FARVEL: Etter 23 år som aktiv i KrF har fylkesvaraordfører og tidligere fylkesleder Pål Kårbø varslet at han går over til Høyre.

– Opplever KrF stadig mer delt

Utmeldt KrF-topp Pål Kårbø mener partiet fortsatt er viktig for å fremme kristne verdier, men ble til slutt for frustrert over holdningen til regjeringssamarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom 23 år har Kårbø vært aktiv i KrF. I vinter gikk han av etter seks år som fylkesleder. Fortsatt sitter han som varaordfører i Hordaland, fylket der partiet ble født for 85 år siden. Nå har han sagt takk for seg, meldte Bergens Tidende på søndag.

– Jeg tok beslutningen torsdag kveld, forteller Kårbø til Dagen.

Siden han ble intervjuet av nominasjonskomiteen i juni, har han malt hus og tenkt over om han er motivert til fortsatt innsats for KrF.

– Jeg brenner for KrF og er kjempeglad i partiet, men jeg er utrolig frustrert over at man ikke klarer å ta ned spørsmålet om samarbeid, sier Kårbø, som mener det også gir seg utslag i dårlige meningsmålinger.

Han har vært en tydelig talsmann for at partiet bør gå inn i Solberg-regjeringen.

Venstredreining

– Hvordan vil du beskrive situasjonen i Hordaland KrF?

– Jeg opplever at det er mer og mer delt, sier Kårbø.

Han understreker at det ikke dreier seg om fronter, men om mer uenighet rundt samarbeidsspørsmål. I vinter ble Dag Sele ny fylkesleder. Han er mer åpen for samarbeid mot venstre mens motkandidaten Beate Husa heller ser mot høyre.

– For to år siden er det ikke sikkert at Hordaland KrF hadde gjort et liknende valg. Jeg opplever at Hordaland KrF har vært i en dreining, men jeg kan jo ta feil, sier han.

Kårbø mener det er fare for at KrF mister velgere samme hva man velger.

– Men å ikke ta et valg er også et valg, sier han.

– Krevende, men rett

Kårbø understreker at han har vært opptatt av å formidle valget sitt direkte til partikolleger som han har samarbeidet med.

– Hvordan har reaksjonene vært?

– De har stort sett vært gode. Det betyr ikke at folk synes dette var veldig bra. De takker for jobben jeg har gjort for KrF, sier han.

Samtidig vedgår han at det kompliserer arbeidet fram mot valget neste år. Han har blant annet signert samarbeidsavtale med venstresiden i fylkestinget.

– Er du fortsatt trygg på at du har tatt den rette avgjørelsen?

Kårbø tar en liten tenkepause.

– Det er klart at innimellom, når konsekvensene begynner å melde seg, lurer en på om dette er rett. Jeg ser at det er krevende, men mener det likevel er rett. Jeg har ikke angret.

Kritisk til Pride

– Hvilket potensial ser du for KrF som verdiparti?

– Det å være tydelig på de kristne verdiene i politikken er viktig. Så er det krevende å stå i slike kamper, men det er viktig å gjøre det, sier Kårbø.

Han regner seg som en verdikonservativ politiker. Blant annet var han sterkt kritisk til Knut Arild Hareides deltakelse i Pride-paraden i Oslo i 2016.

Mindre verdidebatt

Høyre har inntatt stadig mer liberale standpunkt både i LHBT-spørsmål og innenfor bioteknologi. Landsmøtet i vår åpnet blant annet for eggdonasjon.

– Blir det mange kameler å svelge for deg i Høyre?

– Jeg har diskutert mange verdisaker i media. Jeg kommer ikke til å kjøre så høy profil på disse framover. Når man har et livssyn, vil det prege standpunkt og vurderinger, men jeg er nødt til å finne min plass i et nytt parti.

– Hva tenker du om å kjempe for slike saker i politikken?

– Jeg tror det er viktig, men det er mange med et kristent livssyn som stemmer Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet eller andre partier. Jeg har mange spørsmål jeg er opptatt av som politiker.

– Den siste uken har det vakt stor oppmerksomhet at familiepolitisk talsmann i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, valgte å vie et lesbisk par. Hva tenker du om dette?

– Partiet må ta ansvar for hvordan man kommuniserer. Det har vist seg at denne saken er blitt krevende for mange. For meg har den ikke vært avgjørende. Men det er ikke sikkert Bekkevold hadde gjort det en gang til.

Ny leder?

I intervjuet med Bergens Tidende gir Kårbø uttrykk for at det er viktig å være åpen for å diskutere om KrF har den rette ledelsen.

– Trenger KrF en ny leder for å løfte seg, spurte avisen.

– Kanskje. En må i alle fall våge å ta det veivalget, svarte Kårbø. Han pekte på nestleder Kjell Ingolf Ropstad som et viktig navn framover.

– Hva mener du om ledelsen i KrF?

– Det er det landsmøtet som skal avgjøre. Knut Arild har gjort en god jobb, en heroisk jobb, for partiet. Han tenker sikkert alt han kan på hvordan han kan gjøre en enda bedre jobb for partiet.

Powered by Labrador CMS