Omkamp for kirkeklokke-strid i sosiale medier
Roar Berge, som for 24 år siden saksøkte naboen Hana menighet for høy lyd fra kirkeklokkene, får en rekke støtteerklæringer etter at lokalavisen Sandnesposten på ny tok opp saken.
Stridens kjerne er Hana kirke fra 1997 som ligger i Sandes kommune i Rogaland.
– Det er alltid kjekt å få støtte i en sak jeg har vært veldig engasjert i lenge. Jeg er ikke så overrasket over at det er mange kommentarer. Det kan jo oppfattes som maktmisbruk, sier Roar Berge til Sandnesposten.
Menighetsrådet vant saken i Sandnes herredsrett og slapp å skru ned lyden. Berge har derimot ikke falt til ro med støynivået.
Berge sitt er bygget i 1965, nesten 40 år før Hana kirke ble etablert. Ifølge Berge er lyden fortsatt like plagsom for naboene.
– Lyden er like ille ennå. Hunder blir vettskremt, og naboer kommer fortsatt innom hagen og spør hvordan det er mulig, sa Berge til Sandnesposten forrige uke.
Menigheten tok grep
Selv om menigheten vant rettssaken har de likevel prøvd å vise hensyn til naboene. Antallet ringe-tidspunkt er redusert og også ved høytider er klokkeslag nedskalert.
– Dette er for å ta hensyn til Roar, sier Torstein Stretting, tidligere daglig leder i menigheten.
Seniorrådgiver i juridisk avdeling i Den norske kirke, Jørund Østland Midttun, uttaler seg ikke om den konkrete saken, men støtter klokkeringing på generelt grunnlag.
– Klokkenes funksjon i Den norske kirke er regulert i regler for bruk av kirkens klokker, sier Midthun, og legger til at bruk av klokkeringing i forbindelse med kristen gudstjeneste skriver seg tilbake til 300-tallet.
Støtte fra naboer
En rekke naboer har uttrykt støtte til Berge på Facebook. En kvinne fra samme nabolag skrev: «Jeg husker når kirken kom, bodde i nabolaget da. Ulydene var utrolig plagsomme! Kirkeklokker er helt unødvendige. Vi har mer enn nok støyforurensing som det er.»
En annen kvinne mente at lyden var ekstremt høy når hun gikk tur forbi kirken på søndager, og at det hadde holdt lenge med halvparten av desibelnivået og varigheten.
– Hvis du jobber i industrien, må du ha hørselvern hvis du blir utsatt for lyd med 80 desibel. Lyden fra kirkeklokkene er målt til 85 desibel inn til husveggen min, poengterer Berge.
Kirkeklokkene får også støtte
Det er imidlertid også mange som støtter kirkeklokkene. En kvinne skriver: «Jeg bor ganske nær en kirke selv, syntes det er flott med kirkeklokker. Gir en påminnelse om hvilken høytid vi går inn i, at det er søndag, noen gifter seg, noen døpes, konfirmeres eller begraves. Gir tid til ettertanke.»
En annen mann mener at lyden av kirkeklokkene minnet ham om barndommen og har noe fredelig ved seg.