Ønsker folkeavstemning i abortspørsmål
Et rådgivende folkepanel ønsker sterk liberalisering av dagens abortlover. Nå kan det bli folkeavstemning om saken.
Irland har tradisjonelt vært et av de mest konservative landene i Europa når det gjelder spørsmål om familieliv og abort. Dette skyldes i hovedsak landets sterke katolske tradisjon. I Irland er det bare lovlig å ta abort dersom det er fare for mors liv. Til sammenligning har tre fjerdedeler av europeiske land ikke et krav om en spesifikk begrunnelse for å ta abort, i følge en undersøkelse fra Pew Institute i 2015.
I 1983 fikk Irland grunnlovsfestet et forbud mot abort. Mor og det ufødte barnet ble da likestilt som rettssubjekter.
Folkepanel
Et folkepanel ble satt ned i fjor høst for å vurdere om det burde gjøres endringer i grunnlovsbestemmelsen. Selv om det var forventet at panelet kom til å gå inn for en folkeavstemning, har selve stemmegivningen vakt oppsikt.
89 prosent stemte for at abort kunne innvilges dersom fosteret led av en anormalitet som sannsynligvis vil lede til at det blir dødfødt, skriver Irish Independent.
I tillegg stemte også 89 prosent for at man kan få abort ved voldtekt. Et overraskende funn var at 72 prosent stemte for at abort kan aksepteres av sosioøkonomiske grunner.
Kan bli folkeavstemning
Den irske justisministeren og visestatsminister Frances Fitzgerald har sagt at hun tror det blir folkeavstemning til neste år, melder den irske statskanalen RTE.
Også ministeren for sosial beskyttelse, Leo Varadkar, støtter en folkeavstemning i 2018.
– I løpet av neste måned vil en flerparti-komité fra parlamentet vurdere anbefalingen fra folkepanelet og utarbeide et forslag som kan presenteres for befolkningen. Deretter kan man fremme et endelig forslag for en folkeavstemning, slik at folket kan bestemme, sier Varadkar.
Ønsker å bevare loven
Organisasjonen Campaign for Life ønsker å bevare dagens abortlovgivning. Visepresident Cora Sherlock uttaler at anbefalingen fra folkepanelet i praksis var et forslag om abort etter forespørsel.
– Det er ingenting liberalt eller progressivt ved å fjerne ufødte barns lovbestemte rett til liv. De ignorerer også de negative konsekvensene for kvinner, sier Sherlock, i følge organisasjonens nettside.
Hun tror ikke at folk ville stemt for en grunnlovsendring ved en folkeavstemning.
– For hver dag som går blir folk i større grad klar over hva som står på spill og barbariet som skjer når abort er legalisert, sier Sherlock.
For grunnlovsendring
En av gruppene som har demonstrert for å endre grunnlovssperren på abort er Abortion Rights Campaign. I en e-post til Dagen skriver talsperson for organisasjonen, Caoimhe Doyle, at kravet om å endre grunnlovsbestemmelsen bare har vokst i styrke de siste årene.
– Det fremstår som umulig at den sittende regjeringen kan unngå problemstillingen lenger, skriver Doyle.
Hun tror at komiteen har vært representativ for meningene i befolkningen.
– Det vi har sett fra folkepanelet er at når folk blir presentert med fakta om abort og tilgang på abort, er det veldig sannsynlig at de blir «pro-choice». Folkepanelet ble valgt for å være så representative som mulige for befolkningen. Vi ser anbefalingene deres reflektert i flere meningsmålinger de siste årene, skriver Doyle.
Motstand i befolkningen
Meningsmålinger kan tyde på at det irske folket ønsker en moderasjon av lovverket og at folkemeningen gjenspeiles i stemmeavgivelsen fra folkepanelet. En rapport fra Irish Times og Ipsos MRBI fra mars i år viser at 38 prosent ønsker å endre grunnloven, mens 28 prosent ønsker å fjerne grunnlovsperren mot abort fullstendig. 16 prosent vil bevare den som den er.
Undersøkelsen viser også at det er motstand mot sen abort. Bare elleve prosent ønsker abort etter den 26 uke. Ti prosent av deltagerne svarer at de er imot abort i alle tilfeller.
En annen rapport foretatt av Red C på forespørsel fra Amnesty International fant at 82 prosent ønsket en utvidet tilgang til abort, og 72 prosent ønsket å fjerne strafferammene. Etter irsk lov kan utførelse av abort straffes med opp mot 14 års fengsel, men loven er til nå ikke blitt håndhevet ifølge Caoimhe Doyle.
Katolsk
Irland er heller ikke det eneste katolske landet hvor abortspørsmålet har skapt bølger de siste årene.
Polske myndigheter forsøkte i høst å innføre en innskrenking i abortreglene. Hadde forslaget slått igjennom ville Polen fått en lignende lovgivning som i Irland hvor bare kvinner i livsfare ville hatt rett på abort. Forslaget kom som en respons på en forespørsel med 450.000 signaturer. Derimot valgte de store partiene å distansere seg fra forslaget etter at 100.000 polske kvinner protesterte i gatene, skriver BBC.
En lignende innskjerping av abortreglene ble også forsøkt i Spania i 2013, men også her falt forslaget bort grunnet lite støtte i befolkningen.