BØNN OG PENGER: Preses Olav Fykse Tveit understreker at søsterkirker av Den norske kirke i det fattige Sør trenger både forbønn og økonomisk hjelp under koronakrisen.

Oppfordrer til ekstraordinær innsamling for koronarammede kirker

Ledelsen i Den norske kirke oppfordrer ­menigheter til krafttak for å hjelpe fattige koronarammede gjennom­ misjonsorganisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Åtte av ti menigheter i Den norske kirke har avtale med en av organisasjonene i Samarbeid om Menighet og Misjon (SMM). Nå går preses Olav Fykse Tveit, kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og flere andre ledere sammen om å be menighetene vurdere hva de kan bidra med overfor andre kirker rundt i verden som opplever store utfordringer.

– Det er særlig Agder og Telemark bispedømme som har tatt initiativet. Det er veldig flott at de vil rette oppmerksomhet mot søsterkirkene våre, særlig i det globale Sør, der mennesker rammest hardest av koronapandemien, sier Knut Hallen som er leder for Samarbeid for Menighet og Misjon (SMM) i Den norske kirke.

Verst for fattige

Sju norske misjonsorganisasjoner er med i dette samarbeidsorganet.

– Hvilke utfordringer står søsterkirkene overfor?

– For eksempel fortelles det fra Ecuador, der Misjonsalliansen og Normisjon jobber, at lik ligger i kister på gatene. De har ikke i det hele tatt apparatet som vi er vant med i Norge for å håndtere situasjonen, sier Hallen.

Han understreker at det ikke bare gjelder selve smitten, men også konsekvensene av at hele økonomien stopper opp.

– Det rammer de fattigste hardest. Våre samarbeidspartnere har et arbeid som gir mulighet til å hjelpe med rent vann, såpe og andre prekære ting, men også hjelpe mennesker som har mistet levebrødet sitt i gang igjen.

Begge veier

Preses Olav Fykse Tveit oppfordrer til å gi ekstra gaver gjennom menighetens misjonsprosjekter og egen givertjeneste. Han påpeker at de fleste av søsterkirkene finansieres av medlemmene og ikke av staten, slik det er i Norge.

– Så når medlemmene ikke får gå på jobb og tjene penger, har de mindre å gi til kirkens arbeid, og situasjonen blir svært vanskelig. Kirkene får da mindre ressurser til å forkynne og drive det viktige diakonale arbeidet som gjør en stor forskjell i lokalsamfunnet, sier Fykse Tveit til kirken.no.

Gjennom ti år som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd har ha jobbet tett med 350 kirker over hele verden. Han mener norske kristne nå har et stort ansvar, både økonomisk og i forbønn.

– Det er viktig at de ikke føler seg glemt. Vennskapsmenigheter må holde kontakten varm, dette betyr noe begge veier, og gir også oss noe tilbake, sier preses.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum understreker at misjon er viktig for kirken.

– Misjon handler om at det ligger i kirkens vesen å være åpen, vi kan ikke holde evangeliet for oss selv. Jesus åpnet gudsriket systematisk for de gruppene som falt utenfor, derfor er en kirke alltid misjonal og nettopp derfor gir vi til misjon, sier hun til kirken.no.

Global identitet

Det er anbefalt at den ekstraordinære innsamlingsaksjonen starter ved pinse og varer til St. Hans.

– Vi synes det er fint at starten faller sammen med kirkens fødselsdag og samtidig markerer det globale og flerkulturelle kristne fellesskapet som startet på pinsedag, påpeker Hallen.

Agder og Telemark bispedømme har som mål at minst 60 menigheter skal starte sin egen innsamling og at man samler inn minimum 500000 i tillegg til det man allerede har forpliktet seg på gjennom «menighetens misjonsavtale». Totalt har Den norske kirke 1.200 menigheter rundt i landet.

– De aller fleste bispedømmene signaliserer nå at de ønsker å oppfordre sine menigheter til ta aksjonen videre. Vi håper at flest mulig av menighetene, i et av verdens rikeste land og kirker, vil være med. Det kan øke den globale identiteten og styrke oss i vårt felles oppdrag, sier Hallen.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra organisasjonene som er takknemlige for at kirken selv tar initiativ til dette, sier han.

Tanken er at innsamlingsaksjonen først og fremst skal foregå digitalt, gjennom menighetenes egne Facebook-sider og Vipps.

– Prekær situasjon

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd understreker at det er vanskelig for ham å kommentere enkeltaksjoner, men synes det er flott at medemskirkene støtter organisasjoner og kirker verden over som nå lider på grunn av korona.

– Flere finner frem til digitale innsamlingsaksjoner der de denne våren normalt ville hatt innsamlinger i forbindelse med gudstjenestene og under fysiske stevner og festivaler i sommer. Det er viktig, for koronapandemien har rammet hardt, verden over og der behovet til vanlig er størst er det enda mer prekært nå, skriver Hermansen i en epost.

Han fremhever betydningen av at norske kristne står sammen med kirkene verden over, i forbønn og med penger.

Powered by Labrador CMS