PROFESSOR: Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges handelshøgskole, NHH mener at ledergruppens reaksjon på hovedstyrets vedtak er uvanlig.

Ola Grytten om NLM: – Nesten utrolig at lederne går ut sånn

– Det er åpenbart en daglig ledelse som utfordrer styret på makt, sier økonomiprofessoren om situasjonen i Misjonssambandet.

Publisert Sist oppdatert

Ola Grytten er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole og professor II ved Hauge School of Management. Han er også aktiv i Frelsesarmeen og kjenner Kristen-Norge godt.

Grytten har fulgt med på uroen i Misjonssambandet.

– Veldig uvanlig

Tirsdag i forrige uke ble det kjent at Øyvind Åsland er ferdig som generalsekretær i Misjonssambandet. I etterkant har de fleste i ledergruppen gått ut med støtte til Åsland mot hovedstyret.

Det har skjedd gjennom intervju gitt til ulike medier, egne Facebook-innlegg og podkastsamtale.

Hvor vanlig er det at en ledergruppe aktivt går ut og sier sin mening etter at styret har gjort et vedtak?

– Det er veldig uvanlig. Enten skyldes det lite profesjonalitet, eller så er man veldig uenig, sier Grytten.

– Mye makt i styret

Hva sier dette om lojalitet?

– Misjonssambandet er kjent for høy lojalitet og høy disiplin. Det at lederne går ut sånn, er nesten utrolig. Det er en organisasjon som styres ovenfra med en mektig generalsekretær og et mektig styre.

Sier det noe om maktbalansen i organisasjonen nå?

– Ja, det er åpenbart en daglig ledelse som utfordrer styret på makt.

– Må være rom for å kommunisere uenighet

Ledergruppen står mer eller mindre samlet med sin toppleder. Er det sunt eller usunt?

– Det er sunt å stå samlet, og i utgangspunktet skal en ledergruppe gjøre det, men det bør være rom for å kommunisere uenighet, sier Grytten.

Uro

Offentligheten har i begrenset grad fått innsikt i bakgrunnen for situasjonen som ledet til generalsekretærens avgang.

Det har imidlertid vært betydelig uro i organisasjonen de siste to årene som følge av en rekke varslingssaker som enkelte mener ikke er blitt fulgt godt nok opp av toppledelsen i organisasjonen. Samtidig er det stemmer som hevder at det skal være en kultur i organisasjonen som gjør at ikke alle blir møtt på en god måte.

Stor lojalitetsskvis

Espen Ottosen, profilert informasjonsleder i NLM, var en av de første i ledergruppen som gikk ut mot hovedstyret.

– Det er opplagt for meg at han er fjernet av hovedstyret. Det er veldig, veldig trist, sa Ottosen til Dagen samme dag som det ble kjent at Åsland måtte gå.

Du er informasjonsleder for hele NLM. Hvordan vil du forsvare din handlemåte?

– Det er ikke sikkert at min handlemåte kan forsvares, og når sjokket har lagt seg, må jeg vurdere om noe bør beklages. Jeg føler at jeg kommer i en stor lojalitetsskvis. Som jeg sa i Ottosen og generalen (podkast som Espen Ottosen og Øyvind Åsland har hatt sammen, journ. anm.) så ble alt sagt mens Åsland var min sjef.

Han fortsetter:

– Jeg har aldri sagt at det er galt av hovedstyret å bytte generalsekretær. Det er bare måten det har skjedd på som jeg reagerte på. Jeg følte at jeg måtte gjøre det fordi det kunne skapes et inntrykk av at Øyvind syntes avgangen var grei på grunn av taushetsklausulen. Jeg kjente godt til hans løpende planlegging og på den bakgrunnen forstod jeg at avgangen kom brått på ham også. Det var åpenbart for meg at han ikke ville ha sluttet på den måten.

TOK TIL ORDE: – Jeg føler at jeg kommer i en stor lojalitetsskvis, sier Espen Ottosen.

– Har forsøkt å balansere

Du har sagt at Øyvind Åsland er din nærmeste leder, ikke hovedstyret. På hvilken måte opplever du det som relevant?

– Poenget er at min lojalitet går flere veier. Alle har lojalitet til nærmeste overordnede, men jeg er ikke så naiv at jeg ikke forstår at jeg også har en lojalitet til hovedstyret som står over min nærmeste overordnede. Jeg har forsøkt å balansere, men det har vært vanskelig. Dette sa jeg på et tidspunkt hvor jeg ble rystet over nyheten. Nå må vi gå videre, sier Ottosen.

