Oppklaring rundt kirkelig stolregel lar vente på seg
– Jeg er utålmodig, som alle andre, på å finne en løsning, sier Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
For to uker siden skrev Dagen om at regjeringen ville revurdere regelen om fastmonterte seter på gudstjenester, noe som lenge har vært etterspurt i Kristen-Norge.
Gjennom store deler av pandemien har regelverket gjort at menigheter og kirker med løse benker har vært begrenset til 50 deltagere på gudstjeneste, mens på kinoer og konsertsaler har det vært lov med opptil 200 personer. I regjeringens nye tiltak i januar ble regelen skjerpet ytterligere, og livssynsamfunn fikk bare ha 10 deltakere på arrangement.
– Å samles til gudstjeneste er en svært viktig del av mange menneskers liv og blir enda viktigere i krisetid. Jeg er derfor glad for at det blir tatt en ny runde på dette, sa tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagen.
Facebook-reaksjoner
På Facebook-gruppen «Forum for kirke, teologi og liturgi» har flere delt sin frustrasjon over å ikke kunne samles i kirken.
«Hva kan vi sammen tenke ut for å treffes oss troende fysisk? Bål på egnet plass ved kirkene? Vi enslige trenger møteplasser med god nok avstand og varme hjerter», skriver en kvinne.
«Tenker myndighetene at kirkefolk er fulle på en søndag, slik at de (vi) faller mot hverandre i kirkebenkene? Eller er vi i stand til å holde avstand gjennom en hel gudstjeneste? Reglene er håpløst rigide!», skriver en mann.
Tros- og livssynsminister Ropstad sier til Dagen mandag at han forstår at folk er frustrert.
– Jeg deler virkelig den frustrasjonen om at en gjerne skulle hatt åpent for kirken og trossamfunn. Det var derfor vi satt i gang arbeidet om å finne en løsning så man kan få plass til flere, sier han.
Mutantviruset
– Hva er status akkurat nå?
– På grunn av alt presset på Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet knyttet til mutantviruset de siste to ukene så vil det ta noe tid før vi får svar og en mer logisk definisjon enn fastmonterte seter.
Statsråden sier han ikke vet hvor lang tid det vil ta, men har tro på at det kan skje før påske.
– Det er en prosess. Jeg har selv vært i kontakt med helsedirektør Bjørn Guldvog for å forsikre meg at arbeidet er høyt prioritet. Jeg er utålmodig, som alle andre, på å finne en løsning, sier han.
– Hva synes du om at det er lov å gå på kino og restaurant, men i kirken kan man maks være ti?
– Vi anbefaler alle om og ikke å ha arrangement i hele landet akkurat nå. Begrunnelsen for det er at den britiske mutanten kan være veldig smittsom og vi er bekymret for hvor mye den har spredt seg. Akkurat nå er det veldig uoversiktig, sier Ropstad.
Savner fellesskapet
Han deltar selv på gudstjeneste digitalt, men sier han savner fellesskapet.
– Samtidig føler jeg også på et ansvar for at når vi åpner igjen skal det være trygt. Vi vet at mange som går til gudstjenester er eldre og i risikogruppen, sier Ropstad.
– Kirken mener de er flink til å følge smittereglene og godt egnet til å ta i mot flere personer på en trygg måte, hva tenker du om det?
– Trossamfunn har drevet veldig proft og klart å overholde regler, så har vi dessverre også sett noe smitte knyttet til kirke og trossamfunn, men jeg tror ikke det er fordi regler ikke har blitt overholdt. Arbeidet er godt i gang. Jeg har håp om at de kan få levert innen rimelig tid, sier Ropstad.
Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, sier de med bakgrunn i at regjeringen har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede alternativer til reguleringen av «fastmonterte seter» sendte et brev til Barne- og familiedepartementet i forrige uke. Der kom de med innspill til endring av regelverket.
Brevet er signert Den norske kirke, KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Norges Kristne Råd og Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn.
Der skriver de at gudstjenester er et kontrollert arrangement som er godt egnet til å overholde smitteregler og avstand mellom deltakere. Samt at nåtidens regelverk «Fastmonterte seter» fungerer dårlig.
«Argumentet om at deltakere «sklir sammen» på kirkebenken, har siden begrepet ble innført fremstått svært underlig, og basert på manglende forståelse for en gudstjenestes natur», står det i brevet.
Før påske
Hermansen sier til Dagen at han tror kirker og menigheter er godt rustet til å ta imot samme antall personer som kultursektoren.
– Regelen om «fastmonterte seter» har vært en urimelig forskjellsbehandling. Når vi åpner opp for gudstjenester og andre samlinger i trossamfunnene er det viktig med ordninger som er fornuftige og gode, og at trossamfunn likebehandles med andre sektorer, sier han og legger til:
– Kirken har strukket seg langt for å følge reglene og er villig til å strekke seg enda lenger så lenge det er gode og fornuftige ordninger. Det er det viktige for oss her, sier han.
Ifølge Hermansen må nye vurderingene blir gjort snart, før kirken går inn i en ny høytid.
– Det nærmer seg fort påske igjen, og så snart påsken er over starten konfirmasjonstiden, så det er viktig å få gjort dette arbeidet nå. Det betyr mye for folk å få vende tilbake til fysiske samlinger, sier Hermansen, og legger til at fellesskap også er viktig i et folkehelseperspektiv.
– Hva synes du om at det ikke er kommet endringer ennå?
– Da brevet ble sendt var vi i en spesiell situasjon, spesielt på Østlandet, så jeg forstår at mange ting foregår parallelt. Men det bør foreligge en tilbakemelding ganske snart, sier han.