Ønsker klarere kriterier i konvertitters asylsaker
– Det er for tilfeldig hvem som får opphold på konvertittgrunnlag og slik skal det ikke være, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
Til tross for flere avtaler mellom KrF og regjeringspartiene når det gjelder håndtering av konvertitter i asylsaker, opplever fortsatt de som jobber med dette at det er tilfeldighetene som rår og at eksperter fra kirkesamfunn ikke blir lyttet til.
– Vi ser fortsatt store hull og mangler på dette feltet som vi kommer til å følge opp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
Mandag formiddag møtte han representanter for organisasjonene Åpne Dører og Stefanusalliansen, samt fra IMI-kirkens konvertittnettverk, for å få innspill til hva som må gjøres for å sikre at konvertitter behandles rettferdig av Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE)
– Det viktigste signalet her er at man trenger vurderingskriterier. Skal UDI og UNE kunne gjøre en god nok jobb må vi gi dem kriterier på en bedre måte enn vi har i dag. Det er et tydelig oppdrag, sier Hareide som ønsker å fortsette dialogen med disse aktørene.
Tilfeldighetens spill
Leder for det internasjonale arbeidet i IMI-kirken i Stavanger, Terje Høyland, har bygget opp et konvertitt-team som jobber aktivt med konvertitter i menigheten. Han tror initiativet fra KrF lover godt for håndteringen av konvertittsaker.
– Jeg tror vi er i en tid hvor vi skal få til å se at reelle konvertitter får opphold mens de som faker det blir avslørt. I dag er det for ofte motsatt og det uroer oss, sier Høyland.
Konvertitt-teamet til IMI har opplevd at mennesker de har møtt og avslørt som ureelle konvertitter har fått opphold, mens de mest profilerte bibellærerne og evangelistene ikke blir ansett som kristne.
– Iranske Aref har bokstavelig talt ledet hundrevis av muslimer til tro, men blir ikke trodd som reell kristen. Bibellæreren Benjamin i IMI-kirken blir heller ikke trodd, sier Høyland og fortsetter:
– De initiativene som er tatt tidligere har bragt oss i riktig retning, men vi trenger tydelige vurderingskriterier slik Sverige har. Får vi det øker vi rettssikkerheten betydelig og får en mer helhetlig behandling.
Hareide ser utfordringen i at avgjørelsene blir for tilfeldige og vil ha videre dialog med Stavanger-miljøet, Åpne Dører og Stefanusalliansen.
– Vi blir her svært troverdig fortalt om mennesker som burde fått opphold og ikke får det, men også mennesker som utfra konvertittbegrunnelsen får opphold som ikke skulle hatt det. Vi vil jobbe med hvordan vi skal følge dette opp i Stortinget.
Manglende vurderingskriterier
Høyland synes det er negativt at dyktige medarbeidere fra menigheter ikke tillegges stor nok troverdighet av UNE når de vitner på vegne av konvertitter i asylsaker.
– Dyktige medarbeidere, som til og med brukes som rådgivere av landinfo, diskrediteres i avslag fra UNE, sier han.
Høyland mener det i bunn og grunn handler om mangel på vurderingskriterier for om noen reelt har skiftet tro.
– Vi mangler klare kriterier for vurdering og historisk troverdighet får overskygge og dominere vurderingene, sier han.
Høyland presiserer at troverdighet er viktig og noe de selv er opptatt av i kirken før de døper konvertitter.
– Troverdighet er viktig, men det fører til mange feil når det blir så dominerende. Når vi vet at både forvaltning og domstolene har dyktige medarbeidere, så tyder dette på en systemfeil som trenger ytterligere presiseringer blant annet i lovverket.
En mur av velvilje
KrFs representanter møter det de selv kaller «en mur av velvilje» på dette feltet fra regjeringen, men uten at det skjer noe.
– De er veldig enige når vi utfordrer, men det skjer absolutt ingenting. Derfor har vi internt i partiet sagt at det er denne saken vi ønsker å løfte, sier stortingsrepresentant Torhild Bransdal, som har det politiske ansvaret for innvandring og integrering i KrF.
– Ingen ønsker at konvertitter skal oppleve forfølgelse og er opptatt av religionsfrihet, men vi ser at dette området ikke blir håndtert godt nok i forvaltningen, sier Hareide.
KrF-lederen lover at det vil komme noe konkret ut av samtalene og dialogen, men kan ikke si nøyaktig hva det blir ennå.