Omstridt samling fylte kirken

På Voss fylles kirken til julesamling uten forkynnelse. Biskop Halvor Nordhaug synes ikke andre skal 
kopiere opplegget.

Publisert Sist oppdatert

Rekordmange skolebarn deltok på fjorårets julesamlinger på Voss.

Det vakte sterke reaksjoner i fjor da alle rektorene på Voss i fellesskap bestemte seg for å droppe julegudstjenestene. I stedet ville de komme til kirken på andre tider av året. Rektorene opplyste at utgifter til transport er et tema. De ønsker heller ikke at spørsmålet om julegudstjeneste skal splitte skoler, elever og foreldre.

Beslutningen fikk nasjonal oppmerksomhet, biskop Halvor Nordhaug oppfordret foreldrene til å protestere og flere statsråder gikk ut til støtte for julegudstjenester.

Da satte rektorene og kirken seg ned og laget et alternativ: En julesamling, helt fri for forkynnelse, bønn eller annen religiøs utøvelse. Det første til at rekordmange skolebarn deltok.

– Det går egentlig an å gjøre ganske mye innenfor rammene til KRLE-faget, sier sognepresten.

– Trist

Likevel synes hun det er trist at julesamlingene har tatt over for de tradisjonelle skolegudstjenestene. Hun mener det er et klart ønske i bygda om å gå tilbake til dem.

– Jeg savner det at man ikke skal kunne be, reise seg under velsignelsen eller i det hele tatt vise noen form for religiøsitet, sier Brakestad Boge.

Fjorårets vedtak om å droppe skolegudstjeneste vakte mye debatt. I samarbeid med kirken vart skolene på Voss enige om å arrangere en obligatorisk «jolesamling» i kirken.

Både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) gav sin støtte til julegudstjenester.

Flere muslimske barn

Brakestad Boge peker på at alle skolene er med på julesamlingene, noe som ikke var tilfellet med julegudstjenester tidligere.

– Og jeg tror at flere av de muslimske elevene som var med opplevde julesamlingen som akseptabel. Dermed kan det være at det sprer seg slik at det kommer ennå flere i år. Jeg tror egentlig ikke at barna ser så stor forskjell på julesamling og vanlig skolegudstjeneste, sier hun.

– Vet du om andre har blitt inspirert av dere og startet med julesamlinger?

– Nei, ikke som jeg vet om. I småkommunene rundt oss opplever vi tvert imot en iver når det gjelder å ha tradisjonelle skolegudstjenester. Jeg skulle ønske at det var slik på Voss også. Men det er kjekt at såpass mange får gå i kirken før jul.

– Har julesamlingene kommet for å bli?

– Ja, så lenge vi ikke har noen bedre hjemmel om skolegudstjenester i læreplanverket, så vil det være slik.

Bytter ut sanger

Det tror også prost Arild Hellesøy i Hardanger og Voss prosti. Hellesøy holdt selv to julesamlinger i fjor og skal holde to nye julesamlinger i år. Han har også vært del av en evalueringsgruppe bestående av prester, rektorer og menighetspedagoger, som diskuterte hvordan ordningen fungerte i 2016.

– Vi har fått sterke og gode tilbakemeldinger, både fra skoler, lærere, barna og kirken. Mitt inntrykk er at flere er takknemlige og glade for julesamlingene. Derfor har vi videreført denne ordningen i år med noen små justeringer, sier han til Dagen.

– Hvilke justeringer er det snakk om?

– Det gjelder for eksempel valg av sanger. I fjor var noen av sangene hentet fra barneprogram på NRK, som Jul i Blåfjell. I år ønsket vi i større grad å holde oss innenfor salmetradisjonen, og så kan elevene heller synge de andre sangene på skolen. Vi har sendt ut et nytt programforslag til skolene med fire tradisjonelle julesalmer.

– Hvordan ble forslaget mottatt?

– Vi har fått noen tilbakemeldinger med forslag om andre salmer enn de vi har foreslått, men de er også innenfor salmetradisjonen, sier Hellesøy.

Obligatorisk

Kommunalsjef for oppvekst Else Berit Kyte i Voss kommune forteller at det har kommet et par negative reaksjoner i etterkant av fjorårets julesamlingsdebut. Men ikke fra folk i lokalmiljøet.

– Vi fikk noen henvendelser fra andre kanter av landet. Det var enkelte som syntes at julesamlingene var en skam, og at det var uhørt av oss å ha denne ordningen istedenfor vanlige julegudstjenester, sier Kyte.

Hun understreker at samlingene er obligatoriske for elevene, og at det ikke er samme fritaksordning som med julegudstjenester.

– Men det går likevel an å reservere seg. Det var noen som ba om fritak i fjor fordi samlingene fant sted i kirken, men dette er snakk om langt færre enn tidligere.

– Kommet for å bli

– Med preken og forkynnelse, sier han til Dagen.

– Men nå er ikke dette mulig på Voss, på grunn av skolens holdning, og da har man forhandlet seg fram til en løsning hvor elevene vil få et møte med kristne juletradisjoner i et kirkerom, sier Nordhaug.

Han er klar på at julesamlinger er bedre enn ingenting.

– Men jeg hadde helst sett at det var skolegudstjenester med anledning til å forkynne julebudskapet på vanlig måte, sier han.

Biskopen trekker også fram den økende oppslutningen som positiv.

– Det er selvfølgelig gledelig. Ved å gjøre dette til en julesamling har de oppnådd det man ikke har klart før, nemlig å få alle skolene til kirken. Men dette er ikke en løsning jeg ønsker å eksportere til andre steder.

Powered by Labrador CMS