Oslo katolske bispedømme: – Uheldig, men ikke ulovlig
Oslo katolske bispedømme mener praksisen rundt medlemsregistrering har vært uheldig, men ikke ulovlig.
Torsdag leverte bispedømmet et 16 sider langt brev med svar på spørsmålene fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus om det påståtte medlemsjukset.
– Vi har nå overlevert svaret på oppfølgingsspørsmålene fra Fylkesmannen. Hele svaret er tilgjengelig på vår hjemmeside. Det er nå opp til Fylkesmannen i Oslo og Akershus å vurdere innholdet i brevet og den videre prosessen, sier Lisa Wade, fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme i en pressemelding.
En vesentlig del av det 16 sider lange svaret dreier seg om hvordan «medlem» skal defineres. I svarbrevet - som er lagt ut på bispedømmets nettsider - bruker Oslo katolske bispedømme mye plass på jussen rundt dette.
– Et puslespill
Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen er siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Alle nekter straffskyld og avviser at de har brutt loven.
– Vi mener at praksisen som har vært brukt til medlemsregistrering har vært uheldig, men ikke ulovlig. Loven har ikke stilt noen tydelige krav til aktivt samtykke fra medlemmer tidligere, sier Wade.
«Dersom det skal gis sikre tall på hvor mange personer som hvert år faktisk har blitt registrert basert på en lite betryggende metode, må det i prinsippet stilles spørsmål til hver enkelt person som er registrert om hvorvidt vedkommende anser å ha meldt seg inn, og generelt om hvordan vedkommende har sett på sitt forhold til Den katolske kirke i Norge i perioden. OKB har ikke gjort dette», skriver Oslo katolske bispedømme i svarbrevet.
I februar kom et nytt rundskriv fra departementet, der det sto at man må ha aktivt samtykke fra medlemmene.
– Dette er faktisk et puslespill, og vi har så langt gjort et stort stykke arbeid, som vi vil fortsette videre med, sier Wade.
Hva er et medlem?
En vesentlig del av det 16 sider lange svaret dreier seg om hvordan «medlem» skal defineres og på hvilket tidspunkt man kan regnes som innmeldt. I brevet bruker Oslo katolske bispedømme mye plass på jussen rundt dette og kommer også med konkrete eksempler. Lisa Wade forklarer bispedømmets syn slik:
– I lov om trossamfunn står det at trossamfunnet selv bestemmer hvordan innmeldingen i kirken skal skje. Vi viser med eksempler hvor vanskelig dette kan være. For eksempel er mange innvandrere skeptiske til å stå i registre i det hele tatt. Det er ulike syn på dette, men vårt syn er at du, når du er medlem hos oss, norsk statsborger og ikke er medlem i et annet kirkesamfunn, da er du meldt inn, sier Lisa Wade.