Han presiserer at han egentlig ikke har lyst til å si så mye mer.

– Nå har jeg en ny sjef, Birger Helland.

– Forklarer mine reaksjoner

Du har brukt NLMs kanaler til å reagere på hovedstyrets beslutning og i podkasten rettferdigjør du dine valg.Med hvilken rett gjør du det?

– Jeg mener ikke at jeg har prøvd å rettferdiggjøre valgene mine. Derimot forklarer jeg mine reaksjoner og valgene jeg har tatt og gir tydelig uttrykk for at jeg forstår at noen er kritiske til det jeg har gjort.

– Utsyn er ikke ledelsens blad

Ottosen sier at det i hans periode alltid har vært stemmer på NLMs sider som har kritisert hovedstyret.

– Det har vært min praksis hele tiden at Utsyn ikke er ledelsens blad, men et organ for misjonsfolket. Vi prøver å intervjue ulike stemmer når det er vanskelige saker. Jeg vil på det sterkeste avvise at jeg har brukt NLMs kanaler. Det er bare i podkasten jeg selv har sagt noe. Der ønsket vi å spille inn en avdempet og seriøs samtale om situasjonen vi står oppe i et par dager etter Åslands avgang.

– Trippelrolle

Er du enig i at du er i dobbeltrolle som journalist/redaktør og den som kritiserer hovedstyret?

– Ja, jeg er minst i en dobbeltrolle, kanskje en trippelrolle. Det er vanskelig å navigere og derfor har jeg ikke lyst til å si mer. Dette har vært kjempevanskelig.

– Helt fristilt

Hvor gjennomtenkt er det at du og nesten alle i ledergruppen har støttet Åsland mot hovedstyret som en slags samlet front?

– Jeg vil ikke si noe om hva de andre lederne har sagt. Jeg har snakket på egne vegne, så må de andre vurdere sine uttalelser.

Er dere blitt enige om å gå ut i samlet flokk?

– Nei, vi har jo selvfølgelig tett kontakt som ledergruppe. Det har vi hatt i mange år. Vi har snakket mye om situasjonen vi har havnet i, men er helt fristilt fra hverandre når det gjelder hva som kommuniseres offentlig.

– Maktforholdet er asymmetrisk

Kan du forstå at noen kan begynne å lure på hvor makten ligger i NLM når ledergruppen går ut mot hovedstyret nesten som en samlet front?

– Nei. Det er ingen tvil om at det maktforholdet er asymmetrisk. Det er hovedstyret som bestemmer, og de har akkurat fjernet generalsekretæren vår.

– Dialog har fungert greit

I teorien skulle hovedstyret kunnet kommet til informasjonslederen, søkt medieråd med mer. Nå er du, som informasjonsleder i Misjonssambandet, blitt en motpart til hovedstyret. På hvilken måte kan det tjene NLM?

– Hovedstyret forholder seg formelt bare til generalsekretæren, men i denne ekstraordinære situasjonen har jeg hatt dialog med hovedstyrets leder om ny fungerende generalsekretær. Den dialogen har fungert greit. Jeg prøver å gjøre en profesjonell jobb, og ønsker å vise stor lojalitet fremover.

– Ikke naturlig

Styreleder i NLM, Raymond Bjuland, sa tidligere denne uken at «hovedstyret står bak avtalen». Det førte til at tre medlemmer i hovedstyret gikk ut offentlig med at de tok dissens i saken som ledet til at generalsekretæren forlot sin stilling.

Ola Grytten sier til Dagen at det betyr at «det er rykende uenighet».

– De er åpenbart ikke enige i måten saken er blitt håndtert på.

Skulle hovedstyrelederen ha uttalt at det var dissens i styret i denne saken?

– Nei, han er ikke forpliktet til å si det. I en personalsak synes jeg ikke at det er naturlig.

– Må gjøre seg ferdig

Er det noe du ønsker å legge til?

– NLM må gjøre seg ferdig med disse tingene. De kan ikke holde på slik de gjør lenger.

Betyr det at du mener det er en god ting at hovedstyret skar igjennom når det er samarbeidsproblemer med generalsekretær?

– Problemet er at vi som sitter utenfor ikke kjenner saken godt nok og lurer på hva uenigheten går ut på. Personalsaker skal en være forsiktig med, sier Grytten.

Powered by Labrador CMS