Ønsker en ny type pinseleder

Etter forbilde fra Hillsong og Australia skal Pinsebevegelsen i Norge bli ledet av en visjonær og apostolisk leder.

Publisert Sist oppdatert

Hver enkelt av de drøyt 300 menighetene i Pinsebevegelsen i Norge er selvstendige. Men i fremtiden skal de i tillegg bli mer gjensidig avhengige av hverandre og samles om å nå felles mål.

– Vi har vært ledet av veldig mange hyrder, lærere og administrative folk. Nå er det på tide at de apostoliske og profetiske tjenerne får mer plass, sier Wiggo Skagestad, pastor i Filadelfia Kristiansand.

LES OGSÅ: Mener at alle pinsemenigheter bør få tilsyn

Vise resultat

– Det er et unisont ønske at vi får en visjonær og apostolisk leder for Pinsebevegelsen, sier daglig leder Sigmund Kristoffersen.

Kristoffersen er valgt for fire nye år. Men innen to år må ledelsen ha landet på en kandidat som skal ha en annen rolle enn Kristoffersen.

– Jeg var ferdig som pastor i Betel Hommersåk da jeg takket ja til å være leder for lederrådet. Nå er vi på jakt etter en person som kan lede bevegelsen samtidig som han er i aktiv tjeneste i en lokal menighet, forklarer Kristoffersen.

– Hva ønsker dere av en slik leder?

– Han må kunne vise til resultater lokalt og nasjonalt. Han må være en strategisk, visjonær og apostolisk leder, sier Kristoffersen.

LES OGSÅ: Nå kan pinsepastorer screenes før ansettelse

Ny organisering

Kristoffersen sier at navn har blitt diskutert, men at det må vedtas en ny organisering av bevegelsen for at aktuelle kandidater skal ønske å takke ja.

Den nye organiseringen kan innebære at man får en generalsekretær som er styreleder i lederrådet. Under seg vil vedkommende ha en daglig utøvende leder, som er ansatt i bevegelsen sentralt.

LES OGSÅ: Slik blir Hillsong Norway

– I Australia var Brian Houston leder av Pinsebevegelsen, samtidig som han bygget opp Hillsong, sier Kristoffersen.

Sier «ja»

– Vi er avhengig av en slik leder, sier Frank Nyfelt (44), leder av Pinsevennenes barne- og ungdomsarbeid (PBU).

I ni år har Nyfelt ledet barne- og ungdomsorganisasjonen. Han tror grunnlaget for PBU vil forsvinne hvis man ikke har en tydelig leder på toppen.

– Pinsebevegelsen er en sammensatt bevegelse med kirker som har ulike uttrykk og ulik organisering. Vi trenger en leder som har evnen til å samle, men også å være tydelig. Det er særdeles viktig fordi menighetene har så stor frihet og bevegelsen har en så flat struktur, sier Nyfelt.

LES OGSÅ: Her feires første Hillsong-gudstjeneste

Ikke redd for kirkesamfunn

Tradisjonelt har pinsevenner vært opptatt av at bevegelsen ikke skal oppfattes som et kirkesamfunn.

– Jeg er i hvert fall ikke redd for ordet kirkesamfunn, sier han.

Etter å ha jobbet som kirkeplanter i den tyske pinsebevegelsen i 15 år, ser han ikke problemet med en organisering som minner mer om et kirkesamfunn.

– I Tyskland er menighetene selvstendige, men samtidig gjensidig avhengige av hverandre.

– Er det ikke en fare for at en visjonær leder på toppen styrer for mye?

– Jeg tror det er viktig at en slik rolle har et klart mandat, tydelig begrensninger og muligheter for å virke preventivt mot detaljstyring, sier Erlandsen og legger til:

– Jeg tror ikke vi er så dumme at vi velger dumme ledere.

Powered by Labrador CMS