ANSVAR: – Som kristne har vi ansvar for å gå i forbønn for landet i den situasjonen vi befinner oss i, både nasjonalt og globalt, sier Jon Steinar Kjøllesdal, leder for Nasjonalt bønneråd.

Oppfordrer til nasjonal bønnedag 22. mars

Leder for Nasjonalt bønneråd ber kristne komme sammen for å faste og be. I Den norske kirke jobbes det med hvordan man kan bruke kirkene på en forsvarlig måte.

Publisert Sist oppdatert

– I gamle dager ringte de med kirkeklokkene i krisetider for å kalle sammen til bønn. Styret i Nasjonalt bønneråd har nå besluttet at vi kaller inn til en nasjonal bønnedag 22. mars, sier leder Jon Steinar Kjøllesdal.

– Hvordan tenker dere å løse det praktisk?

– Vi oppfordrer kristne til å samles i små grupper i hjemmene. Gjerne i familiene med barna til stede for å lese Guds Ord, be sammen og ta nattverd, slik de første kristne gjorde. Be om visdom for myndighetene og beslutningstakerne i samfunnet, be om at viruset skal dø ut så raskt som mulig og be særlig for mennesker i sårbare situasjoner i verden, slik som flyktningleirene.

Kjøllesdals håp er at kirkesamfunn kan stå sammen om en slik bønnedag når mange likevel avlyser sine gudstjenester.

– Som kristne har vi ansvar for å gå i forbønn for landet i den situasjonen vi befinner oss i, både nasjonalt og globalt, sier han.

Apati og frykt

Bønnelederen tror mange kan bli lammet av apati og frykt slik situasjonen er nå, og at enkelte også kan få panikk.

– Men Bibelen sier at vi ikke skal frykte. Nå merker folk over hele verden hvor sårbart livet er. Det kan bli en vekker for dem. De spør seg selv: Hva setter jeg min lit til når dette skjer?

Kjøllesdal tror at Gud er i ferd med å vekke sitt folk i hele verden for å bringe evangeliet ut slik at flere kan komme til tro.

– Det er viktig at kristne ikke bare er i overlevelsesmodus, men aktivt tar del i vekkelsesarbeidet, sier han.

Forbønn på nett

Atle Sommerfeldt, fungerende preses i Den norske kirke, sier at de ikke har vurdert å ringe med kirkeklokken i anledning koronakrisen.

– Det vi kommer til å gjøre nasjonalt, er at vi har en forbønnstjeneste på nett. Den vil bli løpende oppdatert.

Som kirkens øverste leder har han tatt det som en selvfølge at det bes for koronasituasjonen i landets kirker og har derfor ikke tenkt at det skulle være nødvendig å minne om det.

– Vi vet at kirkene er et tilfluktssted for mennesker når de sørger og kjenner på frykt. Derfor er det like viktig for oss at vi finner måter for hvordan folk kan bruke kirkerommet på en ansvarlig måte til for eksempel lystenning og stillhet, sier han.

Digitalt bønnemøte

Jorunn Bergo Aarvik går i Salem i Bergen, som er tilsluttet Norsk Luthersk Misjonssamband. Torsdag opprettet hun en digital bønnegruppe på Facebook der hun oppfordret til «bønnemøte i corona-tider». Der skrev hun et forslag til hva en slik samling kunne inneholde: lystenning, lesing av en bibeltekst, bønn for de man tenker på og er bekymret for, bønn for helsepersonell og for de som ennå ikke er smittet, bønn for verden og Fadervår til slutt.

– Folk skrev at de gjerne ville være med. Totalt var vi rundt 800 som satt i hjemmene og ba hver for oss. I dag ser det ut til at vi blir enda flere, sier hun.

Aarvik sier til Dagen at det oppleves godt å være del av et bønnefellesskap i en tid der man kan kjenne på isolasjon.

– Det er trist med alle gudstjenester som avlyses og Kirke-Norge som stenges ned. Heldigvis ser jeg at det popper opp gudstjenester på nett.

Bønnefellesskap

– Som kristne er det stort å tenke på at vi kan være sammen uten å møtes fysisk, sier hun.

For Aarvik var det godt å vite at uavhengig av egen konsentrasjon og begrensninger, så var det fint å være båret av et bønnefellesskap.

Tanken er å fortsette med de digitale bønnemøtene, men fordi så mange viste interesse og ville delta, har hun bedt pastoren om å ta over det praktiske, opplyser hun.

Salme 91

Anita Thrana er bønneleder ved Nordisk bønnesenter i Levanger. Hun er også med i styret i Nasjonalt bønneråd.

Etter beskjed fra kommunelegen har bønnesenteret i Levanger nettopp avlyst en støttepartner-konferanse.

– Det er viktig for oss å innrette oss etter råd fra helsemyndighetene selv om vi ber og tror at Gud skal gripe inn, sier hun.

Thrana forteller at de ber for dem som er rammet av viruset og om at det skal slutte å spre seg. Også hun har håp om at kristne skal bli vekket opp til bønn og at folk skal søke Gud i denne tiden.

Salme 91 i Bibelen er blitt spesielt viktig for bønnefolket i Levanger i disse tider.

– På bønnemøtet onsdag var vi rundt 25 personer. Vi ba først i bønnetårnet og gikk deretter rundt huset og leste høyt fra denne salmen, sier hun.

Hun tenker at Salme 91 passer godt i disse dager.

– Det står at vi ikke skal frykte for pest, og at den ikke skal nå deg. Kanskje blir det ekstra tydelig i denne tiden hvem vi tror på, sier hun.

Nasjonalt bønneråd

Nasjonalt Bønneråd er et forum med representanter fra ulike bønnenettverk, bønnesentre og bønnemobiliseringer i Norge.

Powered by Labrador CMS