ARMENSK KVARTER: En gate i Gamlebyen opplyst av 500 lyspærer med lampeskjermer designet av barn fra de kristne, jødiske, muslimske og armenske kvarterene.

Nytt lys over gamlebyen i Jerusalem

Over 30 kunstnere fra en rekke land setter denne uken sitt preg på Jerusalem med lys, lyd og dramatikk.

Publisert Sist oppdatert

Gamlebyen er på dagtid et konglomerat av spennende lyder, farger, lukter, smaker og folk. Få steder på jorden er så mange ulike typer mennesker samlet på ett sted. Lokale kjøpmenn roper ut sine varer, mens jøder, kristne og muslimer av alle retninger presser seg gjennom de trange gatene.

På kveldstid går denne delen av byen vanligvis i dvale, men denne uken er det minst like mye liv i gatene etter mørkets frembrudd.

Under åpningen av Lysfestivalen 2015, sa borgermester Nir Barkat til pressen at en i år forventer over 300.000 besøkende fra inn- og utland. Disse vil vandre mellom installasjoner som er satt opp i alle Gamlebyens kvarterer.

Se video:

«Levende steiner»

– Noen sier at Jerusalem er verdens vakreste by, og nå er den enda vakrere enn før også på kveldstid. Det er nesten som om steinene kommer til liv og snakker til deg, sa den profilerte ordføreren som er født og oppvokst i Israels hovedstad.

Ved portene til Gamlebyen deles det ut kart, og turister og fastboende inviteres ti å gå ulike løyper. Disse er markert med enten hvite, røde, blå eller grønne lys. Løypene går langs bymurer, gjennom trange smug og ut på åpne plasser.

Med jevne mellomrom støter en på merkverdigheter som en oransje iglo, kjempeblekkspruter i ulike farger og en gate opplyst av 500 lyspærer med lampeskjermer designet av barn fra de kristne, jødiske, muslimske og armenske kvarterene.

ENGEL: Denne installasjonen inviterer jerusalemittene til å posere som en engel.

Video

Mest oppmerksomhet får imidlertid multimediapresentasjonene som vises med historiske bygg, murer og porter som bakgrunn. Damaskusporten er slett ikke lik seg selv innhyllet i barnetegninger som den er. Israelske barn fikk i oppdrag å tegne det de forbinder med ordet «port». Noen tegnet en port til fremtiden, noen tegnet porten til huset sitt, mens andre tegnet en port til freden.

På en mur nær Sions berg presenteres de av Israels statsministere og presidenter som ikke lenger lever, blant andre Golda Meir, Yitxak Rabin og David Ben-Gurion.

Årets over 30 lyskunstnere kommer fra en rekke ulike land. Tyskland, Frankrike, Tyrkia, Østerrike, Singapore, Brasil, Japan og selvsagt Israel er representert.

Turisme

Borgermester Barkat er kjent for sitt engasjement for økt turisme til Jerusalem. 75 prosent av turistene til Israel besøker hovedstaden, men byen har som mål å bli en enda større turistattraksjon. Målet er fire millioner nye turister, og for å nå dette målet vil en i større grad promotere byen Jerusalem fremfor Israel.

– Folk snakker om Barcelona og London, ikke nødvendigvis Spania og England. Vi ønsker i større grad å markedsføre byen Jerusalem internasjonalt, men dette vil også gagne andre byer og regioner i Israel, sier Jerusalems turistdirektør, Ilanit Melchior, til avisen Haaretz.

Allerede markedsfører en i større grad enn tidligere store festivaler som Lysfestivalen og operafestivalene i Jerusalem og ved Masada. En ønsker også å presentere Jerusalem som et attraktivt sted å legge internasjonale konferanser av ulike typer.

DAVIDSTÅRNET: Disse kjempeblekksprutene møter de som ankommer Gamlebyen gjennom Jaffa-porten. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen

Protester

I forkant av festivalen demonstrerte flere hundre arabere ved Damaskusporten. Enkelte av dem kastet stein og flasker og forsøkte å hindre arbeiderne som rigget til installasjonene ved inngangen til det muslimske kvartertet. Ifølge israelske medier ble tre av de mest voldelige demonstrantene arrestert av israelsk politi.

Borgermesteren ble av pressen konfrontert med dette, men sa at demonstrantene langt fra representerer den jevne Jerusalem-araber.

– Hvert år ber innbyggere fra samtlige kvarterer i Gamlebyen om at vi må arrangere flere festivaler. Festivaler som denne promoterer enhet og fred i byen, samt inntekter til muslimer, jøder og kristne, sa Nir Barkat.

STATSMINISTRE: På en mur nær Sions berg presenteres de av israels statsministere og presidenter som ikke lenger lever blant andre Golda Meir. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Powered by Labrador CMS