigbare rammebetingelser. Byrådet vil stille tydelige krav til å fremme likestilling, åpenhet og fellesskapsarenaer på tvers av ulike sosiale, religiøse og etniske grenser.»

Det er det hele.

Kontrast til Bergen

Kontrasten til Bergen er slående. Også der veier Arbeiderpartiet tyngst på den politiske kjøttvekta, men de har helt andre samarbeidspartnere, nemlig Kristelig Folkeparti og Venstre.

Et helt kapittel i erklæringen i Bergen er viet tro og livssyn, med henvisning til «Den kristne og humanistiske kulturarven».

«Frivillige organisasjoner og menigheter er viktige verdiformidlere, og deres arbeid må anerkjennes ved økonomisk støtte», står det i samarbeidsdokumentet hvor kirkepolitikken er ganske klart formulert. Blant annet nevnes støtte til Kirkelig Dialogsenter Bergen og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Man ønsker også å legge til rette for at trossamfunnene kan finne gode lokaler. Byrådet legger videre vekt på «et godt samarbeid med Bergen kirkelige fellesråd og ønsker å gi gode rammebetingelser som sikrer forsvarlig drift og vedlikehold av kirker og gravplasser» og stiller seg positiv til flere diakoner samt bygging og planlegging av nye kirker.

Null kirkepolitikk

Dagen snakket mandag med SVs Marianne Borgen om kirkefraværet i samarbeidsdokumentet. Hun kan onsdag bli Oslos neste ordfører.

– Det står ikke noe om det nye byrådets kirkepolitikk i denne plattformen?

– Nei, det gjør kanskje ikke det eksplisitt...

– Vil dere gjøre endringer på dette området sammenlignet med politikken fra byrådet som nå går av?

– Jeg kan ikke si noe om det blir endringer. Men det er en viktig del av politikken for Oslo kommune, og vi må gå igjennom denne sektoren og se om det er behov for endringer, sier Borgen til Dagen.

Ikke overrasket

Erik Lunde er Kristelig Folkepartis enslige svale i det nye bystyret. Han er ikke overrasket over fraværet av kirkepolitikk i byrådserklæringen.

Arbeiderpartiet og SV har ikke prioritert Den norske kirke eller andre trossamfunn den perioden vi har bak oss. De har vist liten interesse for tro i det offentlige rom. Nå har det vært en periode der det er kommet penger til investering i Den norske kirke med flere, men ut fra de alternative budsjettene disse partiene har lagt fra i siste periode ser det ut som dette kan bli et felt som kan bli kraftig nedprioritert, sier Lunde til Dagen.

Han er blant annet spent på hva som vil skje med sykehjemsprestene som Arbeiderpartiet ifølge Lunde har foreslått å kutte flere ganger.

– Det blir stor forskjell på det byrådet som har vært og det som kommer, frykter han.

Han viser til at særlig SV, men også Arbeiderpartiet har kuttet i støtten til organisasjoner og andre aktører med kristelig profil.

– En slik profil er tydeligvis diskvalifiserende i disse partene, kommenterer han.

Ikke Israel-boikott

Oslo kan ellers få en ordfører som ønsker boikott av Israel dersom Marianne Borgen overtar ledelsen av bystyret. I 2006 sa hun følgende i bystyret om varer produsert i Israel.

– Vi mener at en forbrukerboikott av israelske varer gir folk en mulighet til å vise en aktiv handling, en solidaritet med det palestinske folket, sa Borgen.

– Blir det nå boikott av Israel og israelske varer i Oslo?

– Det har vi ikke diskutert, så det skal jeg vente med å mene noe om. Men jeg tror ikke det er aktuelt nå for Oslo kommune. Derfor vil jeg avvente å mene noe om det, sier Borgen og minner Dagen om at vi er på den kommunalpolitiske arena og ikke den nasjonale eller internasjonale.

– Men du kan reise denne saken i byrådet og bystyret hvis du vil?

– Ja, vi kan reise en hvilken som helst sak som vi ønsker, men denne står ikke først på agendaen, sier hun.

Nytt byråd i Oslo

Onsdag tiltrer det nye byrådet i Oslo, bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, med partiet Rødt som sannsynlig støtteparti.

Byrådet skifter samtidig navn til byregjering, og Aps Raymond Johansen blir byregjeringsleder.

Ordførervervet kan gå til SVs Marianne Borgen, men MDGs Shoaib Sultan er også kandidat.

Powered by Labrador CMS