ØYEKONTAKT: Fredrik Sidenwall mener voksne lever ut Guds vilje ved å gi barn og unge psykisk og fysisk nærvær, og ikke minst øyekontakt.

Oppdaget nye sider ved Jesus

Teolog Fredrik Sidenwall oppdaget nye sider ved Jesus da han begynte å lese tilknytnings-psykologi. – Det kan være frigjørende at Jesus er Herre.

Publisert Sist oppdatert

En rett forståelse av Bibelen og det kristne livet har alltid vært viktig for den svenske presten Fredrik Sidenwall. Utviklingen i Svenska Kyrkan har ikke akkurat gått i den retningen han selv står for. Pessimismen er likevel ikke særlig framtrendende når vi møtes i lobbyen på et hotell i Bergen. I forrige uke var han i byen for å snakke til foreningen For Bibel og Bekjennelse (FBB) om ungdomskultur og kristen identitet. De siste årene har han jobbet som rektor ved en kristen skole i Göteborg.

– Det har ført til at jeg har jobbet mer med pedagogikk og psykologi, sier Sidenwall.

KRONIKK: Tid for å snu

Han synes det finnes flere utviklingstrekk å glede seg over innenfor disse fagfeltene enn innenfor den akademiske teologien.

Alfa-posisjon

Den ungdomskulturen som preget Sidenwalls egen generasjon, var preget av opprør og oppbrudd. Hos dem som er unge i dag, ser han en helt annen tendens.

– De som er født på 1990-tallet, forventes å iscenesette sin egen voksenverden, sier han.

Det mener han står i sterk kontrast til foreldregenerasjonens aversjon mot ikke bare å bli gamle, men også i det hele tatt å bli voksne.

– Unge mennesker i dag tvinges til å forstå voksenlivet, sier svensken.

Ved å lese tilknytningspsykologi mener han man får god hjelp til å skjønne hvordan dette påvirker barns og unges utvikling.

– Alle mennesker trenger å knytte seg til noen som står i en Alfa-posisjon, sier Sidenwall, og forklarer at han med dette mener noen de kan stole på og se opp til.

Ledertvang

I lange tider mener han voksengenerasjonen har vegret seg mot å innta denne rollen.

– Det er blitt forbundet med politisk autoritet, som blir oppfattet som ødeleggende og undertrykkende, sier han.

Konsekvensen blir likevel at barnet selv tvinges til å stå i lederposisjonen.

– Ubevisst vil man der strebe etter kontroll og makt, sier han.

NÆRMØTET: Pionér, fredsmekler og medmenneske

I de verste tilfellene mener han det kan bidra til å forklare hvorfor noen utvikler spiseforstyrrelser eller begynner med selvskading.

– Et friskt menneske vil unnvike smerte. Men hvis du ikke har kontroll over tilværelsen, kan det skape skyldfølelsen. Risikoen for å oppleve skyld, gjør at noen tar kontroll over smerten og skader seg selv, sier Sidenwall.

UFO-ungdom

Mange av de unge menneskene han møter, er likefullt preget av mange fine holdninger.

– De gir meg mye håp. De er ikke først og fremst preget av opprør, men tynges av ansvaret, sier han, og oppfatter dette som en stor utfordring.

To motstridende krefter i kulturen har ifølge Sidenwall forsterket denne utfordringen.

– Den første er kommersialiseringen. Den har gjort tenåringen nærmest til en UFO, som er kommet fra en annen planet og ikke har noen historie eller står i sammenheng med andre generasjoner. Det andre er det sosialdemokratiske forsøket, særlig i Sverige, på å bryte opp kjernefamilien. Det har ikke lyktes, men man har ironisk nok bidratt til å gjøre tenåringene til gode konsumenter for de kommersielle kreftene, sier Fredrik Sidenwall.

Han tror ikke det var hensikten.

Kultfigur

Utviklingstrekkene har ifølge rektoren ført til en sult etter voksenkontakt.

– Jeg er jo en konservativ person, men blant elevene mine er jeg nærmest en kultfigur. Jeg prøver å være voksen på et tradisjonelt, klassisk vis, sier han.

Nettopp her mener han kristne har noe unikt å komme med.

– Vi har jo det perfekte svaret. Til «generasjon perfekt», som tynges under byrden av å være sine egne foreldre, kan vi male bildet av Kristus kongen. Han er både Alfa og Omega, sier Sidenwall.

LES: Nå snakker de ikke lenger om skilsmisse

Han mener at troen på Jesus Kristus gir relasjonen som mange savner og lengter etter.

– Det er ingen ting som skader oss mer enn når vi sviktes av vårt primære tilknytningsobjekt. Men Kristus svikter aldri. Han har sagt: Jeg er med dere alle dager, påpeker Sidenwall.

Fri med herre

Som teolog og prest har han vært opptatt av dogmatikk og bibelutleggelse.

– Men jeg oppdaget på en ny måte hva det betyr å ha Jesus som herre etter at jeg begynte å lese tilknytningspsykologi, sier Sidenwall.

Når han senere har studert Johannesevangeliet, legger han merke til at Jesus plasserer seg i det utviklingspsykologien kaller en Alfa-posisjon.

– Menneskene får knytte seg til ham, sier han.

En Alfa-posisjon gir en person en autoritet som er frigjør, og ikke undertrykker slik man ellers lett kan tenke ut fra politisk maktlogikk.

– Jeg tror vi befinner oss i en situasjon der det trengs at kirken løfter fram hva det betyr at Kristus er Herre, sier han.

Nettopp disse tre ordene, «Kristus er Herre», finnes flere steder i Det nye testamentet. De regnes som den kristne kirkes eldste bekjennelse. Sidenwall tror kirken de siste tiårene er blitt for forsiktig med å snakke om denne dimensjonen fordi man frykter å bli oppfattet som undertrykkende.

Guds holdning

Samtidig mener han det er avgjørende at kirken ikke forsterker tendensen til en separat ungdomskultur, men tvert imot betoner at generasjonene hører sammen i troen på Gud.

– Satser man bare på tilknytning til jevnaldrende, fjerner man en forutsetning som er en bærebjelke i alle kulturer, sier han, og viser til betydningen av å overlevere troen fra generasjon til generasjon.

Det tror han også mange unge er åpne for.

– Min bekymring er ikke ungdommene, men de voksne som ikke vil være voksne, sier han.

Elske med tid

Sidenwall poengterer at det å være gode foreldre og voksne ikke er det samme som å gi barn og unge alt de peker på til enhver tid.

– Vi skal elske barna og knytte oss til barna. Det gir en helt annen ro, sier han.

– Vi trenger å prioritere psykisk og fysisk nærvær, med kontakt og smil. Det sier: «Jeg vil du skal være i min nærhet», sier Sidenwall.

Det mener han også avspeiler holdningen Gud har til mennesket.

Fredrik Sidenwall

Født 1962. Gift, seks voksne barn.

Svensk prest og rektor ved LM Engströms Gymnasium i Göteborg.

En av initiativtakerne til den teologisk konservative gruppen Frimodig Kyrka.

Redaktør for det lutherske tidsskriftet Kyrka och Folk.

En av grunnleggerne av Nordeuropeisk Luther-akademi.
Powered by Labrador CMS