UNGT FELLESSKAP: Noen av medlemmene i Hellige Jomfru Marias Bebudelse Ortodokse Menighet etter feiring av liturgi i storsalen i Betania Bedehus.

Ortodoks menighet og Laget vil redde bedehus fra å bli boligblokk

Dersom Indremisjonsforbundet ikke får pengene de vil ha, kan en kommersiell utbygger stikke av med bygget.

Publisert Sist oppdatert

Indremisjonsforbundet (ImF) har den siste tiden hatt økonomiske utfordringer, noe som førte til en ekstraordinær generalforsamling i februar.

Det var uenighet om hvorvidt organisasjonen skulle selge Betania Bedehus for å hente inn penger, men en landet på et vedtak som åpnet for det. Eiendommen ligger på Laksevåg i Bergen og består av et kirkerom og ti studenthybler.

BETANIA BEDEHUS: Bygningen på Laksevåg i Bergen eies i dag av Indremisjonsforbundet (ImF). Organisasjonen ønsker å selge bedehuset.

Nå kan Dagen melde at ImF er i samtaler med Laget NKSS og en ortodoks menighet som vurderer å kjøpe bedehuset.

ImF krever imidlertid 1,5 millioner kroner mer enn budgiverne har lagt på bordet.

Vil samle inn midler

Den ortodokse menigheten heter Hellige Jomfru Marias Bebudelse Ortodokse Menighet. Presten deres, fader Theodor, møtte for en ukes tid siden generalsekretær i NKSS Laget, Karl-Johan Kjøde, for å diskutere et mulig kjøp.

SAMARBEID: Fader Theodor og Karl-Johan Kjøde ønsker å kjøpe bedehuset på Laksevåg sammen.

– Vi kommer til å forsøke å drive innsamlingsaksjon for å få kjøpt dette. Vi må bare snu oss litt rundt, sier fader Theodor, som juridisk heter Theodor Svane.

Det er ikke lagt inn et formelt bud enda, forteller Kjøde, som ikke vil gå inn på hvilket bud de har diskutert.

Fader Theodor forteller imidlertid at menigheten mangler 1,5 millioner for å møte prisen.

Og i innkallingen til den ekstraordinære generalforsamlingen i ImF i forrige måned, kom det fram at bygget er taksert til 11,5 millioner kroner.

Kjøde sier til Dagen at stedet står i fare for å bli oppkjøpt av utbyggere, dersom partene ikke blir enige.

Organisasjonene har fått en frist til 1. mai på å møte kravet til ImF, forteller fader Theodor. Og de er i gang med en innsamlingsaksjon for å få en avtale i havn.

– Det vil sikre videre kristen drift på stedet, sier Kjøde.

ORTODOKSE: Fader Theodor Svane og prosjektleder Solfrid Langeland er glade for at Laget vil hjelpe den ortodokse menigheten med kjøpet av Betania Bedehus på Laksevåg i Bergen.

– Unikt samarbeid

Den ortodokse menigheten har siden i fjor vår feiret gudstjeneste på bedehuset. Nå håper fader Theodor det blir permanent.

Dersom salget går i havn vil menigheten eie forsamlingssalen og Laget studenthjemmet.

– Vi har en strategi med å etablere og legge til rette for studentkollektiv, så det er den delen av Betania som består av ti hybler som er interessant for oss, sier Kjøde.

De to organisasjonene vil likevel samarbeide. Fader Theodor peker på kapellet som et mulig møtepunkt mellom dem og studentene.

– Et unikt samarbeid, sier fader Theodor om at en ortodoks menighet kan komme til å samarbeide slik med en luthersk organisasjon dersom kjøpet går i boks.

– Vil ikke kommentere

ImF-leder Runar Landro sier til Dagen at han ikke vil kommentere salget.

– Vi har en prosess som vi holder internt der vi snakker med mulige kjøpere. Jeg ønsker ikke å kommentere noen ting, sier han.

Han viser til at salget ble diskutert på den ekstraordinære generalforsamling i februar.

IMF: Runar Landro er leder i Indremisjonsforbundet. Bildet er fra den ekstraordinære generalforsamlingen i 2024.

Der advarte de lokale representantene fra Bergens Indremisjon mot å selge bedehuset, men Landro var tydelig på at han ikke vil utsette salget.

Trass i uenigheter til å begynne med, kom det etter hvert inn et forslag om å «jobbe tett med kretsene og innhente råd» før noen eiendommer blir solgt.

Det ble enstemmig vedtatt. Under én måned senere ligger nå altså bedehuset an til å bli solgt.

Bergens indremisjon: – Trist om det ikke lar seg gjøre

Olav H. Haugen er styreleder i Bergens Indremisjon. Han forteller til Dagen at også de har sett på muligheten for å kjøpe bygget. De har hatt samtaler med ImF i Nord- og Midthordland.

– Det har ikke vært aktuelt å kjøpe bygget alene og de har ikke vært klare for et slikt felles kjøp, fordi det er en del usikkerhet rundt det økonomiske som for eksempel vedlikeholdskostnader, sier han.

– Så vi er ikke lenger interessert, legger han til.

IMF: Diskusjonen går mellom ImF-leder Runar Landro og delegasjonen fra Bergens Indremisjon, på den ekstraordinære generalforsamlingen i år. Olav H. Haugen sitter her til høgre for Runar Landro, som står i bildet.

Nå ønsker han at ImF lander avtalen med de to organisasjonene slik at det kristne arbeidet med studenthjemmet kan videreføres.

– Det tenker vi ville vært i samsvar med intensjonen til de som har gitt penger til bygget. Vi synes det er trist om det ikke lar seg gjøre, sier han.

Powered by Labrador CMS