Obama lover mer støtte til Syrias opposisjon
USAs president Barack Obama lover å øke støtten til opposisjonen som kjemper mot Bashar al-Assads regime i Syria.
Obama redegjorde onsdag for sine utenrikspolitiske visjoner på avslutningsseremonien til militærakademiet West Point.
- Jeg vil jobbe sammen med Kongressen for å trappe opp støtten til de i den syriske opposisjonen som tilbyr det beste alternativet til terrorister og en brutal diktator, sa Obama fra talerstolen.
Obama lovet samtidig å hjelpe moderate opprørere med å konfrontere sine rivaler.
- Vi kommer også til å trappe opp innsatsen for å støtte Syrias naboland - Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak - som tar imot flyktninger og må forholde seg til terrorister som jobber på tvers av de syriske grensene, sa Obama.
Presset
USAs president har vært under press for å gjøre mer for å støtte syriske opprørere og hjelpe sivile som lever under svært vanskelige forhold i borgerkrigsherjede Syria.
- Selv om det er frustrerende, så finnes det ingen enkle svar - ingen militær løsning som kan eliminere de forferdelige lidelsene i nærmeste framtid.
Videre forsvarte han avgjørelsen om å ikke sette amerikanske styrker inn i landet.
- Men det betyr ikke at vi ikke bør hjelpe det syriske folk med å stå opp mot en diktator som bomber og sulter sitt folk, sa Obama.
Tror på diplomati
Obama har møtt hard kritikk for sin utenrikspolitiske linje, ikke minst fra republikansk hold. Kritikken går ut på at Obama i for stor grad baserer sin politikk på diplomati, og at han skygger unna vanskelige konfrontasjoner og amerikansk alenegang.
Mange mener at USA ville vært tjent med en mer robust utenrikspolitisk linje, og at Obama har vist seg som en ubesluttsom leder, både når det gjelder Syria, konflikten mellom Kina og andre asiatiske land i Sør-Kinahavet, samt Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.
- Det er en ekstrem ubestemthet og forsiktighet som bekymrer folk, sier den republikanske politikeren Bob Corker som sitter i Senatets utenrikskomité, til Reuters.
- I stedet for å lede land til å gjøre noe, kunngjør Obama ideer og begreper, og til slutt lurer du på, noen måneder eller et år senere, hva var det egentlig som ble gjort? Hvor var det at presidentens ord tok form av et program som viser virkelig lederskap? sier Anthony Cordesman, ekspert på nasjonal sikkerhet ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.
Forsvarte lederskapet
Obama forsvarte på sin side sitt globale lederskap og understreket at ikke enhver global trussel rettferdiggjør en militær respons fra USA. Han avviste også at USAs makt er blitt svekket med ham i ledelsen, etter at han trakk tilbake styrker fra Irak og nå gjør det samme i Afghanistan.
- USA må alltid lede an på den internasjonale arenaen. Hvis ikke vi gjør det, vil ingen andre gjøre det heller, sa presidenten.
Obama sa også at Kina må overholde internasjonale regler i Sør-Kinahavet og andre steder.
- Å si at vi har en interesse i å etterstrebe fred og frihet utenfor våre grenser, er ikke å si at ethvert problem har en militær løsning, sa Obama.
©NTB