Økende vold: Misjonsorganisasjon avbryter program for norske ungdommer
Misjonsalliansen tar ingen sjanser og sier de aldri har opplevd lignende tilstander i landet.
Ecuador i Sør-Amerika er for tiden rammet av en voldsbølge.
Aktiviteten blant kriminelle grupper i enkelte områder er så høy at myndighetene nå i april erklærte unntakstilstand og innførte portforbud.
Utenriksdepartementet (UD) skriver samtidig at sikkerhetssituasjonen i landet forverret.
Blant de mest utsatte områdene er havnebyen Guayaquil. Der har den diakonale misjonsorganisasjonen Misjonsalliansen drevet arbeid i en årrekke.
Nå har organisasjonen avsluttet programmet for de fem norske volontørene, som i utgangspunktet skulle jobbet som frivillige i byen til slutten av mai.
Alle fem har reist tilbake i Norge.
– Det var ingen enkel beslutning, fordi ungdommene hadde et ønske om å fullføre. Men fordi volden kom nærmere og nærmere, valgte vi å avslutte programmet deres. De viste alle forståelse for avgjørelsen, sier regionleder i Misjonsalliansen for Sør-Amerika, Solveig Irene Seland.
Eskalert raskt
Seland var utsending for Misjonsalliansen i Ecuador mellom 2015–2018 og besøkte Guayaquil så sent som i februar 2023.
Hun merket en helt annen stemning blant lokalbefolkningen.
– Guayaquil har lenge hatt utfordringer med kriminalitet, men nå var det på et helt annet nivå. Steder som tidligere var ansett som trygge, var plutselig blitt utrygge. Og volden har eskalert raskt, forteller Seland.
Kjøpesentre, hovedgater og transportruter er blitt farligere. Rapporter om flere voldsepisoder og voksende kriminelle miljøer bare de siste månedene og ukene bekymrer Ecuador-kjenneren.
– Vi får høre av våre kontakter at de aldri har opplevd lignende tilstander enn nå.
Derfor ble avgjørelsen om å avslutte programmet for de fem norske ungdommene den eneste rette, ifølge Seland.
Aldri før har Misjonsalliansen sendt hjem volontører fra Ecuador som følge av ytre trusler.
– Sikkerheten kommer først. Slik det var nå, med så mange begrensninger og sikkerhetstiltak, var det ikke lengre hensiktsmessig at volontørene var i Guayaquil, sier regionlederen.
Følger situasjonen tett
I dag har Misjonsalliansen én norsk familie som jobber som utsendinger i Guayaquil.
Seland forteller at de har jevnlig dialog med familien og at de vurderer fortløpende deres sikkerhetssituasjon.
– De har oftere hjemmekontor og følger de generelle rutinene for sikkerhet som Misjonsalliansen i Ecuador hele tiden opererer med. Men det er en krevende situasjon for dem, sier hun.
– Kan det bli aktuelt å sende dem hjem på samme måte som volontørene?
– Det er noe vi vurderer. Vi har heldigvis dyktige lokale partnere som er tett på både utsendingene og lokalsamfunnet. Vi følger også nøye med på hva lokale og nasjonale myndigheter sier, samt UD her i Norge, og er forberedt på ta raske avgjørelser, sier Seland.
Sårbare rammes hardest
Grunnen til at volden har eskalert så raskt de siste månedene og ukene, er ifølge Solveig Seland vanskelig å slå fast.
Politisk uro, dårlig pandemihåndtering, mer fattigdom, presset helsetjeneste og opptøyer i fengslene er noe av det hun peker på.
– Det er som om mange dråper nå har fått begeret til å flyte over, sier den tidligere utsendingen.
Fellesnevneren for alle komponentene, er at de alle rammer de mest sårbare hardest, ifølge Seland.
– De blir et bytte for de kriminelle gjengene som rekrutterer nye medlemmer. Spesielt narkokartellene ser til Ecuador som et strategisk land med tanke på å transportere narkotika ut av kontinentet. Når utsatte mennesker får tilbud om mye penger i retur, er det vanskelig å si nei, sier hun og legger til:
– Fattige og svake har heller ingen velferdsstat i ryggen som tar vare på dem i vanskelige tider, sier hun.
Arbeidet fortsetter
Myndighetene forsøker å demme opp for den økende volden. Noen av grepene har vært å øke politistyrkene, sette inn militære styrker i gatene, innføre portforbud og gi befolkningen lettere tilgang til våpen for å forsvare seg.
Seland har blandede følelser om tiltakene.
– Vi har sett i andre land at mer våpen fører til en negativ spiral på sikt. Så til det er jeg svært skeptisk. Men mer militær ute, spesielt under portforbudet, kan føre til at flere kriminelle blir tatt.
– Hvilke konsekvenser har situasjonen for Misjonsalliansens arbeid for øvrig?
– Dette er en ny situasjon for oss også, så vi må prøve å tilpasse oss og lytte til alle sikkerhetsråd fra partnerne våre. Men jeg er helt overbevist om at vårt arbeid, som dreier seg nettopp om å styrke lokalsamfunn og hjelpe sårbare mennesker til å klare seg selv, er viktigere enn noen gang. Alle vi snakker med i Guayaquil uttrykker at de ikke vil at vi skal dra.
– Hvor ligger håpet til Ecuador nå?
– Hos folket. Den jevne ecuadorianer er full av livsglede og motstandsdyktighet. Men de må stå sammen og få støtte utenfra. Befolkningen opplever at de er i ferd med å miste landet sitt slik de kjenner det. Da er det vårt ansvar som bor i trygge land å vise at vi bryr oss og står sammen med dem, sier Solveig Irene Seland.