Iranske president Ebrahim Raisis tilhengere feirer valgseier.

Økende uro for kristne i Iran

Stefanusalliansen tror at Irans nye president, ultrakonservative Ebrahim Raisi, kan bli en utfordring for Irans kristne mindretall.

Publisert Sist oppdatert

Situasjonen for de kristne huskirkene i Iran er allerede svært utfordrende. Selv med den mer moderate presidenten, Hassan Rouhani, som har sittet de siste åtte årene, har fengselsstraffene for kristne ledere blitt lengre, påpeker Johannes Morken, seniorrådgiver i Stefanusalliansen.

– Det er flere kristne ledere som soner ti års fengsel, og det blir brukt harde midler for å presse frem informasjon. Selv om de sluttet med dødstraff for ti år siden, har vi sett en forverring for situasjonen for huskirkeledere de siste årene, sier Morken. Videre sier han:

– Det er grun til å tro at situasjonen for kristne i Iran kan bli verre med den nye presidenten.

Rekordlav valgdeltakelse

Søndag ble det kjent at Ebrahim Raisi blir Irans nye ultrakonservative president. Valgdeltakelsen var rekordlav med kun 49 prosent, det laveste siden republikken ble dannet i 1979. Mange valgte tilsynelatende å ikke delta i valget, fordi de manglet gode kandidat alternativer.

Raisi var frem til valgseier leder for Irans rettsvesen.

Den 60 år gamle lederen står på USAs sanksjonsliste på grunn av menneskerettighetsbrudd. Bruddene er begrunnet i hans rolle da tusenvis av politiske fanger ble henrettet i 1988. Raisi var involvert i denne hendelsen.

Front mot kristne

Seniorrådgiver Morken understreker at det ikke er slik at alle kristne havner i fengsel i Iran, men at spesielt ledere av kristne nettverk opplever press. Han mener det er grunn for bekymring for situasjonen i Iran etter valget.

– Iranske myndigheter fører allerede en hard linje mot det de oppfatter som opposisjon, både politisk og religiøst, sier han.

Videre sier Morken at situasjonen for kristne kan bli mer utfordrende med en president som er i takt med ayatollah Ali Khamenei.

Khamenei er landets statsoverhode og den som sitter med den reelle innflytelsen på det religiøse området. Det er han som påvirker situasjonen for landets religiøse minoriteter i størst grad.

Sikkerhetstrussler

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Article 18 har iransk rettsvesen under Raisis ledelse omtalt kristne huskirker som «fiendtlige grupper» og «sikkerhetstrusler». Slik omtale av de kristne ser Article 18 som et signal om hvordan de kristne vil bli behandlet under den nye presidenten.

– Forfølgelse av kristne og andre minoritetsgrupper har økt under Rouhani, landets forrige president, og det vil bare bli verre under Raisi. Etter hvert som regimet fortsetter å miste legitimiteten blant folket i Iran, vil det vende seg til mer autoritært styre, og de kristne er i skytslinjen, sier Article18’s advocacy director, Mansour Borji på article18.

Article 18 er en Britisk organisasjon som kjemper for religionsfrihet i Iran.

Store demonstrasjoner

Ebrahim Raisi er utpekt som mulig arvtaker til Irans statsoverhode ayatollah Ali Khamanei. Flere observatører ser innsettelsen av Raisi som et tegn på at han på sikt kan ta over etter ayatollah Ali Khamenei.

Johannes Morken i Stefanusalliansen håper på en forbedring i kommunikasjonslinjene mellom Iran og Vesten. Da mener han det vil være enklere å få innflytelse på landets menneskerettsbrudd.

– Det er grunn til å tro at Iran vil oppleve enda mer innstramminger internt. Det var store demonstrasjoner i Iran før korona-pandemien startet, så det blir spennende å se om dette vil ta seg opp igjen etter korona, sier Morken.

Iran

Irans president er regjeringssjef og har øverste uteøvende makt, men er underordnet øverste leder ayatolla Ali Khamenei (82)

De historiske kirkene (assyriske og armenske) har to representant i parlamentet på 290 folkevalgte, jøder har en representant.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS