Ønsker mer kunnskap om fosteravvik
Ap, Sp og Frp åpner for å tillate den nye blodprøven dersom det kan gi bedre og sikrere kunnskap om avvik hos fostre.
KrFU vil forby helsepersonell å fortelle om Downs syndrom før 12. uke.
- Å tro at vi løser de etiske utfordringene ved å sette opp barrierer mot kunnskapen kan ikke være svaret, sier Håkon Haugli, ny helsepolitisk talsmann i Ap.
Politikerne kjenner ikke til den nye blodprøven, men også Sp og Frp er åpne for nye, bioteknologiske metoder for å finne avvik hos fostre.
- Vi i Frp åpner ikke for å gi blodprøver til alle mann, men dersom dette er et sikrere og enklere tilbud til kvinner som allerede blir tilbudt tidlig ultralyd, er det ingen grunn til å være bekymret, sier Kari Kjønaas Kjos, Frps helsepolitiske talskvinne.
Også Senterpartiet tar forbehold.
- En slik blodprøve må få akkurat samme regulering som tidlig ultralyd har i dag, sier Kjersti Toppe, Sps helsepolitisk talskvinne.
Ønsker debatt velkommen
Mandag skrev Dagen at Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) vil tilby den nye blodprøven NIPD som kartlegger Downs syndrom tidlig i svangerskapet, helst før abortgrensen.
I søknaden om å få begynne med blodprøven, skriver UNN at testen «fortsatt vil være et tilbud til kvinner som allerede i dag oppfyller vilkår for fosterdiagnostikk». Målet er altså ikke å tilby blodprøven til alle gravide nå.
Leder i Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, etterlyser en politisk debatt om vi ønsker et samfunn der en kan jakte på avvik.
Politikerne ønsker debatten velkommen.
- Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til denne blodprøven eller andre alternative metoder, men vi ser at det reiser en rekke etiske dilemmaer, slik tidlig ultralyd gjør. Tar vi ikke diskusjonen, er jeg redd for at vi kommer galt av sted, sier Haugli.
Han mener generelt sett at kunnskap er et gode.
Vil ha mindre informasjon
KrFU tar nå til orde for å forby helsepersonell å opplyse gravide når fosteret har kromosomfeil før uke 12, på lik linje med forbudet mot å oppgi kjønn.
- Downs syndrom er en diagnose som er umulig å behandle. Premisset for å drive fosterdiagnostikk må være å kunne behandle sykdommer, ikke fjerne de som er annerledes, sier KrFU-leder Elisabeth Løland.
Haugli mener at debatten om sorteringssamfunnet er en annen debatt.
- Vi må ikke sette opp sperrer for at kvinner skal kunne ta et opplyst valg, men la dem få hjelpen de trenger hvis de velger å bære fram barn med spesielle behov, sier Ap-politikeren.
Frp mener at en blodprøve som gir sikrere resultat ikke vil øke jakten på avvik blant fostre.
- Det kan være etiske dilemmaer dersom vi utvider og tilbyr blodprøver til enhver gravid kvinne, men det er en annen debatt, sier Kjos.
- Skremmende utvikling
Frp-politikeren innrømmer at hun synes utviklingen i bioteknologiens muligheter er betenkelig.
- Det er litt skremmende at teknologien gjør at vi kan vite stadig mer om eget foster og egne sykdommer som ligger latent i kroppen. Det kan kanskje bli slitsomt for alle og enhver. Sånne debatter må vi ta hver gang fremskrittene kommer, og ha ulik tilnærming til, sier Kjos.
Krever steng regulering
Hun mener at avdekking av sykdommer hos fostre, henger sammen med debatten om inkludering og oppfølgning.
- Vi må ta i bruk teknologien som er fornuftig, si nei til det som er ekstremt, og komme med faktiske tiltak for å hjelpe familier med funksjonshemmede barn. Da tror jeg vi får dempet sorteringsbehovet, sier Kjos.
Verken Frp eller Ap tror det er fare for at en sikrere blodprøve vil presse kvinner til å ta den.
Det er Sp uenig i.
- Når det blir mindre risiko for å utføre testen, blir det større press for å ta den. Desto viktigere er det at blodprøven blir regulert veldig restriktivt, sier Toppe.
DAGEN