USAs president Barack Obama og Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi holdt fredag samtaler i hennes hjem i Yangon. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Obama og Suu Kyi i samtaler om valget i Myanmar

USAs president Barack Obama understreket viktigheten av rettferdige valg i Myanmar etter å ha vært på besøk hos opposisjonsleder Aung San Suu Kyi fredag.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske presidenten er i Myanmar og var fredag hos Suu Kyi, som etter nærmere 20 år i husarrest endelig har fått en plass i landets nasjonalforsamling.

– Loven som hindrer kandidater i å stille til valg på grunn av barnas nasjonalitet, gir ingen mening. De politiske reformene i Myanmar er på ingen måte fullstendige, sa Obama på en pressekonferanse med Suu Kyi.

Les flere saker om Myanmar

Grunnloven har en klausul lagt til i 2008 som hindrer alle som har ektefeller og barn med utenlandsk statsborgerskap, å bli landets president. Aung San Suu Kyis nå avdøde ektemann Michael Aris var britisk, det samme er hennes to sønner.

– Det er uakseptabelt at loven hindrer meg i å stille til valg, sa opposisjonslederen.

Tror ikke på vold

Samtidig understreket hun at hennes parti, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), fortsatt tror på fredelige løsninger.

– Vi tror ikke vold løser noe. Vår kamp for demokrati må følge loven, sa hun.

Begge de to lederne kan smykke seg med Nobels fredspris, men der slutter også likhetene.

Selv om NLD vant valget i daværende Burma i 1990, ble aldri Aung San Suu Kyi president. Landets militære satte en brutal stopper for demokratiet og grep makten med våpen i hånd.

Etter å ha omdøpt landet fra Burma til Myanmar, og flyttet hovedstaden fra Yangon til Naypyidaw, har de militære først de siste årene åpnet døra på gløtt for demokrati.

Valg

Obama innledet sitt besøk i landet hos president Thein Sein i Naypidaw, som har hengt generaluniformen i skapet og nå framstår som sivil.

Observatører mener reformprosessen i Myanmar har stanset opp, men håpet er at neste års planlagte valg skal bringe landet videre i demokratisk retning.

De militæres parti har i nasjonalforsamlingen fortsatt grunnlovsfestet rett til minst 25 prosent av plassene, og opposisjonens representasjon er nærmest symbolsk.

Valgmyndighetene i Myanmar kunngjorde sist uke at valget vil bli holdt sent i oktober eller tidlig november i 2015. (©NTB)

Powered by Labrador CMS