En skole i Kungsbacka sør for Göteborg, som om kort tid skulle tas i bruk som asylmottak, begynte å brenne natt til søndag. Dette var det tiende asylmottaket som hittil i år har gått opp i flammer i Sverige, og åtte av brannene var trolig påsatt. Foto: TT / NTB scanpix

Oppretter asylmottak på hemmelig sted

Ti asylmottak har gått opp i flammer i Sverige i år, og i Umeå åpner de nå nye mottak på hemmelig sted av frykt for nye ildspåsettelser.

Publisert Sist oppdatert

Bare i helgen brant tre asylmottak i Sverige, alle få dager før de skulle tas i bruk. Politiet mistenker at åtte av de ti brannene i svenske mottak hittil i år, kan ha vært påsatt.

Ingen er til nå pågrepet etter brannene, men mistanken går i retning av fremmedfiendtlige og høyreekstreme miljøer.

Tar ingen sjanser

Umeå kommune skal om kort tid åpne to nye mottak, men tar ingen sjanser og velger å hemmeligholde hvor mottakene skal ligge.

– Etter de siste ukers branner i det sørlige Sverige, er det ikke lenger greit å eksponere adressene. Det er en risiko for at vandaler får det for seg at de skal brenne ned lokalene også her, sier sosialdirektøren i kommunen, Ewa Klingefors til Västerbottens-Kuriren.

Skolebygninger

Helt hemmelig er det likevel ikke hvor de to mottakene kommer, ettersom det fra før er kjent at det dreier seg om to tidligere skolebygninger, den ene på Teg i Umeå og den andre i Holmsund.

Ifølge Klingfors er det snakk om midlertidige mottak for til sammen 150 asylsøkere, som vil bli sluset videre til mer permanente mottak i løpet av noen dager.

Etter planen skal de to mottakene åpnes i slutten av uka.

Trolig påsatt

Natt til søndag gikk en skolebygning i Kungsbacka sør for Göteborg opp i flammer, og natt til lørdag brant et mottak i Kånna rett sør for Ljungby i Småland.

– Mye tyder på at brannen var påsatt, sier operasjonsleder Henrik Jonasson i Ljungby til Smålandsposten.

Tirsdag gikk også et brakkeanlegg i Arlöv i Skåne opp i flammer, bare noen timer før det skulle tas i bruk som mottak for enslige mindreårige flyktninger. Også denne brannen etterforskes av politiet som mistenkelig.

Säpo følger med

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) er ikke koblet inn i etterforskningen etter brannene, men de følger utviklingen nøye, skriver Expressen.

– I alle slike tilfeller der kriminelle eller nettverk som vi følger med på kan tenkes å stå bak, så følger vi med, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén.

Ingen brannfrykt i Norge

Statsminister Erna Solberg (H) tror ikke at det er grunn til å frykte at asylmottak blir påtent i Norge.

– Det er ingen grunn til å frykte det samme her hjemme, sier hun til TV 2.

– Det er utrolig viktig å jobbe med lokalsamfunnet når vi etablerer asylmottak. Det gjør vi også, men nå skjer ting veldig raskt, siden det er så mange som kommer, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS