Økt spilletid fører ikke nødvendigvis til problemer
Ny studie viser at økt tid brukt på dataspill ikke gav negative konsekvenser, skriver Barnevakten.
Hovedkonklusjonen i en ny studie om negative konsekvenser av dataspill, er at det er en svak sammenheng mellom hvor mye tid tenåringer bruker på dataspill og negative konsekvenser. Studien baserer seg på to spørreundersøkelser av 2000 norske tenåringer i alderen 13-17 år, som kartla deres dataspillvaner.
- Vi fant svært svak sammenheng mellom økning i tid brukt på dataspill og endring i problemer som depresjon, dårlige skoleprestasjoner og atferdsproblemer, sier SIRUS-forsker Geir Scott Brunborg, ifølge sirus.no.
Symptom på spilleavhengighet
En økning i symptomer på spilleavhengighet gav imidlertid negative konsekvenser.
- Vi fant at jo flere symptomer på spillavhengighet ungdommene utviklet i løpet av toårsperioden, dess mer utsatt ble de for andre typer problemer som depresjon, dårlige skoleprestasjoner og atferdsproblemer, forteller Brunborg.
Symptomer på spilleavhengighet kan eksempelvis være at ungdommene opplever at de mister kontroll over dataspillingen, at det oppstår konflikter i relasjon til foreldre, skole og fritidsaktiviteter, og at de blir irritable når de ikke får spille.
- Det vi ikke er sikre på, er om det er dataspillavhengigheten som utløser de andre problemene, eller om det er omvendt, sier forskeren.
Dagen