Omstridt bibelskoleleder: – Jeg har spilt med åpne kort
Tidligere leder sier han skrev en 20 siders forklaring på hvem han var og hva han trengte hjelp til før han startet Rhema Norge.
----
Lørdag skrev Dagen at det ble advart mot en navngitt kristen leder på medlemsmøtet i Credokirken i Bergen denne måneden.
Den tidligere lederen i Rhema leide lokaler til en deltidsbibelskole i den karismatiske frimenigheten Credokirken. På menighetsmøtet stod en kvinne frem og fortalte at hun og ektefellen hadde lånt mannen et beløp på rundt 300.000 som de ikke har fått tilbakebetalt. De mener Rhema-lederen har lurt dem for penger og ikke hatt til hensikt å betale beløpet tilbake.
På et opptak som ligger på Youtube forteller den tidligere Rhemalederen at han levde «som en kriminell i 25 år». Han ble opptatt i Den Norske Frimurerorden i september 2006, og sier det var her han fikk en opplevelse av Gud.
– Jeg hadde en utenomkroppslig opplevelse, tittet på meg selv og ble spurt: «Hvem er du og hva har du tenkt å gjøre med livet ditt?».
I Youtube-videoen beskriver den tidligere lederen det som skjedde med ham som «en sentrifuge på innsiden». En venninne av familien tok han med til Zoékirken utenfor Fredrikstad, hvor han fikk ta i mot Jesus på pastor Jan Halvorsens kontor.
– Jeg ble frelst 19. desember 2008, i voksen alder. Jeg hadde ingen bakgrunn fra kristen tro og var helt grønn, sier han på videoen.
– Sjarlatan
Også i boken «Verdens sterkeste pappa og TX Vikings», er historien til Rhemalederen tatt med. Forfatteren, Stian Kilde Aarebrot, sier at han fikk mulighet til å skrive «alt», også det som var mindre pent.
I boken beskriver den tidligere Rhemalederen seg selv som en «sjarlatan» og en «kameleon» som «jugde om alt mulig». Han forteller åpent om brutte relasjoner og at han ble slått personlig konkurs i 2008.
I boken kommer også hans tilbakefall frem. Han hadde blant annet fått ansvaret for å få inn sponsorpenger til en konferanse i regi av TX Vikings, og hadde sagt at ting var fikset som ikke var det, han holdt ikke det han lovet og skjulte ting. Til slutt innrømmet han imidlertid forholdene som de var for lederen, Thure Eriksen, og teamet i TX Vikings.
I Zoékirken i Fredrikstad hadde Rhemalederen begynt å studere Guds ord. Han hadde også et ønske om å reise til Kenneth Hagins bibelskole i Tulsa, Oklahoma i USA.
Thure Eriksen i TX Vikings trodde ikke at det var en god idé. Han mente mannen ville lære å kjenne seg selv og vokse i modenhet der han var.
– Det skjer ved å leve ærlig i lyset sammen med oss i teamet, som kjenner han best og vet hva han sliter med, sier Eriksen i boken til Stian Kilde Aarebrot.
– Betenkelig
Den tidligere Rhema-lederen valgte å reise til Kenneth Hagins bibelskole.
Den norske lederen opplevde deretter et kall til å starte Rhema i Norge. I 2013 startet bibelskolen RBTC i Sarpsborg, og to år etter startet en deltidsbibelskole med 115 studenter i Bergen, i lokalene til Credokirken. Lederen og familien besluttet å flytte til Bergen.
Bare en måned etter skolestart i november 2015, tok Åge Åleskjær, grunnlegger av Oslo Kristne Senter, kontakt med Olav Rønhovde. Åleskjær, som ved flere anledninger har fungert som en veileder for Rønhovde, ba han delta på et møte der blant annet pastorer fra Østfold og ledere fra Rhema deltok.
– Det som fremkom i møtet var meget betenkelig, orienterte pastor Olav Rønhovde.
På menighetsmøtet i Credokirken fortalte pastoren videre at det oppstod flere saker og at nye personer delte sine historier om den tidligere Rhemalederen.
