Nytt kirkepolitisk parti håper på avhoppere fra rival
– Ingen logikk i at våre folk går over, sier leder for interesseforening som stiftes denne uken.
«Kirken for alle» ønsker å være en samlende kraft i bispedømmeråd og kirkemøte og bygge kirkedemokratiet nedenfra. De vil ikke ha omkamper på gamle stridssaker og vil arbeide for fred og forsoning i folkekirken.
– Vi ser på mangfold som en ressurs, ikke som et problem, sa frontfigur Yngve Haugstvedt i lanseringsintervjuene 4. februar.
– Et par hundre henvendelser
Når Dagen tar kontakt med Haugstvedt 7. mars, oppgir han å ha fått «et par hundre henvendelser» fra interesserte etter lanseringen tidligere i vinter.
Halvparten av dem omtaler han som medlemmer, som har svart på nettsidens innbydelse: «Vil du være med, meld deg på.»
Haugstveidt sier tilbakemeldingene kommer fra prester, menighetsrådsledere og folk som har vært engasjert i kirkevalg.
Venter på avklaring
Haugstvedt opplyser at han fortsatt er inne i en «avklaringsperiode». Derfor vil han heller ikke ut med hvem han har med på laget. Foreløpig er det bare han selv som fronter initiativet.
Avklaringen handler ifølge Haugstvedt om hva som skjer med listene som «Kirken for alle» fort kan oppleve som rivaler i kampen om kandidater til listene i kirkevalget, nemlig nominasjonskomiteens lister.
Ordningen med nominasjonskomiteer i bispedømmene blir nemlig videreført. Deres lister kommer i tillegg til de kirkepolitisk markante listene fra Åpen Folkekirke og Bønnelista. Også det konservative nettverket Frimodig kirke har antydet at de vil stille til valg i 2023.
I tillegg seiler «Kirken for alle» opp som et alternativ dersom de klarer å stable en organisasjon på beina de nærmeste månedene.
Stifter interesseforening
Erling Birkedal er en veteran i det kirkelige demokratiet og leder interimsstyret for en forening som skal stiftes førstkommende lørdag. Det er en interesseforening for de 29 medlemmene av Kirkemøtet som er innvalgt på nominasjonskomiteens lister i de elleve bispedømmene.
Foreningen kommer i stand som et svar på et vedtak i sist kirkemøte om finansiering av kirkedemokratiet. Ved å registrere seg som en forening i Brønnøysundregistrene kommer de som er valgt på nominasjonskomiteens lister inn under ordningen.
– Blant annet kan de tillitsvalgte få dekket utgifter til seminarer, og vi kan være rådgivere for personer som vil stille til valg i 2023, forklarer Birkedal.
– Betyr dette at også nominasjonskomiteens liste tar form av et parti eller en nomineringsgruppe?
– Nei, absolutt ikke. Målsettingen er kun å ivareta medlemmenes felles interesser og støtte opp om kandidatenes arbeid når det kommer til valg og valgkamp. Noen av oss er mer veteraner enn andre og kan innta en rådgiverrolle for yngre og mer ferske kandidater, svarer Birkedal.
Enhet eller avskalling?
Stiftelsesmøtet for den nye foreningen holdes i Oslo. Birkedal sier det er et hybrid møte med både fysisk frammøte og digital deltakelse. Han tipper at rundt halvparten av gruppen vil være med fysisk.
Haugstvedt, som altså leder «Kirken for alle», sier at han vil vite mer om fremtiden for sitt parti etter dette møtet.
– Birkedal sa på et relativt tidlig tidspunkt at de skulle ha et møte i mars, og der håper jeg det blir en avklaring i forhold til en del som fronter den listen vi prøver å i stand. Både nominasjonskomiteens lister og vi ønsker å rekruttere fra menighetene. Derfor er det nyttig å vite hvordan de tenker.
– Hvilken avklaring er det du venter på fra Birkedal og co.?
– Den viktigste avklaringen er å se om de framstår som en enhet eller om det blir en avskalling og i så fall om det er noen som er med der, som vil være med i «Kirken for alle».
– Det kan han gjerne ønske
Til dette sier Birkedal:
– Det kan han gjerne ønske. Men det er ingen logikk i at våre folk går over til hans liste. Vi har nå et stiftelsesmøte. Om man ikke kan være med denne dagen, betyr det ikke at man ikke vil være medlem, eller vil være med i andre grupperinger.
Birkedal sier gruppen på 29 er uensartet i teologi og kirkepolitikk og ikke minst når det gjelder graden av engasjement for videre deltakelse i kirkedemokratiet. Noen av dem er slitne og frustrerte over ordningen med listevalg og har signalisert at de ikke tar gjenvalg.
– Dersom Haugstvedt vil ha noen av disse over på sitt parti, så må han snakke med enkeltpersoner. Jeg har ingen å overlevere til ham, sier Birkedal.
Snart på Facebook
Haugstvedt sier at responsen de siste ukene har styrket ham i troen på at det skal være mulig å etablere organisasjonen som er nødvendig for at «Kirken for alle» skal stille lister ved kirkevalget i 2023. Målsettingen er lister i alle elleve bispedømmer.
Han har store forventninger til at gruppen blir synlig på Facebook. Etter planen skal dette skje i midten av mars.