Opplevde flere selvmord i klubbmiljøet. Nå skal de fronte Kirkens SOS på fotballdraktene
Fotballklubben Tollnes i Telemark ble på kort tid rammet flere selvmord. Det har resultert i et tett samarbeid med Kirkens SOS både på og utenfor fotballbanen.
Det har vært en vond tid for alle i Tollnes Fotball i Skien det siste året.
Med bare måneders mellomrom har flere personer rundt klubbmiljøet valgt å avslutte livet. Det er personer i alle aldersgrupper som har gått bort.
Avmakt og fortvilelse har rammet medlemmer og støttespillere i den lille breddeklubben.
– Det har vært et sjokk for oss alle det som har skjedd, sier styreleder Audun Thorsen i Tollnes til Dagen.
Bruke kompetansen
Etter det siste selvmordet i sommer hvor en av klubbens trenere tok livet sitt, har det fått ledelsen i klubben til å tenke forebyggende på en helt annen måte enn tidligere.
En lokal ildsjel i fotballklubben er også redaktør av menighetsbladet. I forbindelse med et innlegg om krisetelefonen i menighetsbladet kom han i samtale med Kirkens SOS inn på fotball og Tollnes. Den vanskelige tiden i klubben ble da nevnt, og på den måten begynte ballen å rulle.
Krisetelefonen møter nemlig i mange av sine samtaler med innringere mennesker som forteller om selvmordstanker.
Kirkens SOS har derfor gjennom år opparbeidet seg stor kompetanse om det vanskelige temaet, og erfaringene har vist at den gode samtale også kan redde liv.
Logo på draktene
Nå er et formalisert samarbeid mellom Tollnes og Kirkens SOS Telemark snart en et faktum.
– Folk fra Kirkens SOS har vært hos oss og fortalt om virksomheten sin. Arbeidet de gjør er helt uvurderlig, sier styrelederen i klubben.
Nå blir samarbeidet tatt et steg videre ved at alle lag, uansett aldersnivå skal spille med Kirkens SOS logo og telefonnummer på draktene sine.
I tillegg vil reklamevegger på klubbens arena bli dekket med navnet på krisetelefonen sammen med slagordet «Ingen flere å miste». Organisasjonen skal også bidra med kunnskapsformidling inn mot klubben.
– Må snakkes om
– Det er viktig å få synliggjort og informert klubbmiljøet vårt om at det er mulig å ringe et sted hvor man kan snakke med noen som lytter til deg i en vanskelig situasjon. Når man sliter med selvmordstanker er det viktig å få satt ord på det man bærer på, understreker Thorsen.
Han legger til at håpet også er at profileringen av Kirkens SOS kan bidra til å rekruttere flere frivillige til det viktige arbeidet som telefonvakter.
Den gode samtalen
Daglig leder Audun Haga i Kirkens SOS Telemark er takknemlig for samarbeidet med den lokale fotballklubben.
Han opplyser at det trolig er første gang den lokale avdelingen inngår avtale med et idrettslag, men at det ikke er helt nytt i organisasjonen som helhet.
– Tollnes har vært åpne om at de har hatt selvmord i miljøet, og vi er glad for at vi kan få bidra med vår kompetanse og erfaring. Kirkens SOS har holdt på i 50 år, noe som har lært oss noe om hvordan man kan få til en god samtale, sier Haga.
Han legger til at intensjonen med samarbeidet er at nettopp den gode samtalen skal følge avtalen som skal signeres. Det skal blant annet gjøres ved organisasjonens «God å snakke med»-kurs når de besøker klubben.
Mer synlig
Haga er glad for muligheten Kirkens SOS nå får ved at tjenesten blir enda mer synlig i lokalsamfunnet.
– Det har kanskje vært en litt usynlig tjeneste, men vi håper at profilering gjennom blant annet idretten kan gi oss større synlighet. Fra Kirkens SOS Telemark sin side håper vi det ikke blir denne ene samarbeidsavtalen vi inngår med lokale idrettslag.
– I idrettssammenheng har vi oppholdt oss mye på bortebane, men nå ønsker vi å være mer på hjemmebane i disse miljøene, fastslår Haga overfor Dagen.
Flere tar kontakt
I Tollnes Fotball er de nye fotballdraktene med Kirkens SOS logoen på brystet snart klar til å tas i bruk.
Styreleder Audun Thorsen forteller at de ulike lagene vil ikle seg draktene så snart de er klare, og han håper A-lagene kan spille de siste kampene av sesongen med krisetelefonens emblem på drakten.
– Vi håper at dette samarbeidet kan skape noen gode synergier, og at andre klubber kan bruke Kirkens SOS som en ressurs inn mot sine miljø. Jeg er allerede kontaktet av andre fotballag som ønsker informasjon om det samarbeidet vi har fått i stand, sier Thorsen.
Mistet sønnen
Tollnes er ikke alene i det norske fotballmiljøet om å sette selvmordsforebygging på dagsorden.
For noen få uker tilbake satte alle lag i toppfotballen i Norge fokus på det alvorlige temaet i to av serierundene som ble spilt.
Initiativet kom fra den tidligere presten Jarle Veland i Bergen som selv mistet sin sønn til selvmord for snart tre år siden. Veland er medlem av Gamle Brann og fylkesleder i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) i Vestland.
Veland var til stede under eliteseriekampen mellom Brann og Bodø Glimt i slutten september hvor han frontet det viktige og alvorlige temaet foran stappfulle tribuner i pausen.
– Jeg var så overveldet at jeg knapt visste hva jeg het, sa Veland til TV2 etterpå.
Trenger du noen å snakke med? Da kan disse hjelpetiltakene kontaktes.
Kirkens SOS Norge sin hjelpetelefon, chat og meldingstjenestene, telefon, SOS melding og SOS – Chat.
Telefonnummer: 22 4000 40
Mental Helse tilbyr telefontjeneste og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Sidetmedord.no er en chattjeneste som også er drevet av organisasjonens Hjelpetelefon.
Telefonnummer: 116 123
Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE) tilbyr likepersonssamtaler til etterlatte etter selvmord i hele landet. En likepersonssamtale kan foregå fysisk eller digitalt/på telefon.
Telefonnummer: 22 36 17 00 (sekretariatet)