Uttalelse
Rønhovde leste under menighetsmøtet høyt fra en uttalelse han har fått fra Åge Åleskjær i forbindelse med (Rhemalederens, journ. anm) engasjement i Rhema og Credokirken i Bergen. Uttalelsen var signert Sissel og Alfred Martinsen, som ledet Musikkinstrumentenes hus i Sarpsborg der Rhema hadde undervisning og leide lokaler, Laila og Arne Lund, pastorpar i Norge for Kristus, Jan Halvorsen, pastor i Zoékirken og Tore Brenna, tidligere elev ved bibelskolen i Tulsa Oklahoma, og Åge Åleskjær, også han tidligere elev i Tulsa:
– Vi hadde håpet og trodd at (Rhemalederen, journ. anm.) ville ta med seg noen av de erfaringene han gjorde her i Østfold til Bergen slik at de samme feil ikke ville bli begått hos dere. Vi hadde en del erfaringer her i Østfold som etter hvert ble svært vanskelige og ødeleggende både for bibelskolen og i en del menigheter. Mye løgn og økonomisk mislighold gikk hardt utover en del personer her, personer som har slitt med dette i ettertid. Vi hører nå at dere støter på en del av de samme utfordringer og erfaringer som de vi hadde her, og det er utrolig trist. Vi ber om at dere får visdom til å ta de rette beslutninger i saken og at det må bli bra for alle parter. Vi står med dere i bønn og vil gjerne bidra med det vi kan.
Den tidligere Rhemalederen sier, gjennom sin venn og talsmann Roger Hermansen:
– Det som kommer opp her er en del av anmeldelsen og følges opp av politiet. Det er ikke noe vi vil diskutere på det nåværende tidspunkt.
Dagen har vært i kontakt med Åleskjær, men han ønsker ikke å uttale seg til avisen, med begrunnelse i taushetsplikten. Åleskjær sier at Rhemalederen ikke er blitt anmeldt av han.
Pastor i Zoékirken, Jan Halvorsen, skriver også i en melding til Dagen at han ikke har kommentar til dette.
Det har ikke lykkes Dagen å få kontakt med pastor Arne Lund i menigheten Norge for Kristus.
Gjeldsbrev
Den tidligere Rhemalederen har en annen fremstilling av det som har skjedd. Han vedgår at kvinnen som stod frem på menighetsmøtet har lånt ham penger, men sier lånet ble brukt til å betale regninger i Rhema Norge. Han påpeker at det eksisterer et gjeldsbrev.
– Nedbetalingsplanen skulle starte når foreningen hadde midler eller kom på fote.
Han sier til Dagen at han vet om to gaver som Credokirken har gitt ham. Den ene er på 20.000 og knytter seg til dekning av utgifter han hadde i forbindelse med evangelist Todd Whites Norgesbesøk. Det andre var et offer på 8.000 kroner.
Den tidligere Rhema-lederen forteller at det var han som startet Rhema Norge, og at det slik sett er hans organisasjon. Han forteller at han ga organisasjonen over til Rhemas Europaleder, John F. Grunewald, 27. desember i 2016. Etter det Dagen forstår skal Rhema Europa kreve den tidligere lederen for et beløp på rundt 1 million kroner. Da er lånet til kvinnen som orienterte på menighetsmøtet inkludert.
På spørsmål om han kan bekrefte tallet, svarer Grunewald i en e-post til Dagen at han ikke kan kommentere selv om han måtte ha lyst til det. Han skriver at han har lært mye gjennom det som har skjedd og at han håper å få anledning til å snakke med Dagen på et senere tidspunkt.
20 sider
I dag er den tidligere Rhemalederen på gjeldssanering. Det innebærer å få slettet hele eller deler av gjelden gjennom forhandlinger med kreditorer slik at de som har krav på penger får mindre tap og at den som har gjeldsproblemer får en mulighet til å komme ut av det økonomiske uføret. Han sier at han har ingen dommer på seg, men at han ved en anledning har blitt slått konkurs.
Ifølge lederens talsmann, Credo-medlem og venn, Roger Hermansen, har mannen spilt med helt åpne kort om sin fortid.
Selv sier den tidligere Rhemalederen at han i 2011 skrev en 20 siders forklaring på hvem han var og hva han trengte hjelp til. Det ble sendt til John Grunewald før sistnevnte godkjente oppstart av Rhema Norge, forteller han.
– Det de bruker mot meg er det de har fått fra meg på mail, sier han til Dagen.
------
* Har du opplysninger rundt denne saken og vil snakke med en journalist i Dagen? Send en e-post til redaksjonen@dagen.no - eller ring oss på 47 77 37 78 (hverdager mellom 08.30 og 15.30).
-----