Økte pengegaver til Kirkens Nødhjelp
Abortdebatten har ført til 185 nye enkeltgaver til organisasjonen. Til sammen dreier det seg om 60.000 kroner.
Kirkens Nødhjelp har opplevd en strøm av givere og positive tilbakemeldinger, men er samtidig lei for at noen faste givere har trukket seg.
Dagen gikk i forrige uke hardt ut på lederplass mot Kirkens Nødhjelp, som over hele verden har stått frem som en forkjemper for sårbare kvinners rett til selvbestemt abort for å redde flest mulig liv.
På lederplass oppfordret Dagen leserne til å slutte å gi penger til Kirkens Nødhjelp. Men oppfordringen har hatt motstatt effekt, etter at budskapet fikk stor oppmerksomhet i mange kanaler.
– Vi får mange tilbakemeldinger og de aller, aller fleste er positive. Vi opplever at vi har stor støtte, så det setter vi pris på, sier innsamlingsleder Nils Harald Strøm i Kirkens Nødhjelp.
Han forteller at 185 har gitt enkeltgaver, en økning på 70 prosent fra sammenliknbare perioder og at 6 nye har meldt seg som faste givere. Samtidig har 11 trukket seg som givere med begrunnelse i Kirkens Nødhjelps abortstandpunkt.
– Noen få, faste givere som har trukket sin avtale, det er vi veldig lei oss for, da tar vi alltid kontakt med dem. Det er fint å kunne få snakket med de, slik at vi får forklart våre standpunkt, sier Strøm.
Fjernet bistand
Bakgrunnen for Kirkens Nødhjelps uttalelser var USAs president som har satt søkelyset på utsatte kvinners rett til abort. Donald Trump har fjernet all bistand til organisasjoner som jobber for å sikre retten til trygge og lovlige aborter.
Budsjettkuttet fikk norske hjelpeorganisasjoner til å legge press på Solberg-regjeringen og gå inn for at Norge bør dekke opp for Trumps kutt. Totalt har Kirkens Nødhjelp fått 60.000 mer i pengegaver etter Dagen-kritikken.
– Det er hyggelig å motta støtte, men så er det også med litt blandede følelser siden vi også mister givere. Men Kirkens Nødhjelp mener at når vi så hvor store konsekvenser vedtaket til Trump fikk, var det viktig å kommentere dette, selv om vi vet at dette er en sak som oppleves som kontroversiell.
– Viser givergleden at Dagen har feilberegnet sitt kristne publikum?
– Jeg tenker resultatene viser at dette er en sak som vekker sterke følelser.
Norge og Afrika
Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp gikk i forrige uke ut i Vårt Land ut og sier at «bistandspartiet KrF» bør kjempe for fattige kvinners rett til «helhetlig reproduktiv helse, inkludert retten til trygg abort».
– De har enkelte velgere som har et fast og isolert syn på abort. Men det er vesentlige forskjeller på abort i Norge og i afrikanske land, sier hun og forteller om desperate unge jenter som drikker gift eller utfører abort på seg selv.
Det fikk Dagen til å rykke hardt ut på lederplass mot hjelpeorganisasjonen som har sterke røtter i den norske kirke.
«Kirkens Nødhjelp har valgt tydelig side. Det oppfordrer vi også organisasjonens givere, støttespillere og frikirkelige medlemssamfunn til å gjøre. De bør velge den motsatte siden. Å stilltiende akseptere dette er å ta et standpunkt mot den kristne ja-til-livet-overbevisningen», skrev Dagen.
«Det bør man som kristen ikke gjøre. Og man bør heller ikke være med på å finansiere slik virksomhet. »
Flere protester
Det var ikke bare Dagen som protesterte.
– Vi er skeptiske til at Kirkens Nødhjelp går aktivt ut med dette, sa Sigmund Kristoffersen, leder for lederrådet i Pinsebevegelsen, til Dagen.
Generalsekretær Bjørn Bjørnø i Pinsebevegelsens ytremisjon (PYM) understreket også overfor Dagen at de og Pinsebevegelsen stiller seg bak det å hjelpe kvinner i vanskelige situasjoner som ved uønsket graviditet og voldtekt.
– Vi støtter mange av Kirkens Nødhjelps initiativer. Men vi står fast ved livets ukrenkelighet og at menneskeverdet gjelder fra livets unnfangelse til naturlig død, sa Bjørnø.
– Sidespor
Daglig leder Anne-Lise Søvde i Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme) hadde følgende kommentar til KNs abortutspill:
– Å kjempe for retten til abort er for meg et sidespor som ikke hjelper sårbare kvinner til å beskytte egen kropp, si nei til tvangsekteskap/arrangerte ekteskap, omskjæring, og så videre. Vår bistandsinnsats bør konsentrere seg om å redde liv, ikke å ta liv, skriver hun i en e-post til Dagen.