Ønsker velkommen elever med psykisk utviklingshemming
Alta Folkehøyskole har i flere år lekt med tanken om en annerledes linje. Nå vil skolen ha søkere for høsten 2019.
– Lev ut din barskeste drøm. Mål krefter med den arktiske naturen, oppfordrer hjemmesiden til Alta folkehøgskole.
Skolen har linjene 70° nord, Foto villmark, Off Piste – ski og sykkel, Jakt og fiske, Arktis – Svalbard og Hundekjøring.
Men helt siden 2012 har en idé svevd i korridorene. De ansatte har drømt om å starte en linje som var tilrettelagt for funksjonshemmede eller utviklingshemmede.
Så sant det kommer søknader, vil visjonen snart bli til realitet. I 2019 skal seks elever med psykisk utviklingshemming, som er 18 år eller eldre, få begynne på linjen, som har fått navnet «Friluftsliv ingen grenser».
Sammen med de andre elevene på skolen skal de delta på ulike friluftsaktiviteter som hundekjøring, overnatting i telt både sommer og vinter, skiturer og enda mer. Det forteller rektor, Henning Iversen, til normisjon.no.
Overfor Dagen utdyper han at skolen er blitt inspirert av et par andre skoler som har et forholdsvis nytt tilbud på området.
– Planen er at hver klasse skal lage et opplegg for disse elevene. Vi håper og tror at de vil bli godt integrert i miljøet også på ettermiddags- og kveldstid.
– Engasjerte elever
Mina Sætre ved Høgtun folkehøgskole er begeistret. Hun har i fire år vært lærer på linjen «Aktiv hverdag, botrening». Hun sier det er kjempeflott at flere skoler starter et tilsvarende tilbud. I klassen hennes er det ti elever, hvorav åtte med lettere psykisk utviklingshemning. De siste er andreårs-elever som er med i en ledertreningsgruppe.
Sætre definerer deres egen satsning som en suksess.
– Vi har godt med søkere og mange engasjerte elever, sier hun.
Før oppstart var hun spent på hva slags innvirkning linjen ville ha på skolemiljøet. I dag kan hun konstatere at det kun har vært positive erfaringer.
– Det har bidratt på en fin måte til et godt miljø. Det er mye latter, glede og klemmer.
Sætre tror at tilstedeværelsen til hennes elever har satt ting i perspektiv for de øvrige elevene.
– Lærerne som har vært der lenger enn meg sier at det er mindre syting og klaging blant elevene.
Mye av undervisningen dreier seg om å mestre egen hverdag og øve på praktiske ting.
– For de fleste er dette det første skrittet hjemmefra, forteller læreren.
Midt i naturen
Frem til Alta folkehøgskole ble en friluftsskole midt på 90-tallet var det unge med psykisk utviklingshemning blant elevene. For å åpne dørene for den nye elevgruppen, må det ansettes en lærer og sannsynligvis to miljøarbeidere eller assistenter. Utover det, mangler ingenting av det som trengs, tror rektoren, som fremhever at skolen er godt tilrettelagt for den nye linjen og dessuten ligger midt i naturen.
Alta folkehøgskole har ikke egen støtte for å drive med tilpasset opplæring, men foreldrene kan søke om midler fra NAV.
– Det er hjemlet i opplæringsloven at elever som har behov for tilpasset opplæring kan få ett til to år på folkehøgskole. Det vi må gjøre, er så godt som mulig finne ut hva det koster å drive en sånn klasse, og deretter kan foreldrene søke i samarbeid med oss.
Rektor Iversen vet om noen som er interessert i linjen, og skolen har alllerede mottatt en søknad.
Iversen tror linjen er mest aktuell for dem som bor i Troms og Finnmark, men vet at det er mange eksempler på elever som reiser langt for å gå på liknende linjer.
– Det er litt opp til eleven selv og foreldrene. Det er en del foreldre som kvier seg til å sende barnet sitt langt vekk fordi de er vant til å ha den daglige omsorgen.
Han håper å få søkere så raskt som mulig.
– Vi må vurdere i fellesskap med foreldre og foresatte om dette er et godt tilbud til eleven, og det tar tid for oss å bli kjent. Dessuten tar kontakten med det offentlige litt tid. Vi må begynne tidlig så vi kan ha alt klart til høsten, sier han.