Økning i antall drepte misjonærer i 2023: – Mer risikofylt i våre dager
Vatikanets nyhetsbyrå melder om 20 drepte i fjor. Tallet er langt høyere, skal vi tro den katolske biskopen i Trondheim.
Ifølge Vatikanets nyhetsbyrå, Fides, ble 20 katolske misjonærer myrdet i løpet av 2023.
Blant dem som mistet livet var én biskop og åtte prester.
Afrika var kontinentet som opplevde det høyeste antallet drepte misjonærer, der ni mistet livet. Seks ble myrdet i Mexico og USA. Andre mistet livet i Gaza og på Filippinene.
«Langt høyere»
Ifølge katolsk biskop i Trondheim, Erik Varden, er tallet høyere. Han bruker seriedrapene i Nigeria som eksempel.
– For å ta ett eksempel: Bare nå over jul, er minst 160 kristne drept i Midtbeltet av Nigeria, i en bevisst målrettet aksjon som nesten ikke får global oppmerksomhet.
– Å være misjonær i våre dager er risikofylt, og kan medføre å sette livet på spill. Således blir evangeliets sterke fordringer realistiske. Vi stilles overfor samme tankekors som de første kristne: Er jeg rede, for troens skyld, til å «dø, om så det gjelder»?
Varden forteller til Dagen at Den katolske kirke ser på martyrer som forbilder på «hva det vil si å forme et liv i Kristi etterfølgelse».
– Allerede i Apostlenes Gjerninger blir Stefanus proto-martyrium fremstilt med trekk som minner om Jesu lidelse på Golgata. Vi erfarer hva det kan bety å adlyde Jesu kall om å følge ham.
– Martyrenes gravsteder ble steder hvor kristne samlet seg for å be og for å erfare det reelle i Kirkens tro på de helliges samfunn. Slik forblir det den dag i dag, fortsetter han.
Økte tapstall
I følge Fides er tallet på drepte noe høyere enn i 2022, da 18 misjonærer ble drept.
Den årlige rapporten sa at misjonærene som ble drept levde et normalt liv i områder der vold hadde blitt vanlig:
«De utførte ingen sensasjonelle handlinger eller uvanlige gjerninger som kunne ha tiltrukket oppmerksomhet og satt dem i fare. De kunne ha reist andre steder, flyttet til tryggere steder, eller avstått fra sine kristne forpliktelser, kanskje redusert dem, men de gjorde det ikke, selv om de var klar over situasjonen og farene de møtte hver dag».