Oslo katolske bispedømme får sterk kritikk etter ansettelse

Petter Stocke-Nicolaisen er ansatt som ny redaksjonssjef i kommunikasjonsavdelingen i Oslo katolske bispedømme. Han har skrevet i homobladet Gaysir - og er en engasjert frimurer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en forutsetning at du ikke er aktivist på noe område, hverken på det ideologiske, politiske eller seksuelle området, sier kommunikasjonssjef Hans Rossiné i Oslo katolske bispedømme, om forutsetningene for å bli ansatt i kirkesamfunnet.

Utelatt informasjon

Han viser til at Petter Stocke-Nicolaisen har skrevet for homobladet Gaysir og hevder at han skal være sterkt engasjert i Pride-bevegelsen.

Oftestad trekker fram en artikkel Stocke-Nicolaisen har ført i pennen og som er å finne på nettstedet gaysir.no i forbindelse med GayGalla i 2012. Den handler blant annet om at «flere unge homser enn noen gang har fått hiv-diagnosen». Avsnittet ender i en oppfordring til homofile om å bruke kondom.

Videre viser Oftestad til at Stocke-Nicolaisen er engasjert frimurer. Det er kontroversielt blant katolikker. Så sent som i januar figurerer han som redaktør for frimurerbladet Mellom Brødre, «Meddelelsesblad for brødrene i St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler». Her forteller han også at det er gått et år siden han ble «tatt opp i Søilene».

– Alvorlig sak

Stocke-Nicolaisen (40) skilter med en rikholdig og sammensatt CV. Han er cand.mag. med fagene idéhistorie og russisk, har studert journalistikk samt tatt en mastergrad i medieledelse. For tiden studerer han endringsledelse.

Han har medieerfaring som sjefredaktør og administrerende direktør i avisa Helgelendingen, har vært prosjektredaktør i Amedia og journalist i Aftenposten.

Oftestad reagerer ikke på Stocke-Nicolaisens faglige bakgrunn, men på det som ikke kommer fram i presentasjonen: Engasjementet i homobevegelsen og frimureriet.

«Hvorfor er det utelatt?», spør Oftestad. Han lurer på om Oslo katolske bispedømme har oversett det han mener er Stocke-Nicolaysens engasjement innen homokulturen. «Hvorfor skal folk med engasjement i homokulturen som bekjemper vår tro og lære, settes inn i toppstillinger i kirkens kommunikasjon?» spør han og skriver at OKB-biskop Bernt I. Eidsvig er den som har det endelige ansvar for en slik ansettelse.

– Det er det som gjør saken alvorlig, avslutter Oftestad.

Vil protestere

Oftestads Facebook-innlegg har utløst en debatt der også filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen har engasjert seg. Hun skriver:

– Det er meget trist! Og uforståelig. Hva ville de oppnå med en slik ansettelse? Det ligger jo motiver bak.

Hun spør om det finnes en protestliste man kan signere, men oppfordres av Oftestad til å henvende seg direkte til bispedømmet, noe han karakteriserer som «både en rett og plikt ut fra Kanonisk rett».

Dagen har også vært i kontakt med andre kilder som er kritiske til ansettelsen av Stocke-Nicolaisen, men som av ulike grunner ikke ønsker å stå fram med navn.

Homokamp ikke tema

Ansettelsen av Stocke-Nicolaisen godkjennes formelt av biskopen, Bernt I. Eidsvig, men ble «i praksis» godkjent av administrasjonsleder Lisa Wade før hun sluttet i sin stilling 1. april.

– Stemmer det at Stocke-Nicolaisen er en aktiv forkjemper for homoseksuell praksis?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Rossiné og understreker at slike spørsmål ikke har spilt inn i vurderingen av hvem som skulle få stillingen som redaksjonssjef.

Han minner også om det rent formelle og juridiske:

– Vi kan ikke spørre om tro, legning eller politiske sympatier ved en ansettelse. Det er en forutsetning for å jobbe i Oslo katolske bispedømme at du ikke er aktivist på noe område, hverken på det ideologiske, politiske eller seksuelle området. Man skal i stedet representere alle sider ved kirken. Det ligger fast. Man må være lojal mot kirkens læresetninger. Vil man ha frie tøyler, må man velge å ikke jobbe for kirken, sier Rossiné.

– Er det riktig at Stocke-Nicolaisen er frimurer?

– Det er ikke noe vi går inn på, sier Rossiné som mener å vite at katolikker «strengt tatt» ikke kan være frimurere, men at holdningen til dette er noe steilere sydover i Europa.

– Treffer noe av kritikken fra Oftestad?

– Jeg er blitt litt informert om det han har skrevet, og det er flott at Oftestad engasjerer seg, selv om han roter litt med fakta. Men ellers er det greit.

– Hvilke fakta gjelder dette?

– Stocke-Nicolaisen skal ikke bli redaktør for St. Olav kirkeblad. Den jobben skal jeg og nyansatte Nils Heyerdahl dele.

Stocke-Nicolaisen får ansvar for redaksjonsledelse i bladet og ikke minst i håndteringen av sosiale medier i en tid der OKB skal øke sin digitale kompetanse.

– Best kvalifisert

– Var det mange søkere til stillingen?

– Vi lyste også ut en journaliststilling, og noen søkte på begge stillingene. Det var vel fire-fem søkere på stillingen som redaksjonssjef, og omkring 15 på journaliststillingen, altså rundt 20 til sammen. Mange søkere var godt kvalifisert. Til jobben som redaksjonssjef var Stocke-Nicolaisen den best kvalifiserte. Derfor ble han tilsatt, sier Rossiné.

Dagen har forsøkt å komme i kontakt med Petter Stocke-Nicolaisen. Han melder via kommunikasjonssjef Rossiné at han ikke ønsker å kommentere ansettelsen.

Powered by Labrador CMS