Øk den norske innsatsen mot IS
USA har bedt Norge om å øke det militære bidraget i kampen mot Den islamske stat (IS). Det er en henvendelse vi bør svare ja til.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide bekreftet i går meldingene om at USA ber sine allierte, Norge inkludert, om mer militær hjelp i kampen mot IS. Konkret har USA bedt oss vurdere om vi kan delta med jagerfly, spesialstyrker, logistikkstøtte, minerydding eller medisinsk kapasitet for å bekjempe terroristene som nå tyranniserer Syria og Irak.
Selv om Norge selvfølgelig må vurdere alle slike henvendelser på selvstendig grunnlag, bør det etter vår mening veie svært tungt at det er vår nærmeste allierte som spør. Vi har basert hele vår nasjonale forsvarsstrategi på at USA og andre allierte skal komme oss til unnsetning i en krigs- eller krisesituasjon. Når amerikanerne ber oss om hjelp, er det derfor naturlig at også vi stiller opp. Så langt vi har evne til.
Og vi vil faktisk mene at vi har mulighet til å stille opp i betydelig sterkere grad enn det vi gjør i dag. I forhold til andre NATO-allierte er Norges nåværende bidrag i den USA-ledede koalisjonen relativt begrenset.
Det har selvfølgelig en verdi at eksperter fra det norske forsvaret er med på å trene de kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området. Men andre gjør langt mer. Vår skandinaviske NATO-nabo Danmark har for eksempel i lang tid deltatt med jagerfly i bombeangrepene mot IS. Vi vil på ingen måte snakke ned den innsatsen som det norske forsvaret gjør i Irak. Men vi må se i øynene at danskenes flystøtte nok verdsettes langt høyere i Washington enn den norske treningsvirksomheten.
Så må vi også innse at kampen mot IS faktisk direkte påvirker vår egen fred og trygghet. Det betyr mye også for Norges sikkerhet at IS blir nedkjempet i Syria og Irak.
Det siste året har vært preget av en kraftig økning i trusselnivået her til lands. Politiet har bevæpnet seg. Soldater har fått pålegg om ikke å bruke uniform på permreiser. Vaktholdet ved offentlige arrangementet er kraftig skjerpet.
Alle disse tiltakene har i stor grad det samme utgangspunktet. De truslene som Den islamske stat har rettet mot Vesten. Mot våre samfunn, vårt demokrati, vår frihet og vår tro. PST har i sine trusselvurderinger spesielt pekt på den faren som hjemvendte IS-krigere representerer når de returnerer til Norge. Kanskje både med viljen og evnen til å gjennomføre terror her i landet.
Terroristene i IS ønsker å bygge opp et nytt muslimsk kalifat i Midtøsten. Dette middelalderske tankegodset har vist seg å ha en uhyggelig sterk dragkraft på grupper av muslimsk ungdom i Europa. Derfor er det så viktig at IS ikke lykkes. Det som skjer i Aleppo, Raqqa og Mosul har vist seg å få konsekvenser i Brussel, Paris - og i Fredrikstad.
Islamistenes drøm om å erobre et rike der de kan gjenskape profetens blodige og undertrykkende mønstersamfunn, må knuses. Og det er det også vårt ansvar å bidra til.