– Opplever ikke Ap som kristendomsfiendtlig
Espen Barth Eide mener Ap bør reflektere over hvorfor noen KrF-ere oppfatter dem som kristendomsfiendtlige.
Denne helgen er det «superlørdag»: Hele fem fylkeslag i KrF skal holde sine ekstraordinære årsmøter for å velge deletager til landsmøtet.
Det er nå under en uke til partiet skal avgjøre sitt veivalg. At partileder Knut Arild Hareide ønsker å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, får imidlertid flere KrF-ere til å se rødt.
I boken «Det som betyr noe», som Hareide gav ut i slutten av september, tar han opp tematikken.
«Arbeiderpartiet har vært en rød klut for mange KrF-ere. Mange har opp igjennom historien opplevd Ap som kristendomsfiendtlig», skriver KrF-lederen.
– Underlig forestilling
Ap-veteran Espen Barth Eide kjenner seg ikke igjen i at Arbeiderpartiet er et kristendomsfiendtlig parti. Han har vært ev del av partiet i 39 år. Eide har både vært statssekretær og statsråd i den rødgrønne regjeringen. Først var han forsvarminister, så ble han utenriksminister.
– Jeg har aldri opplevd Ap som kristendomsfiendtlig. Tvert imot, sier han da Dagen tar kontakt.
– Vi har kanskje vært skeptiske til enkelte valg som er gjort i kristne organisasjoner, men dette har ikke noe med kristendomsfiendtlighet å gjøre.
– Ulikt språk
Han mener de som går på Folkets Hus og de som går på bedehuset er opptatt av mye av det samme, men at de bruker ulikt språk.
– Både i arbeiderbevegelsens solidaritet og kristendommens nestekjærlighet er budskapet at vi skal være opptatt av noe større enn oss selv. Mye av kristendommens budskap finner man også igjen i arbeiderbevegelsen, selv om man formulerer seg annerledes i der enn på bedehuset.
– Nestekjærlighets- og solidaritetstradisjonen har funnet sammen i saker som handler om bistand og internasjonal utvikling, sier han.
– Må gå i oss selv
Eide løfter frem at det er mange kristne i arbeiderbevegelsen, og han tror oppfattelsen av kristendomsfiendtlighet bunner mer i sosiologi, enn i ideologi.
– Tidligere hadde vi større klasseskiller og spenninger mellom mennesker og da søkte folk til ulike miljøer. Samtidig tror jeg det er lettere nå, enn da jeg meldt meg inn i partiet, å snakke om at en har mye til felles med kristne.
Ap-politikeren sier han stusser ved forestillingen om fiendtlighet og kjenner seg ikke igjen.
– Hva er det som gjør at vi oppfattes som kristendomsfiendtlig? Det er mulig vi må gå i oss selv, uansett hvilke side KrF velger, og reflektere over hva vi kan gjøre bedre og hvorfor vi oppfattes slik. For her er det et betydelig fellesskap, sier Eide.
Et stille Ap
I debatten om KrFs veivalg har det vært ganske stille fra Ap-politikere. Hva tenker de egentlig om å regjere med KrF? Flere Dagen tar kontakt med, vil ikke uttale seg og begrunner det med at dette er «KrF sin prosess».
Men mangeårige stortingsrepresentant og tidligere kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap), tror et regjeringssamarbeid med KrF kan fungere bra.
– Jeg opplever at vi og KrF har områder hvor vi står hverandre veldig nært, som mindre forskjeller og solidaritet. Dette er viktig for begge. Vi har også områder hvor vi er uenige, men det er naturlig siden vi er to ulike partier, sier Aasrud.
– Da jeg selv var i regjering har jeg hatt et konstruktivt samarbeid med kjernetroppene i KrF.
– Hvilke saker tror du blir mest utfordrende i et eventuelt regjeringssamarbeid?
– Det har jeg ikke begynt å tenke på. KrF må gjøre ferdig sin prosess.
– Kan dere gå med på endringer i abortloven?
– Der er det kjent at vi står fast. Men det er andre ting Kjell Ingolf Ropstad er opptatt av, som å styrke barns vilkår og bedre fordeling, og her tror jeg vi kan finne sammen, sier hun.
– Mer som forener
Også stortingsrepresentant for Ap, Arild Grande, mener det er et «drøss med saker» KrF og Ap kan finne sammen om.
– Vi kan styrke fellesskapsløsningene våre, gjøre mer for barna både i skolehverdagen og på fritiden, styrke de frivillige organisasjonene, skape et mer familievennlig arbeidsliv og bedre forholdene for de ideelle aktørene slik at de ikke blir utkonkurrert av kommersielle, sier Grande.
– Hva blir mest utfordrende å samarbeide om?
– Når man vurderer et samarbeid, er det lurt å starte med de sakene som forener. Det er mer som forener enn som skiller, og jeg vil ikke være konkret på hva som blir vanskelig. Man starter ikke et mulig samliv med å påpeke ting man ikke er fornøyd med hos den andre, sier Grande.