Oppslutning om tradisjonell samlivsetikk
En foreløpig seier for en videreføring og innstramming av konservativt syn. I dag avgjøres spørsmålet endelig.
I det som karakteriseres som en overraskende stemmegivning avviste flertallet av delegatene biskopenes forslag på mandag. Metodistbispene ville at trossamfunnets læreforsamling skulle åpne for to syn på homofilt samliv, mye likt det Den norske kirke har, men utsendingene sa altså nei. I hvert fall foreløpig. Tilhengerne av biskopenes forslag har lovet omkamp, og spørsmålet skal endelig avgjøres i dag, amerikansk tid.
Forslaget som vant foreløpig frem, The Traditional Plan, medfører en tydeliggjøring av et tradisjonelt syn på samlivsetikk og menneskelig seksualitet.
Skuffet
Metodistsamfunnet er et internasjonalt trossamfunn, og endringer i grunnreglene ville fått følger for kirker over hele verden, også i Norge. Debatten går på hvorvidt homofilt praktiserende skal kunne ordineres, og hvorvidt metodistpastorer skal kunne vie likekjønnede par. Planen som ble anbefalt av biskopene, kalt «One Church Plan», ville tillatt dette. Den ble ikke tatt med i de videre diskusjonene som skulle avgjøres tirsdag amerikansk tid. Men det betyr ikke at den er død, ifølge tilhengerne.
Reconciling Ministries Network, en bevegelse som arbeider for full inkludering av LGBT+ i kirken, skrev på twitter etter stemmegivningen at den avviste planen «nesten helt sikkert» ville komme opp som et benkeforslag under tirsdagens arbeid. Neil Alexander i Uniting Methodists, en gruppe som også biskopenes plan, bekrefter at et slikt forslag er sendt inn.
– Vi er dypt skuffet over nederlaget og ser nå etter måter å respondere på de dype sårene som skapes hos mange LGBTQ-personer og alle som elsker dem. Vi har forpliktet oss til å finne en vei til å gjøre rettferdighet og nåde sentrum for alt vi gjør, sier Alexander i en epost til RNS. – Mye arbeid gjenstår.
Holde sammen
One Church Plan ville latt det være opp til individuelle menigheter og regionale årlige konferanser, som er en inndeling i Metodistkirken, å bestemme hvorvidt en ønsker å ordinere og vie LGBTQ-medlemmer. Den er en av tre planer som ble presentert under den fire dager lange spesialutgaven av generalforsamlingen, som er dedikert spørsmålet om menneskelig seksualitet.
Pastor Denise Honeycutt fra Virginia var også blant dem som oppfordret til å støtte planen, fordi hun mener den er egnet til å la kirker med ulike standpunkt stå sammen.
– Planen tvinger ingen av oss til å velge noe som er i strid med vår overbevisning, men den lar oss stå sammen og være Kristi kropp og gledesfylte, lidenskaplige Jesus-disipler, sier Honeycutt.
Hun sier til RNS at hun har vært pastor både i små og store kirker, og at hun har vært misjonær i Nigeria og besøkt metodistkirker rundt hele verden. Men hun har aldri vært i en kirke der alle er enige i alt, sier hun.
– Likevel var vi i stand til å være en kirke, og til å elske hverandre og å holde sammen.
Atskilt i sannhet
Rudolph Merab, delegat fra den liberianske konferansen, talte mot One Church Plan.
– Vi snakker hele tiden om å være forente, men i realiteten snakker vi om å være atskilt, sier Merab.
– Det er bedre å være atskilt på grunn av sannhet enn å være forent i usannhet.
Tidlig på mandag stemte altså delegatene til komitéen for lovgivning for den tradisjonelle planen skulle opp til avstemning på tirsdag. Det er de samme delegatene som utgjør generalforsamlingen som stemte over spørsmålet natt til onsdag. Arbeidet som er gjort i mellomtiden kan imidlertid føre til at stemmegivningen endrer seg, det endelige resultatet blir klart seint tirsdag kveld, norsk tid.