Ønsker seg kjæreste, men våger ikke be noen på date
Ny undersøkelse viser dating-kulturen i Norges største frikirke.
En fersk undersøkelse fra Filadelfiakirken i Oslo viser at single gjerne ønsker å finne seg en kjæreste, men at det ikke er så lett. Pinsemenigheten har mange unge voksne og derfor også mange single.
Nå viser undersøkelsen at 83 prosent av de nesten 500 respondentene ønsker seg en kjæreste «i stor grad eller svært stor grad». Men over halvparten av dem har ikke invitert noen ut på date det siste året.
Spørreundersøkelsen ble utført på nett. 40 personer ble i tillegg intervjuet.
– Vi har godt over 1.000 unge voksne i menigheten og ville undersøke hvordan det er å være singel i kirken, sier Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken.
Problematisk med «date»
Lotte Berge (22) går i Filadelfiakirken på Grünerløkka og var en av dem som svarte i undersøkelsen.
– Jeg ønsker meg en kjæreste, men er usikker på om tiden er inne for det nå, sier Berge.
Men det er ikke bare tidsaspektet som spiller en rolle. Også ordet «date» kan skape en del utfordringer når man skal bli kjent med nye.
– Ordet date kan legge en ekstra forventning om at man skal bli kjærester. Det kan bli litt skummelt for mange. Jeg foretrekker at man ikke kaller det for en date, men at man heller tar en kaffe. Da er intensjonen at man skal bli litt bedre kjent, forklarer Berge.
– Redd for å få nei
Ifølge undersøkelsen er det 37 prosent som inviterer noen ut på date en til to ganger i året. Syv prosent inviterer tre til fire ganger, mens bare to prosent inviterer fem eller flere ganger.
Over halvparten, 55 prosent, inviterer aldri noen ut på date.
– Hvorfor er det vanskelig å be noen ut?
– Folk er redd for å få et nei. De ser på seg selv som mindre attraktiv enn andre. Derfor våger de ikke å be noen ut fordi de er redd for at andre ikke skal like dem, forklarer Berge, som var tilstede da svarene ble presentert i menigheten i slutten av september.
Undersøkelsen viser nemlig at 63 prosent er redd for at den man føler seg tiltrukket av ikke ønsker å gå på date. 55 prosent svarer at frykten for å bli avvist ofte er et hinder for å be noen ut.
– Må ta det på alvor
Hegertun forteller at funnene i undersøkelsen først og fremst skal skape bevissthet hos lederne i kirken.
– Vi trenger kunnskap om hvordan single opplever kulturen i kirken vår. Nå trenger vi litt tid til å analysere funnene for å se om det er noe vi kan og bør gjøre, sier pastoren.
– Over halvparten av de som svarte forteller at de ikke har bedt noen ut på date, selv om de ønsker seg kjæreste. Hvor fornøyd er du med datingkulturen i Filadelfiakirken?
– Jeg lytter inn behovet folk uttrykker og støtter at folk finner noen med samme verdier og tro. Derfor må vi ta det på alvor. Men det er for tidlig å si hvilke konklusjoner vi skal trekke nå, sier Hegertun.
– Var det noen av funnene som overrasket deg?
– Jeg var kanskje overrasket over hvor mange som ønsker seg en kjæreste nå, sier pastoren.
Å finne den rette
Han presiserer at et ikke er noe negativt med å leve som singel hvis man ønsker det.
– Det skal ikke være et problem at man er singel. Bibelen har et positivt syn på å være singel og på de mulighetene det gir i etterfølgelsen av Jesus.
Samtidig vil han helhjertet støtte de som faktisk ønsker seg en kjæreste, noe som vil være de aller fleste.
En til to ganger i året underviser menigheten om Bibelens idealer for ekteskap og det å finne den rette.
– Da pleier jeg å løfte frem fem råd: Man bør finne en som er en kristen, som har en god karakter, som har et avklart forhold til sin fortid, som man kommuniserer bra med, og som man er tiltrukket av, forteller Hegertun.
Selv opplever han seg ikke som noen spesialist på dating.
– Jeg har aldri gått på date. Jeg ble sammen med hun som senere ble min kone, i et kor da jeg var 16 år gammel, forteller Hegertun.
Lykkelig som singel
– Jeg tilhører den delen av de spurte som er fornøyd med å være singel, sier Berit Stordal (37).
Hun har gått i Filadelfiakirken i 14 år og deltok i spørreundersøkelsen fordi hun syntes det var interessant.
– At så mange ikke er tilfreds med situasjonen sin er jo egentlig veldig trist, sier hun.
Selv har hun slått seg til ro med tilværelsen og opplever at singellivet gir henne mer tid til både Gud og mennesker. Men det betyr ikke at hun har bestemt seg for å forbli ugift.
– Noen ganger tenker jeg at gresset er grønnere på den andre siden, og jo eldre man blir, jo større er faren for at man føler seg alene. Når det er sagt ønsker jeg heller å være lykkelig singel enn ulykkelig gift, sier 37-åringen.
Stordal vil ikke bruke tid på dating hvis det ikke er en gnist der.
Seriøs dating
– Hva tenker du om at over halvparten av de som ønsker seg kjæreste ikke har vært på date det siste året?
– Det er kanskje vanskelig å date i kristne sammenhenger. Ryktene går fort hvis man har vært på date med flere. Dessuten mener vi jo alvor i kristne sammenhenger. En date blir fort veldig seriøst.