Nytt håp i Tacloban etter supertyfonen
Ett år etter at tyfonen Haiyan raserte Filippinene, bor tusenvis i telt og provisoriske hjem. Men barna som norske Streetlight tar hånd om, får det kanskje bedre enn før.
– Våre barn har det bra, om ikke enda litt bedre en før. Alt de har er helt nytt, så det er bedre kvalitet nå, sier Erlend Johannesen i den norske organisasjonen til NTB.
Han driver et barnehjem med 25 barn, og mer enn hundre får skolegang og annen hjelp på Streetlights senter, som ligger i den hardest rammede byen, Tacloban, på øya Leyte.
Johannesen takker for all støtte etter katastrofen som rammet 8. november i fjor og kostet nesten 8.000 mennesker livet. Millioner av mennesker i en av Filippinenes fattigste regioner mistet hjem og levebrød.
Bomberom
Den lille organisasjonen Streetlight fikk omkring 13 millioner kroner fra giverglade nordmenn. Dermed kunne de flytte inn i midlertidige bygg til påske og håper å ha hele senteret gjenoppbygd til skolestart i mai neste år.
Det nye senteret vil få bomberom, der man kan søke tilflukt i framtidig ekstremvær, og organisasjonen har planer om å utvide virksomheten.
Samtidig forteller Johannesen at det er flere gatebarn nå enn før.
– De har samme kår som før. Antall barneprostituerte har økt, og situasjonen er verre for dem som har det vanskeligst, sier han videre.
Treg gjenoppbygging?
Mange mennesker bor fortsatt i telt, og ifølge Johannesen er stemningen i regionen spent rundt årsdagen. Det har vært demonstrasjoner, og flere er varslet fordi mange mener nemlig at myndighetene har vært altfor trege i å svare på de store utfordringene.
Først i forrige uke godkjente president Benigno Aquino den statlige gjenoppbyggingsplanen til over 25 milliarder kroner. Etter planen skal det bygges 250.000 hus, men bare 405 står ferdige til årsdagen for katastrofen. Også skoler, veier, bruer, havner og offentlige bygg skal gjenreises – og alt skal være bedre rustet mot uvær enn det som fantes fra før.
President Aquino dropper besøk til Tacloban på årsdagen lørdag. I stedet dro han til det lille stedet Guiuan lenger sør fredag. Presidentens kontor sier årsaken er at han har begrenset tid, men kritikerne tror at han ikke vil møte demonstrantene.
– Vi må gjøre det riktig
Aquino har forsvart seg mot kritikken og sier gjenoppbyggingen skjer raskere enn i den raserte Bandeh Aceh-provinsen i Indonesia etter tsunamien i 2004.
– Jeg er like utålmodig som alle andre, men vi kan ikke gjenreise på lykke og fromme. Vi må bygge det bedre enn det var før. La oss gjøre det riktig, da får vi varig glede av det, sa han i talen sin i Guiuan, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Sandra Bulling fra Care International, gir Aquino delvis støtte. Hun sier til NTB at de har et godt samarbeid med myndighetene, og at Tacloban nesten ikke er til å kjenne igjen.
– Det er helt utrolig hva som har skjedd siden sist jeg var her. Jeg avviser ikke at det er utfordringer, men dette er en stor bragd, sier hun på telefon fra Tacloban.
Hun beskriver en by der butikker, restauranter og bedrifter har poppet opp siden hun besøkte byen etter katastrofen i fjor.
– Man er nødt til å beundre folks sterke vilje til å komme seg på beina igjen, sier hun.
Også Care er opptatt av at det må bygges bedre hus enn før.
– Vi lærer snekkere å bygge sterkere hus så de ikke bokstavelig talt blåser bort i den neste stormen, sier hun, men legger til at man aldri kan sikre seg helt mot voldsomt uvær.