Økonomisk oppgang for ungdomsfestivalen Skjærgårds
Skjærgårds Music and Mission Festival hadde i år flere deltakere enn i årene før koronapandemien.
– Etter Covid mistet vi både mange frivillige og store inntekter gjennom billettsalg. Det rammet oss veldig hardt.
Det sier Martin Daland til Dagen.
43-åringen har vært daglig leder for Stiftelsen Skjærgårds siden 2021. Da tok han over for Jarle Storebø som hadde hatt rollen i 25 år.
Som daglig leder har han hovedansvaret for flere arrangementer innenfor stiftelsen, deriblant Skjærgårds Music and Mission Festival, som ble arrangert på Risøya i Tvedestrand denne helgen.
Samlet over 3000 ungdommer
2022 var et brutalt år økonomisk for stiftelsen, som får majoriteten av sine inntekter gjennom å selge billetter til festivalene de arrangerer.
Men for første gang siden pandemien er billettsalget til ungdomsfestivalen igjen opp på normalen.
– I år solgte vi 40 prosent flere billetter enn i fjor. Vi har solgt 2500 forhåndsbilletter, og så kommer det også en del ungdom «i døra». Det er veldig gledelig. I tillegg har vi en del gruppebestillinger som fakturerer på andre måter, og 300 konfirmanter som heller ikke er med i den beregningen, sier Daland.
I tillegg er det 800 frivillige som jobber ved festivalen.
– Hvor mange deltakere er dette sammenlignet med for 10–15 år siden?
– De tallene kjenner jeg ikke, men vi har ikke solgt så mange billetter som vi gjorde i år siden 2017, sier Daland, som tidligere har vært pastor i Skien Misjonskirke.
Daland legger til at selv om Skjærgårds-festivalen opplever vekst, så har Stiftelsen Skjærgårds, som også står bak arrangementer som MYE MER-festivalen og «Skjærgårdssang», fortsatt en vei å gå økonomisk for å hente seg inn etter pandemien.
– Røffere å være kristen ungdom nå
Det har gått noen år siden Daland selv var i målgruppen til Skjærgårds-festivalen, som hovedsakelig samler 17-25-åringer.
43-åringen mener konferansen kan bidra positivt for kristen ungdom som kommer.
– Jeg tror det er røffere å være kristen ungdom nå enn for 20 år siden.
– Hvorfor?
– Jeg tenker spesielt på sosialer medier og hvor stor del av livet som leves bak en skjerm. Jeg tror dagens ungdom får ting mer i fleisen nå enn før.
Håper ungdom får et møte med Jesus
Daland forklarer at der ungdom tidligere måtte aktivt oppsøke rus eller pornografi, så kommer dette i stadig større grad opp i hverdagen til unge uanmeldt, blant annet gjennom sosiale medier.
– Vi vet at det er mye rus blant ungdom, som også påvirker kristen ungdom og ungdomsmiljøer. Vi hører at det er et mye større press på harde rusmidler som kokain nå enn for få år siden.
– Hva håper dere at ungdom skal oppleve på Skjærgårds?
– Når «riggen» tas ned og lyset slukkes, så håper vi at det er evangeliet om Jesus som står igjen. Og så kan det stå igjen på mange forskjellige måter. Noen kan få det gjennom en konsert i Fjellkirken og andre gjennom en preken fra hovedscenen eller en prat en sen kveld, sier Daland.
– Vanskelig å ikke bli påvirket
Tenåringene Amalie (14) og Sara (14) fra Tvedestrand er begge på Skjærgårds for aller første gang.
– Det er veldig gøy å være her og det er enkelt å bli kjent med andre kristne, sier Amalie.
– Vi hadde hørt mye positivt fra venner og søsken, så da ville vi dra hit i år, sier Sara.
Mest gleder 14-åringene seg til å høre artisten William Gamborg (23).
– Hvilke utfordringer møter dere som kristen ungdom i dag?
– Noen ganger er det litt vanskelig å være kristen. Det er ganske mange som kommenterer på det at vi er kristne, sier Sara.
– Ja, mange tenker at hvis man er kristen så er man litt kjip og kjedelig, supplerer Amalie.
Hun trekker fram at det er vanskelig å unngå å bli påvirket av kulturen rundt dem, hvor blant annet banning er hverdagslig.
– Men jeg blir ikke i tvil om jeg er kristen. Jeg tror alle vennene mine vet at jeg er kristen, sier Amalie.
Styrer unna stridsspørsmål
Martin Daland er tydelig på at Skjærgårds er et tverrkirkelig samarbeid hvor hensikten er å samles rundt det aller mest sentrale i den kristne troen.
Kirkepolitikk, kontroversielle teologiske spørsmål og politiske partier styrer de dermed helt bevisst unna.
– Det er viktig for oss å holde på det sentrale i troen, nemlig Jesu død og oppstandelse og et evig liv for alle som tror på Ham. Det holder vi veldig høyt.
Likekjønnet ekteskap er eksempler på tema som Skjærgårds som stiftelse og festival ikke har noen offentlig mening om, understreker Daland.
– Hit kommer mennesker som har ulikt syn i det spørsmålet. Her møter man en raushet jeg tror mange setter pris på. Jeg tror veldig mange opplever det om deilig at her har vi fokus på det sentrale i troen, sier Martin Daland.