USAs president Barack Obama sier det vil ta tid å løse situasjonen i Irak. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix

Obama: Lang kamp for å beseire IS

USA innser at det blir en langsiktig kamp å beseire islamistene i den såkalte Islamske staten (IS), sier president Barack Obama.

Publisert Sist oppdatert

Ti dager etter at han ga ordre om flyangrep mot jihadistene i det nordlige Irak, gjør Obama det klart at IS er blitt en trussel mot Irak og hele regionen, og at myndighetene i Bagdad må forstå at «ulven står ved døra».

USA har siden 8. august angrepet de islamistiske opprørerne IS i Irak, like over grensa til Syria, og har i de siste tre dagene gjennomført 35 flytokt mot over 90 IS-mål i den heftigste bombingen siden kampanjen startet.

Hittil har Obama bestrebet seg på å si at den amerikanske operasjonen i Nord-Irak var begrenset, men nå som amerikanske jagerfly bomber IS-stillinger utenfor Mosul, sier han at den blir ledd i en bredere politisk strategi.

– Vi skal utvikle en langsiktig strategi for å snu utviklingen mot IS ved å støtte den nye irakiske regjeringen og samarbeide med nøkkelpartnere i regionen, sa Obama på en pressekonferanse mandag.

Oslo: Muslimer demonstrerer mot Den islamske staten .

Krever samlet regjering

Han gjentok USAs støtte til den nye statsministeren Haidar al-Abadis arbeid for å danne en mer inkluderende regjering, men gjorde det klart at han må skynde seg om han skal greie å undergrave støtten mange sunnimuslimer gir til jihadistene.

– I min samtale med ham om hans syn på en mer inkluderende regjering ble jeg imponert, men han må få dette gjort, fordi ulven er ved døra, sa Obama.

Han sa videre at om regjeringen skal ha tillit hos irakerne, må den legge bak seg tidligere sekterisk praksis og faktisk danne en troverdig og samlende regjering.

På pressekonferansen bekreftet han også at irakiske og kurdiske styrker med støtte av amerikanske flyangrep har gjenerobret den strategisk viktige Mosul-demningen.

Samtidig kom IS med en ny trussel mot USA, ifølge Reuters. IS truer med å angripe amerikanere hvor det skal være om IS-krigere blir drept av amerikanske bomber.

I en video som ble lagt ut mandag med et bilde av en amerikaner som ble halshogd under Irak-krigen, heter det at IS skal drukne alle amerikanere i blod.

– Ingen ny Irak-krig

Obama holder fast ved at USA ikke skal engasjere seg i en ny krig i Irak slik som forgjengeren George W. Bushs krig, og han gjør det klart for irakerne at de ikke må lene seg tilbake i den tro at USA skal redde dem.

Tilbaketrekkingen fra Irak var et av de viktigste valgløftene som fikk ham valgt for seks år siden.

Men en ny meningsmåling viser at stadig flere amerikanere aksepterer at USA har et ansvar for å reagere på den økende volden i Irak. På en måned har de som mener USA har et ansvar, økt fra 39 til 44 prosent, mens det tidligere var 55 prosent som mente USA skulle holde seg unna.

Endringen tyder på at mange frykter at IS skal gå lenger enn bare å opprette et kalifat i Midtøsten og senere true amerikansk sikkerhet hjemme.

Ikke fellesskap med Syria

Selv om de nå har endt opp med en felles fiende, insisterer imidlertid Obama-administrasjonen på at det ikke er noen felles strategi med det syriske regimet til Bashar al-Assad.

– Jeg vil sterkt tilbakevise ideen om at vi er på samme side når det gjelder hva vi gjør, sa talskvinne Marie Harf til pressen mandag.

Hun understreket også at det «i Irak er en regjering som har bedt om hjelp og ønsket oss velkommen. Det er åpenbart ikke tilfelle i Syria».

Syriske fly bombet mandag IS-stillinger i Raqqa-provinsen i Nord-Syria for andre dag på rad, og flyene angrep også flere mål i Aleppo-provinsen.

– Det er selvfølgelig en god ting at IS-krigere blir tatt ut, punktum. Men jeg kommer ikke til å si at vi deler noe med det syriske regimet, understreket hun.

Harf la mye av skylden for IS' voksende styrke på bakken på det syriske regimets egne aksjoner som hun sa bidro til at IS vokste fram ved siden av opposisjonsstyrkene som startet opprøret mot president Bashar al-Assad.

Powered by Labrador CMS