Nytt nettverk for flere kristne skoler
Pinsebevegelsen, Normisjon og Frikirken stiller seg bak et nytt initiativ for flere kristne friskoler.
– Nå er tiden moden for å stå sammen om en kristen friskolesatsing i Norge på tvers av menigheter og organisasjoner. At flere store aktører går sammen på denne måten er det historisk sus over, sier initiativtaker Martin Cave i IMI-kirken i en pressemelding.
Initiativet kommer fra menigheten og KF Norge, en kristen friskoleorganisasjon med utgangspunkt i IMI-kirkens to friskoler i Stavanger og på Jørpeland. Nå har de fått med seg tre av de tyngste norske kirsten-sammenslutningene, Frikirken, Pinsebevegelsen og Normisjon.
Velge
I pressemeldingen går det frem at man har utviklet et nytt konsept som kan danne en «kristen friskolebevegelse». De sier i pressemeldingen at målet er at dette nye konseptet skal utruste mennesker som vil etablere kristne friskoler andre steder i landet til å lykkes.
– Vårt initiativ tar ikke utgangspunkt i en kritikk av den offentlige skolen, men et ønske om at flest mulig foreldre og barn i Norge skal ha muligheten til å velge, sier initiativtaker Martin Cave.
Det har ikke lykkes Dagen å komme i kontakt med de andre initiativtakerne. I pressemeldingen opplyser man at nå skal starte arbeidet med å finne lokale initiativtagere som ønsker å starte kristen friskole i sitt nærmiljø.
KF Norge varsler også en pressekonferanse i IMIs lokaler i Stavanger onsdag. De har foreløpig ikke sagt noe om hva de konkrete målsettingene er.
– Kritisk
På Stortinget er SVs utdanningspolitisk ansvarlig Mona Lill Fagerås kritisk til den varslede etableringen av nye friskoler.
– I SV står tanken om fellesskolen sterkt, vi tror det er veldig viktig tradisjonen vi har i Norge, at alle møtes på samme skole, uansett hva slags bakgrunn man har, uansett forhold til religion eller andre ting. I utgangspunktet så hadde jeg håpet at de heller ville se verdien av at alle barn møtes i fellesskolen.
– Mener du dette er kritikkverdig?
– Nei, jeg kan på en på en måte skjønne at man ønsker dette, samtidig vil jeg heller be dem kontakte de skolene barna deres går på om det ting de skulle ønske var annerledes.
Dekker behov
Rektor for KF-skolene, Svein Bjarte Sårheim, blir også daglig leder for det nye friskolenettverket.
– Det er for å dekke et behov for å starte friskoler og ønsker å være en tilrettelegger, fordi vi ser at det krever kompetanse, særlig på lovverk og prosjektering.
Han sier at de vil gi konkrete verktøy for å starte nye skoler. Samtidig viser han til at barn går hvert år 190 dager på skolen.
– Da blir det ved siden av familielivet den arenaen som påvirker barna mest. Derfor ønsker KF skolene å ramme dagene inn med tydelig kristen profil og gode kristne verdier som godhet , sannhet, tilgivelse, kreativitet og kvalitet.
– Blir dette annerledes enn andre kristne friskoler?
– Det er ikke opp til oss å definere, men vi er veldig tydelige på hvilke verdier vi ønsker å formilde og på hvilken måte vi vil formidle tro. Og vi har erfart ut fra det arbeidet vi har drevet sammen at det gjør barn godt.
Nytt
Han sier det er historisk nytt at tre store organisasjoner i Kristen-Norge nå går sammen for å drive skoler.
– Vi ønsker at eierskapet skal ligge lokalt, men at nettverket skal være en kompetansedriver. Men dette er altså ikke en bevegelse for å starte skoler, men et tilbud til lokale som har en drøm om å gi barn en kristen skole.
– Det har allerede meldt seg flere interesserte.
– Hva tenker du om at SV mener dere heller bør ta opp mulige forbedringsforslag med de lokale offentlige skolene?
– Det er en kjent politisk debatt, vi ønsker å være et tilbud til de foreldrene som ønsker noe annet. Det kan være utrolig mange grunner til at folk ser etter alternativ, men vi er basert på tro og verdier. Vi ønsker å kvalitetssikre et godt tilbud til foreldrene som ønsker det, også er ikke dette noen protestbevegelse mot de mange gode offentlige skolene som finnes rundt om i landet.
Positiv
Høyres medlem i Utdanningskomiteen, Kent Gudmundsen er positiv til det nye initiativet, i motsetning til sin stortingskollega fra SV.
– Dette vil jo sannsynligvis bidra til at kvaliteten og søknader blir bedre, så det er naturligvis positivt.
– Er det ønskelig at kristenkonservative etablerer egne skoler?
– Vi har jo rammer for skoledrift i Norge og det er en ramme som alle skoler er pliktig å drive i forhold til. Så skal vi politikere være forsiktige med å mene så veldig mye om hvem som er eiere, så lenge de følger kvalitetsretningslinjene vi har og passer på at alle barn søker seg inn får et godt tilbud.
Løfte frem
Frikirkens synodeformann Jarle Skullerud sier de vil fortsette å løfte fram læreryrket som et kall og aktivt støtte dem som velger å arbeide i den offentlige skolen. Samtidig vil Frikirken støtte dem som ønsker å starte kristne friskoler.
– På bakgrunn av dette ser vi det som strategisk å bli en del av nettverket til KF Norge, sier Skullerud.
Gode erfaringer
De nasjonale organisasjonene går ikke inn på eiersiden, men stiller seg bak KF Norge plattformen.
– Vi har gode erfaringer fra en av våre menigheter som er med i KF Norge sitt nettverk. Det representerer en viktig ressursbase for menigheter som vil etablere kristen friskole, sier Sigmund Kristoffersen i Pinsebevegelsen