Organisasjoner trekker seg, men kristent nettverk legger ikke ned
Tre medlemsorganisasjoner har trukket seg, men nettverket Til Helhet legges ikke ned.
Det ble klart på et møte onsdag der representanter fra nåværende og tidligere medlemsorganisasjoner var samlet.
Til Helhet er et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro og har vært mye i medias søkelys i forbindelse med høstens debatt om homoterapi. 13. desember skrev Vårt Land at styreleder Jens Fredrik Brenne ønsker avløsning.
Et tverrkirkelig forum
Norsk Luthersk Misjonssamband er en av fire medlemsorganisasjoner. Informasjonsleder Espen Ottosen, sier i et intervju med samme avis onsdag at de ønsker å rendyrke Til Helhet slik at det blir et tverrkirkelig forum for sjelesorg i samlivsetiske spørsmål.
– Vi ønsker å ha en nettside og en e-post hvor målet er å videreformidle tilbud om sjelesorg og veiledning overfor de som tar kontakt.
Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag, tror også det er hensiktsmessig å fortsette.
– Vi skal bruke året som kommer til å utforme veien videre for Til Helhet. Målet er at Til Helhet skal fortsette å være et kontaktforum for mennesker som jobber med egen seksualitet.
God samtale
Han opplever at de hadde en god samtale på møtet onsdag og mener det ikke er dramatisk at flere har valgt å trekke seg.
– Med bakgrunn i mediestormen som har vært er det lett å tenke at folk forlater et synkende skip. Jeg tenker heller at det er tilfeldig at det skjer samtidig, sier han til Dagen.
Allerede i januar i år ble det kjent at Misjonskirken Norge meldte seg ut av Til Helhet. I desember kom nyheten om at også Frikirken er ute av forumet. Onsdag denne uken fulgte Laget etter.
Pinsebevegelsen var i oversikten over organisasjoner og kirkesamfunn som var tilknytet kontaktforumet, men det skal ha vært en feil.
Større eierskap
Laget skriver i sin begrunnelse at de lenge har diskutert den generelle utfordringen ved at de er medlem av et høyt antall organisasjoner og ønsker en større opprydning for å bedre fokusere på sitt sentrale oppdrag.
«Til Helhet er en av organisasjonene vi har valgt å melde oss ut av, på grunn av utfordringer til organisasjonsform og kommunikasjon. Lagets standpunkter har ikke forandret seg, men spesielt i sensitive tema ønsker vi å ha større eierskap over budskapet. Vi kjenner flere som har fått god hjelp av Til Helhet og anbefaler gjerne personer som uttrykker ønske om det, til å benytte seg av det frivillige nettverket videre.»
Generalsekretær Karl Johan Kjøde ønsker ikke å utdype det de har skrevet i uttalelsen, men skriver i en tekstmelding til Dagen at de er glade for at Til Helhet fortsetter som nettverk og er takknemlige for hva det har betydd for mange.
Opprydding
Opprydding i organisasjoner brukes som et argument av både Misjonskirken Norge og Frikirken. Sist nevnte har meldt seg ut av omlag 15 ulike organisasjoner og nettverk, ifølge Sambåndet. I begge kirkesamfunnene har de laget retningslinjer for fremtidige medlemskap.
På møtet onsdag var det representanter fra Normisjon, Indremisjonsforbundet, Norsk Luthersk Misjonssamband og Laget. Også tidligere eierorganisasjoner var representert i tillegg til representantskapet i Til Helhet.
– Til Helhet møter et behov hos en liten gruppe mennesker, men det er fortsatt et veldig viktig forum.
– Hva tenker du om den negative oppmerksomheten som Til Helhet har fått i høst?
– Den viser for det første at klassisk kristen tro er opplever motvind, og vi er en tydelig minoritet. Det andre er at vi som er konservative har en kjempestor utfordring med å kommunisere det vi tror. Vi er reaktive i vår kommunikasjon og lykkes ikke med å formidle at evangeliet er gode nyheter. Det er noe vi må snakke mer om.
– Jeg tror at mye av svaret ligger i at vi må bli flinkere til å løfte fram Bibelen som fundament for liv og lære og trene unge mennesker til å finne ut hva det betyr i praksis i vår tid, sier Nordli.