Økte behov ga større giverglede
Pandemien har skapt enorme behov i de fattigste landene i Øst-Europa. Misjon Uten Grenser er takknemlige for at også givergleden har økt.
Misjon Uten Grenser (MUG) opplevde en uventet økning i gaver på 10,8 prosent i 2020. Det utgjør i overkant av 4 millioner mer enn de hadde sett for seg i budsjettet ved starten av året. Misjon Uten Grenser arbeider blant barn og familier i seks av Europas fattigste land: Albania, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Moldova, Romania og Ukraina.
– Jeg tror folk opplever mer at vi sitter i samme båt under pandemien. Vi merker utfordringene både her og der, men konsekvensene er jo mye verre andre steder enn i Norge, sier kommunikasjonsleder i MUG, Roar Åkre.
Ifølge økonomisk forskning, blant annet fra Universitetet i Oxford, vil pandemien føre til at ulikheten mellom rike og fattige land i Europa øker med 4 prosent.
– I de landene der vi jobber, i Øst-Europa, vil nok fattigdommen øke med over 10 prosent. Mange er avhengige av dagarbeid eller sesongarbeid i andre land som de nå er utestengt fra. Også de som jobber lokalt har møtt på problemer da markedene der de vanligvis selger sine produkter har vært stengt i perioder, sier Åkre.
Færre støtteordninger
Åkre forteller at selv om myndighetene i de ulike landene også har satt i gang hjelpetiltak er det spredt og lite målrettet.
Behovet for hjelpeorganisasjoner er kjempestort, og har bare blitt større under pandemien.
– Vi er heldige som har lokale medarbeidere i feltet. Hadde vi vært avhengige av å sende folk ned dit, ville vi vært mye mer lammet, sier Åkre.
Trofaste givere
Misjon Uten Grenser setter stor pris på sine givere som har trått til ekstra det siste året.
– Vi opplever det svært gledelig at våre givere, både gamle og nye, nå mobiliserer. Det gjør at vi har et godt resultat å sende nedover nå som behovet er så stort, sier kommunikasjonslederen.
Han tror ikke at givergleden vi avta selv om folk begynner å bli mer vant til unntakstilstandene koronapandemien har ført med seg.
– Våre givere er engasjerte og mange bidrar med langvarige fadderskap. Det er vi utrolig takknemlige for. Vi opplever at folk bryr seg, sier Åkre.
Han forteller at de langvarige konsekvensene av pandemien for Europas fattige vil bli enda verre. Han håper og tror at givere vil holde trykket oppe og stå sammen med de fattige i tida som kommer.
– Vi er velsignet med trofaste givere og tror ikke at innsamlingen vil stupe etter denne oppturen.
– Må tenke nytt og annerledes
De lokale medarbeiderne i MUG har ifølge Åkre måttet tenke nytt og annerledes for å kunne fortsette arbeidet samtidig som de ivaretar smittevernet.
– Det er blitt færre samlinger og mer fokus på å kjøre ut leveranser med mat og andre artikler. Særlig utdeling av antibac har vært populært det siste året.
Åkre forteller at det også har blitt mange telefonsamtaler under pandemien.
– Også her er det mange som blir isolert og føler seg engstelige. Våre lokale medarbeidere følger opp på telefon eller med besøk på gårdsplassen med god avstand.
MUG har også i flere år distribuert symaskiner og holdt kurs i sying og design, slik at folk skal kunne klare å skaffe egen inntekt gjennom å sy.
– Nå brukes både utdelte symaskiner og dem vi har hatt på opplæringsstedene til å sy munnbind, forteller Åkre.
Vinterkulde
Verdens Helseorganisasjon (WHO) melder at i flere land i Europa vil mer enn 30 prosent av lavinntekts-husholdninger ikke klare å holde boligen varm gjennom vinteren. Dårlige oppvarmingsapparater og lite ventilasjon utgjør en stor helserisiko og kan sammen med tettbebodde boliger også føre til økt smitte av både Covid-19 og andre sykdommer.
MUG prøver å gjøre sitt i kampen mot vinterkulden og samler blant annet inn klær som sendes ned til Øst-Europa.
– Norske klær er laget for kalde vintre og settes stor pris på. Vi sender både brukt og nytt tøy som vi får fra privatpersoner og bedrifter, sier Åkre som lover at både klær og pengegaver kommer godt med til Europas fattigste.