FAVNEN FULL: Rebecca Andrande har både gull, sølv og bronse med seg hjem fra årets OL.

OL har forbud mot religiøse ytringer. Men noen priser Herren for medaljefangsten

– Han var der og beskyttet meg og velsignet meg, sier gullvinner i turn.

Publisert Sist oppdatert

OL-charteret er den olympiske bevegelsens lovsamling. I paragraf 50, andre del, heter det:

«Ingen form for demonstrasjon eller politisk, religiøs eller rasemessig propaganda er tillatt på noen olympiske steder, arenaer eller andre områder.»

BRONSE: Gabriel Medina tok en tredjeplass i surfingen, som ble arrangert på Tahiti.

Men også under årets leker i Paris var det noen som tøyde strikken og markerte sin tro.

Blant dem var surferen Gabriel Medina fra Brasil, som på Instagram delte et spektulært bilde og teksten fra Filipperne 4: «Alt makter jeg i ham som gjør meg sterk.»

GULL: Rebecca Andrade har fire medaljer meg seg hjem fra Paris.

Turneren Rebecca Andrade tok gull i frittstående og tre andre medaljer sammen med sitt lag. Hun gir Gud æren for å ha gitt henne muligheten til å ta hjem den gjeveste medaljen.

Til tv-stasjonen CazéTV sier den brasilianske medaljegrossisten:

– Han var der alltid og velsignet meg, beskyttet meg og gjorde meg stolt, vel vitende om at hans tjener alltid gjorde sitt beste.

GULL: Novak Djokovic feirer finaleseieren med korsets tegn.

Novak Djokovic toppet en imponerende karriere med å ta gull i tennisfinalen mot den unge spanjonlen Carlos Alcaraz.

Serberen er en av tennishistoriens største utøvere og den eneste som har vunnet alle de fire Grand Slam-turneringen samt olympisk gull.

Etter siste matchball kastet han seg ned på knærne og gjorde korsets tegn flere ganger. Catholic News Agency merker seg at en sterkt beveget Djokovic tegnet korset fra høyre mot venstre, ikke omvendt, slik katolikker gjør. Forklaringen er at tennisveteranen er ortodoks og ikke katolikk, skriver byrået.

GULL: Adriana Oliva Ruano var tydelig preget under premieutdelingen.

Adriana Oliva Ruano fra Guatemala tok gull i skyteøvelsen trap og gav Gud æren for fulltrefferne:

– Han har vært avgjørende i denne prosessen. Han har gitt meg styrke og selvtillit til å gjøre denne jobben.

Etter seieren reiste Ruano til Vatikantet, hvor pave Frans velsignet gullmedaljen, ifølge CNA.

BRONSE: Rayssa Lea er en av de yngste medaljevinnerne i årets OL.

Rayssa Leal er bare 16 år gammel, men tok bronse i øvelsen skateboard. Under premieutdelingen proklammerte hun at «Jesus er veien, sannheten og livet».

Hun har gjort det samme ved en rekke anledninger og forklarer det slik til et brasiliansk nettsted:

– For meg er det viktig. Jeg er kristen, jeg tror mye på Gud.

GULL: Larissa Pimenta feirer seieren etter å ha nedkjempet sin kristne venninne i judo.

Larissa Pimenta tok bronse i 52-kiloklassen i judo etter å ha beseiret sin gode venn Odette Giuffrida fra Italia. Sistnevnte skal ha kommet til kristen tro nettopp gjennom kontakten med sin konkurrent. Etter bronsefinalen sier den italienske utøveren:

– All ære og herlighet går til Gud.

BRONSE: Andrea Spendolini Sirieix hadde ikke sjanse mot sine kinesiske konkurrenter.

Etter å ha tatt bronse i stuping, åpnet britiske Andrea Spendolini Sirieix opp om en kronglete vei til pallen. Til BBC fortalte hun om store pykiske problemer og at hun for bare tre år siden ikke hadde lyst til å leve.

I dag sier hun at det var «Guds måte å fortelle at vi fortsatt har mye å jobbe med».

– Og jeg gir all æren til Gud, sa hun til BBC.

GULL: Katie Ledecky er en av svømmesportens store stjerner. I mai mottok hun USAs høyeste sivile orden, the Presidential Medal of Freedom, av Joe Biden i Det hvite hus.

Amerikanske Katie Ledecky er svømmehistoriens mestvinnende olympier. I Paris tok hun et nytt gull på 800 meter fri. Totalt står 27-åringen nå med ni olympiske gull og 21 VM-titler.

Ledecky har tidligere fortalt at hun ber bønnen «Hill deg, Maria» foran hver konkurranse.

– Hun er ikke bare en vidunderlig idrettsutøver, men hun er også en rollemodell som du vil at en ung katolsk kvinne skal være. Hun har blitt denne vidunderlige personen på grunn av sine gode foreldre, sitt familieliv og også fordi hun holder seg nær til Gud, har hennes gamle rekdktor på en katolsk skole i Maryland sagt til Catholic News Agency.

BERLIN: Adolf Hitler på tribunen under sommerlekene i Berlin i 1936.

Charteret til tross: OL-historien er full av politikk og propaganda. Lekene har vært brukt til symboltunge markeringer av enkeltutøvere, PR for tvilsomme regimer og grufulle terrorhandlinger.

Sommerlekene i Berlin i 1936 var et propagandashow for Adolf Hitlers nazi-regime. Olympiastadion bugnet av flagg med hakekors, og føreren selv solet seg i glansen av internasjonale idrettsstjerner.

Vinterolympiaden i russiske Sotjsi i 2014 og Beijing i 2018 hadde også sterke politiske overtoner. I 1980 boikottet den vestlige verden lekene i Moskva i protest mot sovjetrussiske invasjonen i Afghanistan. I år var Russland utestengt fra OL i Paris på grunn av landets krigføring i Ukraina.

MARKERING: Tommie Smith og John Carlos viser Black Power-tegnet under lekene i Mexico i 1968. Under årets OL i Paris var Tommie Smith æresgjest, nå som 80-åring.

Bildet av de to amerikanske sprinterene Tommie Smith og Joe Carlos er ikonisk. Smith hadde nettopp vunnet 200-meteren med ny verdensrekord under Mexico-lekene i 1968, mens landsmannen Carlos tok bronse. På seierspallen løftet de armene og knyttet nevene i en svart hanske mens USAs nasjonalsang ble spilt.

Daværende IOC-president Avery Brundage reagerte voldsomt på Black Power-hilsenen og sørget for at de to løperne ble utvist.

Brundage ble senere kjent for ordene «The Games must go on!» etter at elleve israelere ble drept av palestinske terrorister under lekene i München i 1972.

Powered by Labrador CMS