OL-arrangør legger seg flat
Journalist i Frankrike anbefaler kristne å leve ut vennlighet fremfor å lete etter krenkelser. – Litt hverdagsblasfemi må vi kristne tåle, er pastor Thomas Åleskjærs råd.
Dagen skrev nylig om dragshowet under åpningsseremonien for OL i Paris som blant annet norske kristne opplevde at parodierte Leonardo Da Vincis bilde «Nattverden».
På søndag ba OL-arrangørene katolikker og andre kristne grupperinger om unnskyldning.
Innslaget, som lignet på Jesu innstiftelse av nattverden slik den er beskrevet i Det nye testamentet, inneholdt i dragshowet drag queens, en trans-modell og en tilnærmet naken sanger i den greske vinguden Dionysus´skikkelse.
– Skulle feire toleranse
Kristne i Norge var ikke alene om å reagere på det de så. Saken har fått overskrifter og kommentarer verden rundt.
«Vi tenker på alle kristne på alle kontinenter som har blitt såret av enkelte sceners krenkelse og provokasjon», uttalte biskopene i Den katolske kirke i Frankrike i etterkant av showet.
De kalte scenen «et hån og latterliggjøring av kristendommen», ifølge Christian News.
Nå legger altså OL-arrangøren seg flat.
– Vi hadde opplagt aldri en intensjon om å vise manglende respekt overfor noen religiøs gruppe. Åpningsseremonien skulle feire toleranse i samfunnet, sa talsperson for Paris 2024 Anne Descamps på en pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Hun la til:
– Vi tror at denne ambisjonen ble oppnådd. Hvis noen er blitt fornærmet, beklager vi virkelig.
Har registrert raseriet
Kami Rice er amerikansk frilansjournalist bosatt i Caen i Frankrike. Hun skriver blant annet for Christianity Today.
Rice har registrert «alt raseriet fra kristne i USA og andre steder» over det de oppfatter som et hån mot religion i åpningsseremonien.
Hun skriver på sin Facebook-side at hun føler behov for å gi litt kulturell kontekst.
Ikke i referanserammen
Den amerikanske journalisten skriver at til tross for at det er mange religiøse mennesker i Frankrike, er religion rett og slett ikke med i referanserammen til de fleste ledere i landet. Dette har franske evangeliske ledere forklart henne under intervju hun har gjort med dem for Christianity Today, forteller hun.
– Dermed sitter de absolutt ikke og tenker på måter de kan håne kristendommen på, spesielt midt i en massiv internasjonal begivenhet som viser frem landet deres og dets kultur. Religion betyr simpelthen ikke nok for dem til det.
– Gud er ikke truet av noens hån
Som en troende anbefaler Rice på eget initiativ kristne til fremfor å lete etter krenkelser, å leve ut sin vennlighet, kjærlighet, gjestfrihet, selvoppofrelse og andre frukter av ånden overfor menneskene de møter hver dag. Hun presiserer at det gjelder enten disse menneskene deler same tro eller ikke.
– Så, selv om noen et eller annet sted gjør narr av noe som har med kristendom å gjøre, vil disse menneskene trekke på skuldrene av det fordi de kristne som de kjenner personlig lever ut et vitnesbyrd som er så mye sterkere og mer personlig enn et kulturelt hån.
Hun avslutter:
– Og ærlig talt, Gud er ikke truet av noens hån. Han er mye større enn det. Vi skal heller ikke føle oss truet.
– Evangeliet om nåde er hovedsaken
Thomas Åleskjær er hovedpastor i Oslo Kristne Senter i Oslo.
Han viser på sin Facebook-side til tanken om at sport skal forene kulturer og nasjoner. At OL-arrangørene ikke hadde noen anelse om parallellen til bildet, tviler han på, og skriver at det grenser til naivt.
Åleskjær har imidlertid fjernet sitt eget innlegg, noe han også sa han skulle gjøre. Han forklarer:
– OL-arrangørene har beklaget og nå fjernet den sekvensen fra sin YouTube-side. Dessuten: Litt hverdagsblasfemi bør vi kristne tåle og det var en vesentlig del av innlegget. Ikke alle fikk med seg det. Eller at evangeliet om nåde alltid vil være hovedsaken for oss troende.