ÅPNINGSMØTE: Oase-leder Asbjørn Simonnes og møteleder Rita Lunde ber for biskop Stein Reinertsen under åpningsmøtet på Oase-stevnet i 2013.

– Oase har vært et friskt pust inn i kirken

– En viktig del av mitt liv, sier biskop om fornyelsesbevegelsen Oase. Men kirkelederen har også formanende ord til 40-årsjubilanten.

Publisert Sist oppdatert

Fornyelses- og vekkelsesbevegelsen Oase ble startet i 1980 som en bevegelse som skulle prege Den norske kirke innenfra.

– Det er en erkjennelse hos oss at Oase aldri har fått preget Den norske kirke veldig mye. Men heldigvis får vi høre de samme historiene i dag om mennesker som blir velsignet og som går tilbake i eget liv og til egne menigheter med det de har fått, sier daglig leder Eivind Arnevåg i Oase.

Han og resten av ledelsen har fått bruk for all mulig omstillingsevne i forbindelse med feiringen. I stedet for en festival blir det i sommer Oase-møter og markeringer i 17 norske byer.

– Frisk pust

Biskop i Agder, Stein Reinertsen, forteller at Oase har vært en viktig del av hans liv, helt siden den spede begynnelsen med det berømte «Helligåndseminaret» i Storsalen i 1977.

– Oase har vært et friskt pust og det har skjedd mye i mange menigheter ut fra denne bevegelsen, sier han.

– I hvilken grad vil du si at Oase har lyktes med å være en fornyelsesbevegelse for Den norske kirke?

– Det har nok gått i flere retninger, den hadde et bredere innslag i Den norske kirke de første årene. Men det er ingen tvil om at den er viktig for mange menigheter og enkeltmenneskers liv, også i dag.

Sunn teologi

Selv får Agder-biskopen ikke vært mye på Oase for tiden, på grunn av embetet.

– Men jeg ser at menigheter der mange deltar på Oase gjerne er menigheter der det skjer gode ting. Det gleder meg. Jeg er innom noen ganger, og når det har vært i Kristiansand har jeg alltid vært innom.

Reinertsen mener at Den norske kirke trenger Oase, men at det blir avgjørende med en sunn teologi.

– Hva tenker du på da?

Mer kontakt: Fungerende biskop i Bjørgvin, Gudmund Waaler, mener at Oase og Den norske kirke burde snakke mer sammen.

Positivt intenst

Domprost og fungerende biskop i Bjørgvin, Gudmund Waaler, forteller at han selv var en del av et nokså karismatisk ungdomsmiljø i Storetveit menighet i Den norske kirke i Bergen.

Der hadde man kontakt med Oase og andre bevegelser som stod for en karismatisk kristendom.

– Jeg er glad for den tiden, det var veldig inspirerende og positivt intenst. Noe av det jeg satte pris på er den veldig enkle og konkrete troen på at Gud kunne gripe inn i hverdagen og være en naturlig del av livet, sier Waaler som mener at Den norske kirke trenger dette.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi som kirke er åpen for å be for mennesker, og at vi har forventninger til Vårherre.

Røde flagg

Selv om Waaler har vært opptatt av å ta med seg det positive, så har han sett noen røde flagg i den karismatiske bevegelsen. Også miljøet han selv var en del av.

Han kaller det et «litt kunstig, krevende miljø» å være en del av.

– Man lagde seg egne krav som var helt umulig å leve opp til. En ting er å ha forventninger til Gud, men livet er ikke alltid like enkelt.

Komme nærmere

Waaler har lurt på hvorfor Oase ikke har preget hverdagen i Den norske kirke mer, slik den karismatiske bevegelsen har maktet i England. Han tror kommunikasjon kan hjelpe.

– Bedre dialog vil være sunt både for Oase og for kirken, for Oase er helt klart en bevegelse som mange i vår kirke forholder seg til, sier Waaler.

– Utfordringen er å forfekte en sunn karismatikk der det er rom for hele menneskelivet. Både sorg, motgang og depresjoner. Helliggjørelsen må ikke bli så krevende at det ikke blir plass til mennesket.

Færre i dag

Det er litt over 20 år siden Eivind Arnevåg først kom inn i lederskapet i Oase. Der satt han i seks år den gang. I dag er han daglig leder i bevegelsen.

Har tro: Eivind Arnevåg gleder seg til sommerturne og tror mennesker vil bli «frelst og fornyet» i sommer.

Håper fortsatt

Oase anslår at rundt 40 prosent av de som besøker det årlige stevnet kommer fra Den norske kirke, mens 40 prosent er frikirkelige. En voksende andel pinsevenner utgjør resten.

– For 20 år siden var jeg veldig opptatt av å si at folk måtte bli i Den norske kirke. I dag vil jeg nok mer understreke at de er fri til å gå andre steder eller starte egne ting, sier Arnevåg.

– Jeg er jo Den norske kirke-mann selv. Jeg må si at jeg tror og lengter etter at fornyelsen skal gå lenger inn i Den norske kirke, sier han og deler en drøm han har.

– Jeg drømmer om at menigheter i Den norske kirke ber for syke en gang i måneden. Hvorfor ikke? Vi har kraften, men vi tar den ikke i bruk, sier Arnevåg som skal være med i syv av de 17 byene der Oase skal ha sin sommerturné. Hovedfokuset for turneen er omvendelse, tilgivelse for synd og at mennesker får Den hellige ånds gave.

– Jeg tror at folk skal bli frelst og fornyet i sommer, sier Eivind Arnevåg.

Powered by Labrador CMS