Ønsker at trosfrihet blir en av de norske kampsakene i Sikkerhetsrådet
Misjonsorganisasjon krever at Norge tar en aktiv rolle for å påvirke stormaktene i FNs sikkerhetsråd.
Hjalmar Bø, generalsekretær i den kirkelige bistandsorganisasjonen Digni, håper at kamp for trosfrihet blir en av de norske kampsakene i FNs sikkerhetsråd.
– Vi vil utfordre norske myndigheter til å bruke posisjonen til å kjempe for trosfrihet og menneskerettigheter for kulturelle og religiøse minoriteter, for sikre rom og frihet for sivilsamfunnsorganisasjoner i land og områder hvor de opplever sterkere begrensninger, og jobbe for at stormaktene tar ansvar for at vi når bærekraftsmålene og at ingen utelates, sier Bø.
– Roper mot oss
Trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen mener også at Norge bør bruke rollen til å kjempe for trosfrihet.
– Store, globale utfordringer roper mot oss i kampen for trosfriheten og i kampen for undertrykte religiøse minoriteter. Å ta tak i dette er viktig i den perioden Norge sitter i Sikkerhetsrådet, sier generalsekretær Ed Brown i en pressemelding.
Norsk Folkehjelp: – Forpliktende
Norsk Folkehjelp mener Norge må nå vise seg verdig tilliten gitt fra FNs medlemsstater, og gjøre ord til handling.
– Med setet følger tilgang, relevans og innflytelse. Norge får kontinuerlig tilgang til de fem permanente medlemmene i sikkerhetsrådet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.
– Norge vil være relevant for andre stater som ikke har den samme tilgangen, og innflytelsen kan bli reell om Norge tør å satse. Dette er en unik mulighet som forplikter, fortsetter hun.
Onsdag kveld ble det klart at Norge sammen med Irland får de to plassene i Sikkerhetsrådet for landene i den såkalte vestgruppen. Norge blir nå ett av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd
Klima for fred
Statsminister Erna Solberg (H) takker FNs medlemsland for tilliten de har vist ved å gi Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.
– Verden trenger mer internasjonalt samarbeid for fred og sikkerhet, og vi vil bruke plassen i Sikkerhetsrådet til å styrke dette arbeidet, sier statsministeren.
For at Norge skal lykkes i sin rolle som medlem av Sikkerhetsrådet, må krig og konflikt som følge av klimaendringer flyttes lenger opp på sakslista, mener generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.
– Vi må slutte å se på klimaendringer og konflikt isolert fra hverandre. Større motstandsdyktighet mot klimaendringer kan føre til en mer fredelig og sikker verden. Det er et viktig perspektiv Norge må ta med seg inn i Sikkerhetsrådet, sier Høybråten.
Røde Kors: Store forventninger til Norge
Den tanken støttet av generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors
– Klimaendringene kan forsterke og forlenge krig og konflikt. Derfor er vi glade for at dette settes på dagsorden, sier Apeland.
Han mener Norge må jobbe målrettet for å oppnå endringer og minner samtidig om at seksuell og kjønnsbasert vold rammer millioner av mennesker, og at det brukes som et våpen i krig og konflikt.
– Vi har store forventninger til at regjeringen prioriterer denne utfordringen som dessverre synes å være stadig økende. Dette bør Norge rette søkelyset mot i perioden de har formannskapet i Sikkerhetsrådet, sier Apeland.
Generalsekretær Gry Larsen i Care peker på at det mer enn noen gang trengs sterke likestillingsstemmer på innsiden av FN.
– Norge må være villig til å virkelig stå opp – i ord og smart handling – for å kunne utgjøre en forskjell, sier hun.
Amnesty: Norge må takle autoritære ledere
Amnesty mener Norges hovedutfordringen blir å takle stadig flere autoritære ledere som angriper ytringsfrihet og sårbare grupper.
– Vi forventer at Norge fokuserer på menneskerettighetene spesielt. Det har en egenverdi i en situasjon der de trues av den globale autoritære vending og aktiv motarbeidelse av flere stormakter, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.
Digni, paraplyorganisasjon for kristne aktører som driver utvikling og bistand, utfordrer norske myndigheter til å bruke posisjonen til å kjempe for trosfrihet og menneskerettigheter for kulturelle og religiøse minoriteter.