Ønsker ikke datostemplet lovsang

David André Østby leder lovsangskonferanse med moderne musikk, men tror det gamle kommer tilbake.

Publisert Sist oppdatert

For tredje år på rad er komponist og lovsangsleder David André Østby en av lederne som står i spissen for lovsangskonferansen Lovsang17.

I to fulle dager skal lovsangteam fra store og små menigheter samles for å bli inspirert, få nye venner og bli bedre på det de gjør.

– Det som inspirerer meg mest er når det kommer folk fra små menigheter med knappe ressurser, sier Østby, som selv leder lovsang i Norges største frikirke, Filadelfiakirken Oslo.

Bredere uttrykk

De drøyt 1.000 deltagerne får blant annet lytte til Eric Lijlero, en av lovsangslederne i Hillsong Stockholm. De får også lære av Luke og Anna Hellebronth , med bakgrunn fra Holy Trinity Brompton, menigheten som lanserte Alphakurset.

– De har blant annet laget et Alphakurs for lovsang som er oversatt til norsk, sier Østby.

Alt i alt er musikkuttrykket under Lovsang17 mye likt det man finner på spillelistene på Spotify. Det er snakk om trommer, bass, gitar og synth. Slik har det vært de siste årene. Men i år tar arrangørene et steg for å utvide sjangeren.

– For første gang tilbyr vi seminar for de som spiller orkesterinstrumenter. Vi ser at vi trenger å bryte opp i formene våre. Når man har en tydelig linje, må man samtidig passe på at man har variasjon, sier Østby.

Under Lovsang17 skal musikere som Lars Berg og Aril Stav undervise de som spiller strykere eller blåseinstrumenter.

– De er ikke bare gode, men blant de beste i Norge på sine felt, forteller Østby.

Blåsere i front

– Betyr dette at det musikalske uttrykket kommer til å endres?

– Det kan hende. I vår egen menighet har vi det siste året bygget opp et lite strykeensemble. De er en del av lovsangsteamet et par ganger i året, men tanken er at de skal være med oftere. Da plasserer vi strykere og blåsere i front og band litt mer i bakgrunnen, forklarer lovsangslederen.

– Har vi vært for lite flinke til å inkludere disse instrumentene i lovsangsbandene?

– Ja, kanskje, men det har sin forklaring. Det er forholdsvis mye jobb som ligger bak et arrangement som skal få alle disse instrumentene til å fungere godt sammen. Kanskje en så stor jobb at de fleste ikke har kapasitet til å gjøre det så ofte, sier Østby.

Datostemplet sang

– Hvor viktig mener du lovsang er sammenlignet med tradisjonell salmesang?

– Jeg ønsker ikke å skille mellom salmer og lovsang. Ofte forbinder vi salmer med gamle sanger og lovsanger med nye sanger. Men slik er det jo ikke alltid. Noen salmer er lovsanger og noen lovsanger er mer salmer eller bønner, sier Østby.

Som komponist ønsker han ikke å skrive sanger i lovsangstradisjonen. Han vil være en del av en større tradisjon.

– Jeg kan godt kombinere tekstmateriale fra en sang fra 1700-tallet og dermed skrive i den tradisjonen, like mye som i en moderne tradisjon. Min drøm er at vi ikke skal vurdere sanger ut fra årstallet de ble skrevet eller hvem som skrev dem. Når vi diskuterer sangvalg ut fra datostempling blir samtalen vanskelig. Vi bør heller vurdere ut fra andre kriterier, sier Østby og gir eksempler:

– Hjelper sangen forsamlingen å synge? Fører sangen oss i kontakt med Gud? Hjelper den oss til å tro? spør Østby.

– Ikke kirkesplittende

Selv om lovsangslederen ennå ikke har passert 40 år er han klar over at den dagen kommer da barna hans vil like annen musikk enn han selv.

– Nå er jeg midt i det kulturelle uttrykket i samfunnet, men om noen år står jeg utenfor. Mine barn kommer til å synge andre sanger enn det jeg gjør. Da har jeg bestemt meg for at det ikke skal skille oss. Musikkstil er ikke kirkesplittende, sier Østby.

Han tror derimot at musikkstil går i bølger. Til slutt kommer det gamle tilbake.

– Hvis man hopper over et slektsledd, oppstår en spesiell fascinasjon. Vi har en tendens til å hente navn fra våre besteforeldre, ikke våre foreldre. Litt sånn tror jeg det er med musikk også, sier komponisten.

I Pinsebevegelsen har man en tradisjon for å være pragmatisk. Man bruker den musikken som til enhver tid er populær i samfunnet.

– Kanskje vi som bevegelse har vært for lite opptatt av våre sangtradisjoner. Vi vil nå frem og videre. Hvis man bare hører på Hillsong, synger man jo bare det. Jeg tror det også er viktig å bruke de sangene som har vist seg å tåle tidens tann, sier Østby.

Powered by Labrador CMS