Obama lover mer støtte til Syrias opposisjon

USAs president Barack Obama lover å øke støtten til opposisjonen som kjemper mot Bashar al-Assads regime i Syria.

Publisert Sist oppdatert

Obama rede­gjor­de ons­dag for sine uten­riks­po­li­tis­ke vi­sjo­ner på av­slut­nings­se­re­mo­ni­en til mi­li­tær­aka­de­mi­et West Point.

- Jeg vil jobbe sam­men med Kon­gres­sen for å trap­pe opp støt­ten til de i den sy­ris­ke op­po­si­sjo­nen som til­byr det beste al­ter­na­ti­vet til ter­ro­ris­ter og en bru­tal dik­ta­tor, sa Obama fra ta­ler­sto­len.

Obama lovet sam­ti­dig å hjel­pe mo­de­ra­te opp­rø­re­re med å kon­fron­te­re sine ri­va­ler.

- Vi kom­mer også til å trap­pe opp inn­sat­sen for å støt­te Sy­rias nabo­land - Jor­dan, Li­ba­non, Tyr­kia og Irak - som tar imot flykt­nin­ger og må for­hol­de seg til ter­ro­ris­ter som job­ber på tvers av de sy­ris­ke gren­se­ne, sa Obama.

Pres­set

USAs pre­si­dent har vært under press for å gjøre mer for å støt­te sy­ris­ke opp­rø­re­re og hjel­pe si­vi­le som lever under svært vans­ke­li­ge for­hold i bor­ger­krigs­her­je­de Syria.

- Selv om det er frust­re­ren­de, så fin­nes det ingen enkle svar - ingen mi­li­tær løs­ning som kan eli­mi­ne­re de for­fer­de­li­ge li­del­se­ne i nær­mes­te fram­tid.

Vi­de­re for­svar­te han av­gjø­rel­sen om å ikke sette ame­ri­kans­ke styr­ker inn i lan­det.

- Men det betyr ikke at vi ikke bør hjel­pe det sy­ris­ke folk med å stå opp mot en dik­ta­tor som bom­ber og sul­ter sitt folk, sa Obama.

Tror på di­plo­ma­ti

Obama har møtt hard kri­tikk for sin uten­riks­po­li­tis­ke linje, ikke minst fra re­pub­li­kansk hold. Kri­tik­ken går ut på at Obama i for stor grad ba­se­rer sin po­li­tikk på di­plo­ma­ti, og at han skyg­ger unna vans­ke­li­ge kon­fron­ta­sjo­ner og ame­ri­kansk alene­gang.

Mange mener at USA ville vært tjent med en mer ro­bust uten­riks­po­li­tisk linje, og at Obama har vist seg som en ube­slutt­som leder, både når det gjel­der Syria, kon­flik­ten mel­lom Kina og andre asia­tis­ke land i Sør-Kina­ha­vet, samt Russ­lands an­nek­te­ring av den ukrains­ke Krim-halv­øya.

- Det er en eks­trem ube­stemt­het og for­sik­tig­het som be­kym­rer folk, sier den re­pub­li­kans­ke po­li­ti­ke­ren Bob Cor­ker som sit­ter i Se­na­tets uten­riks­ko­mité, til Reu­ters.

- I ste­det for å lede land til å gjøre noe, kunn­gjør Obama ideer og be­gre­per, og til slutt lurer du på, noen må­ne­der eller et år se­ne­re, hva var det egent­lig som ble gjort? Hvor var det at pre­si­den­tens ord tok form av et pro­gram som viser vir­ke­lig le­der­skap? sier Antho­ny Cor­des­man, eks­pert på na­sjo­nal sik­ker­het ved Cen­ter for Stra­te­gic and In­ter­na­tio­nal Stu­dies (CSIS) i Wash­ing­ton.

For­svar­te le­der­ska­pet

Obama for­svar­te på sin side sitt glo­ba­le le­der­skap og un­der­stre­ket at ikke en­hver glo­bal trus­sel rett­fer­dig­gjør en mi­li­tær re­spons fra USA. Han av­vis­te også at USAs makt er blitt svek­ket med ham i le­del­sen, etter at han trakk til­ba­ke styr­ker fra Irak og nå gjør det samme i Af­gha­ni­stan.

- USA må all­tid lede an på den in­ter­na­sjo­na­le are­na­en. Hvis ikke vi gjør det, vil ingen andre gjøre det hel­ler, sa pre­si­den­ten.

Obama sa også at Kina må over­hol­de in­ter­na­sjo­na­le reg­ler i Sør-Kina­ha­vet og andre ste­der.

- Å si at vi har en in­ter­es­se i å etter­stre­be fred og fri­het uten­for våre gren­ser, er ikke å si at et­hvert pro­blem har en mi­li­tær løs­ning, sa Obama.

©NTB

Powered by Labrador CMS