OVERREKKELSE: Fungerende partileder Kjell Ingolf Ropstad i KrF overrekker lederklubba påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo.

Olaug Bollestad mener KrF ikke kan nøye seg med bibelbeltet

Den konstituerte KrF-lederen mener partiet må utforme politikk som overbeviser mennesker som ikke nødvendigvis er opptatt av kristne verdier.

Publisert Sist oppdatert

Fredag formiddag overtok Olaug Bollestad lederklubben fra Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er med blandede følelser, sa den konstituerte lederen og avtroppende landsbruks- og matministeren.

– Jeg er veldig glad i Kjell Ingolf. Han er en god kollega og venn.

Føtter i hverdagen

Selv om journalister etter tur prøvde å få Bollestad til å svare på om hun er lederkandidat, viste hun konsekvent til de formelle prosessene. Hun vil svare valgkomiteen hvis spørsmålet etter hvert kommer.

Mer meddelsom var hun om veien videre for partiet etter at valgresultatet ble 3,8 prosent og dermed under sperregrensen.

– Folk må oppleve at vi forstår hvor føttene deres står i hverdagen, sier Bollestad til Dagen.

Hun trekker også fram bekjempelse av fattigdom i verden som en hjertesak.

Bare bibelbeltet

Selv om resultatet ikke ble slik KrF-ledelsen hadde håpet og trodd, mener hun partiet har mobilisert på en måte som kan gi effekt også framover.

– Jeg vil rulle ballen videre fra det jeg opplevde i valgkampen, sier Bollestad.

De tre mandatene partiet får i Stortinget, kommer fra det tradisjonelle bibelbeltet. Kjell Ingolf Ropstad representerer Vest-Agder, Dag-Inge Ulstein Hordaland og Bollestad selv Rogaland.

– Vi skal fortsatt være et landsdekkende parti, fremholder hun.

Støtte etter ettertanke

Etter valget har avtroppende stortingsrepresentant Torhild Bransdal fra Vest-Agder stilt spørsmål ved om partiet har en for konservativ profil. Hun har spurt om samfunnet har endret seg mer enn partiet.

– Jeg har fått respons fra hele landet, fra kjente og ukjente. De sier det er veldig godt at det er noen som hever røsten, for det er slik vi tenker. Så det ligger jo et potensial der ute. Målet er jo å fange dem.

– Hva er det som har stått i veien for å fange dem?

– Jeg tror KrF har brukt altfor mye pekefingeren for å peke på hvordan folk skal innrette livet sitt, i stedet for å høre på utfordringene til folk og få gode ordninger rundt det, sier Brandsdal til Dagen.

Ingen protester

– Er det noen som har reagert motsatt?

– Nei, jeg har ikke fått noen negative reaksjoner, og det forbauser meg veldig. Det er jo sikkert at der er det.

– Hva tenker du skal til for å gjenreise KrF?

– Vi må være ærlige fra begynnelsen og stille de vanskelige spørsmålene. Og så må vi se skjæringspunktet mellom verdigrunnlaget og folks hverdag, sier hun.

– Ikke interesseparti

Avtroppende KrFU-leder Edel Marie Haukland har i forkant av landsstyremøtet signalisert at KrF må vise tydeligere at partiet ikke er et trosfellesskap.

– En del oppfatter oss som et interesseparti ikke bare for Kristen-Norge, men for en del av Kristen-Norge, sier hun til Dagen.

Hun mener den store utfordringen framover blir å vise at KrF ikke bare er et parti med enkelte symbolsaker, men en helhetlig politikk for alt fra familie og økonomi til miljø og utenrikspolitikk.

– Vi må vise hva det betyr å være et kristendemokratisk parti. Det er plass for ulike mennesker, med ulike livssyn og verdisyn, så lenge de deler den kristendemokratiske ideologien, sier Haukland.

Roser Ropstad

– Hva mener du står i veien for dette?

– Både hvilke saker man løfter og hvordan man kommuniserer, kan føre til at folk ikke forstår hvilket samfunn KrF ønsker.

Haukland understreker at selv om hun gir seg som KrFU-leder, er hun på ingen måte ferdig med partiet.

Hun roser avgått partileder Kjell Ingolf Ropstad for innsatsen han har gjort.

– Han har gjort en fantastisk jobb med å få fram nye profiler, sier Haukland.

Moderne politikk

– Hvordan lever du med spenningen mellom dem som mener at KrF har en for konservativ profil og andre som mener partiet er for utydelig, Bollestad?

– Du kan ha en tydelig verdiprofil og samtidig vise det i moderne politikk. Det blir den største utfordringen framover, sier den konstituerte partilederen.

– Kjenner du deg igjen i utfordringene fra Brandsdal?

– Jeg er mest opptatt av at vi har det verdigrunnlaget vi har, men utformer det på en moderne måte som gjør at folk som er unge kjenner seg igjen.

Hun har mål om at folk kan tenke at KrF «på tross av sitt kristne ståsted har skjønt hverdagen til folk».

– Trenger ikke være rakettforsker

– Hvordan ser du på å ha bare tre stortingsrepresentanter?

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette ikke blir et hvilehjem for trøtte sjøfolk. Det gjelder internt i Stortinget, men også ut i organisasjonen, sier Bollestad.

– Ikke ungdomsalibi

Samtidig understreker hun at det for henne er viktig å bygge opp nye politikere.

– Det er viktig for oss at det er unge politikere som har et talerør og blir lyttet til, og som også har mulighet til å påvirke, sier hun.

Det mener hun må fortsette.

– Jeg opplever at Kjell Ingolf har vært god til dette. KrF har landets yngste ordfører og har vært gode til å rekruttere unge. De er ikke med bare for å være ungdomsalibi.

Powered by Labrador CMS