Oslo-kirker kan bli reddet av andre trossamfunn
Flere kirker i Oslo står i fare for å bli nedlagt på grunn av liten aktivitet. Sokneprest åpner for flerbruk.
Menigheten i Bakkehaugen kirke i Oslo vil åpne dørene for andre menigheter og kirkesamfunn. Soknepresten håper innspillet kan redde kirken fra nedleggelse.
Bakkehaugen, Majorstuen og Sofienberg er nevnt som kirker som kan forsvinne i den siste gjennomgangen av det kirkelige kartet i hovedstaden.
Tirsdag kveld var menighetsrådet i Bakkehaugen samlet for å sende fra seg sine synspunkter på prosessen som nå er i gang i regi av Kirkelig Fellsråd i Oslo.
- Det lokale engasjementet er stort for at Den norske kirke skal fortsette å betjene Bakkehaugen kirken, sier sokneprest Hjalmar Kjeldsvik til Dagen.
En egen facebook-aksjon er opprettet som et ledd i arbeidet med å redde kirken fra nedleggelse.
Åpner for flere
Menighetsrådet understreker i sitt brev til bispedømmerådet at de ønsker at kirken skal opprettholde sitt engasjement i Bakkhaugen. Samtidig ønsker de velkommen til et flerbruk av bygget.
- Vi vil åpne for andre menigheter og kirkesamfunn i et vekselsbruk. Vi mener det er mulig å få til uten at vi skal komme i konflikt med hverandre rent tidsmessig.
- Dessuten vil et vekselsbruk skaffe leieinntekter til drift av kirken, påpeker Kjeldsvik.
Kirkehuset fra 1959 er i bruk hver eneste dag i uken. Tre kor, en stor speidertropp og film- og kulturkvelder deler på uken sammen med ordinære kirkelige handlinger.
Valgerd sa ja
Soknepresten legger til at åpning av kirkedørene for andre menigheter og kirkesamfunn må skje i forståelse med Kirkelig Fellesråd.
- Vi foreslår denne løsningen fordi den forrige kirkevergen, Valgerd Svarstad Haugland, sa at vi skulle åpne kirkene for folk som sårt trenger et sted å være.
- Men det er også en realismeorientering i menigheten her som gjør at vi er nødt til å tenke samarbeid utover egne grenser, også når det gjelder ressursbruk, påpeker Kjeldsvik.
Prestene i Bakkehaugen er vel kjent med å samarbeide med andre menigheter. I lang tid allerede har de samarbeidet med både Majorstuen og Vestre Aker om gudstjenester, kirkelige handlinger og konfirmantarbeid.
Dessuten har Vestre Aker og Bakkehaugen et samarbeid som går tilbake til tiden med prestegjeld, med felles loppemarkeder, arbeidsplaner og noen felles gudstjenester.
300 stilte opp
Da Facebook-aksjonen inviterte spesielt til gudstjeneste med påfølgende kirkekaffe 2. mars møtte det opp 300. Gjennomsnittelig gudstjenestebesøk i 2012 var 61.
På kirkekaffen fikk folk komme med ideer til hva de ønsker seg av kirken. Det gikk både på bruk av kirken og på gudstjenesten.
- Folk fikk utdelt postit-lapper. Det ble en full vegg med gule lapper, og de blir nå systematisert og tatt inn i planarbeidet i menighetsrådet. Det kom mange gode innspill som blir tatt med videre, sier Hjalmar Kjeldsvik.
Konsultasjoner
Kirkevergen i Oslo, Robert Wright, sier til Dagen at det har vært flere konsultasjoner med menighetene om ny kirkelig struktur, med bispedømmerådet i førersetet.
- Vi hadde en ny konsultasjonsrunde for en uke siden og Bakkehaugen skjønner vel at det brenner noen blå lys i forhold til det, sier Wright.
Endelig vedtak i saken skal gjøres i slutten av juni. Før det skal det gå ut et høringsforslag fra stiftsdirektøren, som også kirkevergen vil stille seg bak. Forslaget utformes på bakgrunn av det som til nå har skjedd i saken.
- Høringen skal oppsummeres før sommeren. Så skal bispedømmerådet og til slutt Kirkelig Fellesråd gjøre sine vedtak, sier kirkevergen.
Han vedgår at noen sammenslåinger allerede er gitt, men sier at det ikke er sikkert at de blir slik som noe har gjettet.