Unådde: – Vi skal bruke ressursene til å nå unådde folkeslag både i de landene vi allerede arbeider og i andre land, sier Åsland. Illustrasjonsfoto: Odd Borgestrand

Omprioritering av misjonsinnsatsen

NLMs nye generalsekretær vil vri misjonsinnsatsen fra etablerte områder og land til nysatsing og nye områder. Det betyr en nedprioritering av arbeidet i en del tradisjonelle misjonsland som Etiopia og Kenya.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at Øyvind sland tar over som generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband etter Ola Tulluan som går av 1.september. Den nye generalen får omlegging av misjonsstragien som en av sine viktigste utfordringer de nærmeste årene. Strategiplanen som ble vedtatt på generalforsamlingen i 2009 legger opp til en betydelig omlegging av misjonsarbeidet, en plan som Øyvind sland selv var en av arkitektene bak som leder for NLM-Utland.
- Vi skal fortsatt være en organisasjon som sender misjonærer. Vi skal ha utsendinger som krysser grenser og er levende vitner for evangeliet. Det er viktig prinsipp for oss, sier sland.
Han legger likevel til at innholdet i misjonærgjerningen kan bli dreid i retning av arbeidere som driver med rådgiving og undervisning for å hjelpe lokale kristne til å nå sine egne med evangeliet.

Ny strategi

Strategiplanen som NLM vedtok i fjor anslo at organisasjonen i 2009 brukte 25 prosent av ressursene på felt som ble definert som satsingsområder, mens 75 prosent ble brukt i såkalte etablerte områder. Målet for planen er at dette skal endres slik at NLM i 2015 øker innsatsen til 40 prosent i satsingsområder, mens de reduserer til 60 prosent i etablerte områder. I 2020 skal 60 prosent brukes på satsingsområder mens de etablerte feltene da får 40 prosent av ressursene.
- Det betyr ikke at vi skal legge ned noe av arbeidet. Vi har sterke relasjoner til de misjonslandene der vi har hatt misjonsarbeid og tror vi står sterkt i disse landene sammen med de nasjonale kirkene også i framtiden. Men misjonærarbeidet vil nok utvikle seg litt annerledes enn slik bildet ser ut i dag, sier sland.

Knappe ressurser

Han peker på knapphet i ressurser både når det gjelder personell og økonomi.
- Betyr det at denne omleggingen vil innebære mindre støtte fra Norge til misjonslandene i framtiden?
- Det betyr nok det, ja, sier sland.
Han tror at omleggingen av misjonsinnsatsen vil medføre at det blir mer ressurser til å nå de minst nådde, de som enda ikke har hørt evangeliet.
- Vi skal bruke ressursene til å nå unådde folkeslag både i de landene vi allerede arbeider og i andre land, sier sland.
Noen økning i antall misjonærer ser han ikke for seg i nærmeste framtid.
- Generalforsamlingen har gitt oss en ramme på nærmere 50 millioner kroner hvert av de tre neste årene, som er det samme som vi bruke til utearbeidet i 2009, sier sland.

God dialog

I arbeidet med omleggingen av misjonsarbeidet sier sland de har hatt god dialog med både misjonærer og nasjonale kirker i misjonslandene.
- Til syvende og sist må NLM likevel ta avgjørelsene enten vi liker det eller ikke, sier den nye generalen i NLM.

Powered by Labrador CMS