Oslo-foreldre krever pride-fritak. Skolebyråd sier nei
Flere Oslo-skoler har den siste tiden mottatt søknader fra foreldre som ikke ønsker at barna skal delta i pride-arrangementer.
Saken ble tatt opp under bystyremøtet torsdag, skriver Aftenposten.
Ifølge Utdanningsetaten skal noen skoler ha mottatt et ferdigskrevet skjema. Skjemaet har spredd seg i lukkede grupper i sosiale medier, blant annet i «Samfunnsengasjerte pakistanere» og flere kristne facebookgrupper.
Som Dagen skrev om tidlig i juni, har skjemaet tittelen «Fritak fra aktiviteter som er støtende og direkte fravikende fra vår religion og livssyn».
Det vises til Opplæringslova 2.3a, der det står følgende:
«Skolen skal vise respekt for elevane og foreldra sine religiøse og filosofiske overtydingar og sikre retten til likeverdig opplæring».
Loven åpner for undervisningsfritak for elevene dersom foreldre opplever at innholdet i undervisningen som «støtende eller krenkende».
Byråd: – Man får ikke fritak
– Jeg får oppriktig klump i magen av å tenke på de elevene som opplever at andre elever blir holdt unna undervisning som kanskje for første gang setter ord på spørsmål som er veldig viktig for dem, sa Silje Lutro (H), ifølge avisen.
Verken skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) eller Utdanningsetaten sitter med en oversikt over hvor mange som har søkt fritak i år, men Eidsvoll sier hun ikke har inntrykk av at det er et stort omfang.
Eidsvoll har bedt Utdanningsetaten sende en presisering til alle skoler om hva som kan gi fritak og hva som ikke gjør det.
– Man får ikke fritak for obligatorisk undervisning om kjønnsmangfold, inkludering og verdien av menneskeverd, sier Eidsvoll til avisen.
I år skal Oslo-skolen også for første gang gå i pride-paraden lørdag 1. juli.